WomanIdol - Τι ξέρετε για τη Μονόπολη; 10 +1 στοιχεία που συναρπάζουν! Open Lightbox

Τι ξέρετε για τη Μονόπολη; 10 +1 στοιχεία που συναρπάζουν!

 • Ίσως το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο παιχνίδι στον κόσμο δημιουργήθηκε από μία γυναίκα και μάλιστα ως πολιτική δήλωση κατά της συσσώρευσης πλούτου!

  Ίσως το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο παιχνίδι στον κόσμο δημιουργήθηκε από μία γυναίκα και μάλιστα ως πολιτική δήλωση κατά της συσσώρευσης πλούτου!

 • Από τις πρώτες εκδόσεις της Μονόπολης στις ΗΠΑ

  Από τις πρώτες εκδόσεις της Μονόπολης στις ΗΠΑ

 • Συλλεκτική έκδοση σε ξύλινο κουτί και μία από τις 3.000 εκδοχές του παιχνιδιού

  Συλλεκτική έκδοση σε ξύλινο κουτί και μία από τις 3.000 εκδοχές του παιχνιδιού

 • Ίσως το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο παιχνίδι στον κόσμο δημιουργήθηκε από μία γυναίκα και μάλιστα ως πολιτική δήλωση κατά της συσσώρευσης πλούτου!
 • Από τις πρώτες εκδόσεις της Μονόπολης στις ΗΠΑ
 • Συλλεκτική έκδοση σε ξύλινο κουτί και μία από τις 3.000 εκδοχές του παιχνιδιού

Μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει παίξει έστω και μία φορά στη ζωή του ένα από τα από τα διασημότερα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο, αν όχι το δημοφιλέστερο! Επί πάνω από 80 χρόνια εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο ρίχνουν τα ζάρια και περνάνε από την «Αφετηρία», φοβούμενοι πάντοτε μην πάνε «Φυλακή» ή κηρύξουν πτώχευση! Ξέρετε όμως, ότι το ανακάλυψε μία γυναίκα; Ή ότι χρησιμοποιήθηκε για να δραπετεύσουν Βρετανοί αιχμάλωτοι από τα στρατόπεδα των Ναζί;

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

1. Μία γυναίκα ήταν εκείνη που ανακάλυψε ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο, αλλά κατέληξε να το κατοχυρώσει ένας άνδρας. Η Elizabeth "Lizzie" Magie δημιούργησε την πρώτη εκδοχή του παιχνιδιού το μακρινό 1903. Η ιδέα της ήταν να διδάξει τα δεινά από τη συσσώρευση πλούτου σε βάρος άλλων, καθώς και τη θεωρία που προτείνει πως αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους -ανεξαρτήτως του μεγέθους της-, τελικά όλο το χρήμα θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Τελικά, όμως κατοχυρώθηκε από τον Charles Darrow  30 χρόνια αργότερα, το 1933 και το πούλησε στην Parker Brothers το 1935.

2. Το πρώτο του όνομα ήταν The Landlord's Game πριν μετονομαστεί σε Μοnopoly. Η Elizabeth "Lizzie"  Magie όχι μόνο ήθελε να κάνει μία πολιτική δήλωση –όπως είπαμε και πιο πάνω- αλλά και ήταν μία γυναίκα που ήταν ανύπαντρη και ταυτόχρονα αγόρασε το σπίτι της και κάθε άλλη ιδιοκτησία της. Μέγα σκάνδαλο για την εποχή! Η ίδια είχε εμπνευστεί από τον οικονομολόγο  Henry George και τη φιλοσοφία του για την ιδιοκτησία γης και φυσικών πόρων, ο οποίος ισχυριζόταν ότι θα έπρεπε να είναι κοινά για όλη την κοινωνία, ενώ οι πλούσιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώνουν πολύ υψηλότερους φόρους προς χάριν του κοινού συμφέροντος! 

3. Αρχικά, η εταιρεία είχε απορρίψει το παιχνίδι, επικαλούμενη «52 θεμελιώδη σφάλματα», στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η διάρκεια του παιχνιδιού, το θέμα και η σύνθεσή του. Μετά όμως, την επιτυχία στις πωλήσεις του παιχνιδιού από τον ίδιο τον Darrow, στη Φιλαδέλφεια, η εταιρεία επανακαθόρισε τη στάση της και διαπραγματεύτηκε τα δικαιώματα για να εκδώσει τη Μονόπολη στην αγορά το 1935, με αρχική τιμή 2 δολάρια.

