Η γαστρονομία το 2021: Τα τρόφιμα έχουν κι αυτά τις τάσεις τους!

Η γαστρονομία το 2021: Τα τρόφιμα έχουν κι αυτά τις τάσεις τους!

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς έρχονται στο προσκήνιο οι τάσεις στη μόδα, στην ομορφιά, στη διακόσμηση, αλλά και οι νέες διατροφικές τάσεις. Φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες φέτος περιστρέφονται γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα και τις λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Ποιες είναι οι νέες παγκόσμιες τάσεις;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το 2020 σφραγίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, και μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες ήρθε πιο έντονη παρά ποτέ.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος διατροφής μας αλλά και οι διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων, ο κίνδυνος των πανδημιών θα συνεχίσει να ζει ανάμεσα μας.

Βιωσιμότητα και διαφάνεια

Οικονομία στα τρόφιμα

Οπότε για τη νέα χρονιά η βιωσιμότητα και η διαφάνεια έρχονται στο προσκήνιο. Ο όρος διαφάνεια σχετίζεται με τις τροφές που θα καταναλώνουμε και θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ισορροπία της φυσικής αλυσίδας.

Τα αυθεντικά προϊόντα, τα οποία δεν θα έχουν υποστεί μεταλλάξεις και επεξεργασίες, θα αποτελέσει σύμφωνα με τους ειδικούς μια παγκόσμια γαστρονομική τάση.

Ταυτόχρονα η βιωσιμότητα θα αντανακλάται ακόμα και στις συσκευασίες που θα χρησιμοποιούμε -θα είναι δηλαδή φιλικές προς το περιβάλλον και από βιοδιασπώμενα υλικά, που συμβάλλουν στη μείωση ων αποβλήτων.

Οικονομία στα τρόφιμα

Οι ποσότητες τροφίμων και φαγητών που πετιούνται στα σκουπίδια, απασχόλησε ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε την άσκοπη σπατάλη τροφίμων, αλλά και την αξιοποίηση πρώτων υλών που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα λεγόμενα «άσχημα φρούτα και λαχανικά» που λόγω της εμφάνισής τους δεν έρχονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, είναι όμως εξίσου νόστιμα και θρεπτικά.

Ρεβίθια

Ρεβίθια

Από τις τροφές που θα πρωταγωνιστήσουν στη διατροφή μας είναι τα μέχρι πρότινος ταπεινά ρεβίθια, που έχουν πλούσια διατροφική αξία, είναι οικονομικά, δεν προκαλούν αλλεργίες και μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση κρέατος, οπότε οι φυτικές τροφές και τα όσπρια γίνονται πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας.

Μυρωδικά και μπαχαρικά

Μυρωδικά και μπαχαρικά

Λόγω της καραντίνας, η εστίαση κατέβασε ρολά κι έτσι πολλοί άρχισαν να ασχολούνται με την κουζίνα, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στην τέχνη της μαγειρικής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση σε καρυκεύματα και μπαχαρικά, που δίνουν ξεχωριστές νότες στις συνταγές. Ταυτόχρονα τα μυρωδικά μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το αλάτι.

Αλεύρι από λαχανικά και φρούτα

Αλεύρι από λαχανικά και φρούτα

Επίσης το αλεύρι είναι ένα προϊόν που άρχισε να χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά, αφού αρκετοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να ανάψουν τους φούρνους και να φτιάξουν το δικό τους ψωμί.

Δείτε Επίσης
Τι τρώμε στη νηστεία

Το 2021 τα αλεύρια που προέρχονται από διάφορα λαχανικά, περιέχουν ελάχιστη έως και καθόλου γλουτένη, είναι σαφώς πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες, και θα κυριαρχήσουν στις κουζίνες.

Ήδη πολλοί διακεκριμένοι σεφ χρησιμοποιούν αλεύρι από κολοκύθες, κουνουπίδια, καρύδες, μπανάνες, μήλα και άλλα φρούτα που μπορούν να αποξηραθούν, δημιουργώντας ευφάνταστες vegan συνταγές.

Γάλα από καρπούς

Γάλα από καρπούς

Επίσης πολλοί έχουν εγκαταλείψει το ζωικό γάλα και έχουν στραφεί σε φυτικές μορφές, από αμύγδαλο, καρύδι ή φιστίκι. Το 2021 όμως φαίνεται πως το γάλα που θα κερδίσει την μερίδα του λέοντος είναι από αρακά!

Σύμφωνα με έρευνες έχει 8 φορές περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το αμύγδαλο, ίδια περιεκτικότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό, λιγότερα σάκχαρα, περισσότερο ασβέστιο και ωμέγα-3 λιπαρά.

Έλαιο κάνναβης

Έλαιο κάνναβης

Ένα συστατικό που πλέον θα βρίσκεται σε πολλές τροφές, αφού έχει πιστοποιηθεί η διατροφική του αξία, είναι το έλαιο κάνναβης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς λόγους, πλέον εισβάλλει και στον χώρο του φαγητού, πρωταγωνιστώντας σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Φυτικά σιρόπια αντί γλυκαντικών

Φυτικά σιρόπια αντί γλυκαντικών

Η ζαχαροπλαστική τώρα εγκαταλείπει τα γλυκαντικά, όπως η στέβια ή η ζαχαρίνη, και στρέφεται σε πιο φυσικές γεύσεις, τα φυτικά σιρόπια. Ήδη πολλοί pastry chefs χρησιμοποιούν σφένδαμο ή αγαύη, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά και σιρόπια από ρόδι, χουρμά, γλυκοπατάτα ακόμη και ρύζι.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.