4. Τα πιόνια του παιχνιδιού έχουν πολύ ενδιαφέρουσα καταγωγή. Ο Darrow τα έφτιαξε αντιγράφοντας τα μικροσκοπικά στολίδια της ανιψιάς του που στόλιζαν ως charms ένα βραχιολάκι της. Ο αριθμός τους ήταν 10 και επρόκειτο για τα εξής:  Σίδερο, πορτοφόλι, φανάρι, αυτοκίνητο, δαχτυλήθρα, παπούτσι, ημίψηλο καπέλο, πολεμικό πλοίο, κανόνι και ένα κουνιστό αλογάκι!

5. Η εμβληματική εικόνα του άντρα με το ημίψηλο που έγινε σύμβολο του παιχνιδιού και ονομάζεται «Πλούσιος Θείος με τα Σακιά» (Rich Uncle Pennybags), δεν είναι απίθανο να εικονίζει τον διάσημο επιχειρηματία J.P. Morgan, κάτι που υποστηρίζει και το περιοδικό Jetset Magazine. Ο J.P. Morgan μεγαλούργησε τις δεκαετίες πριν την ευρεία κυκλοφορία του παιχνιδιού και θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους άντρες των ΗΠΑ. Μάλιστα, μεταξύ των δραστηριοτήτων του συγκαταλέγεται και η ίδρυση της μονοπωλιακής United States Steel Corporation.

6. Σύμφωνα με την Hasbro πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει το διάσημο επιτραπέζιο με στοιχεία του 2015.

7. Το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί έχει κρατήσει 70 ημέρες.

8. Η Μονόπολη σήμερα κυκλοφορεί σε 114 χώρες και 47 γλώσσες, ενώ έχουν πουληθεί πάνω από 275 εκατ. αντίτυπα.

9. Η πιο ακριβή Μονοπόλη που έχει πουληθεί ποτέ έχει κοστίσει 2 εκατομμύρια δολάρια! Δημιουργήθηκε από τον κοσμηματοπώλη Sidney Mobell στο Σαν Φρανσίσκο το 1998 και το ταμπλό της ήταν κατασκευασμένο από χρυσό 18 καρατίων και συμπληρωνόταν από ζάρια και πιόνια από διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους. 

10. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 3.000 εκδοχές του παιχνιδιού, εκτός από την κλασική. Πηγή έμπνευσης από τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες, πόλεις, ποδοσφαιρικές ομάδες και ό,τι άλλο μπορείτε να φαντασθείτε! 

Δραπετεύοντας από στρατόπεδα συγκέντρωσης με τη βοήθεια της Μονόπολης!
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν έναν τρόπο να περάσουν λαθραία χάρτες σε Βρετανούς αιχμαλώτους που κρατούνταν σε γερμανικά στρατόπεδα. Το 1941, η βρετανική εταιρεία John Waddington Ltd., η οποία είχε το συμβόλαιο για την κυκλοφορία της Μονόπολης εκτός ΗΠΑ,  προχώρησε στην εκτύπωση ειδικών χαρτών που δεν ήταν κατασκευασμένοι από κοινό χαρτί, το οποίο θα μπορούσε να καταστραφεί από νερό και θα ήταν θορυβώδες όταν ανοιγόταν. Καθώς οι Ναζί, αντιμετώπιζαν προβλήματα στην παροχή προμηθειών και αγαθών ακόμη και για τους δικούς τους στρατιώτες, συχνά δέχονταν ανθρωπιστική βοήθεια για τους αιχμαλώτους. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και δημιούργησαν ειδικές εκδόσεις της Μονόπολης, οι οποίες στη συνέχεια έφτασαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα κουτιά περιείχαν, εκτός των συνηθισμένων κομματιών του παιχνιδιού, και εργαλεία απόδρασης, όπως χάρτες απόδρασης από μετάξι, πυξίδες, αρχεία, καθώς και πραγματικά χρήματα κρυμμένα μέσα στα ψεύτικα!

 Σχετικά άρθρα

Η... αξία της Kate Moss μετά από δεκαετίες στο μόντελινγκ

Η... αξία της Kate Moss μετά από δεκαετίες στο μόντελινγκ

Ένα από τα πλέον διάσημα μοντέλα όλων των εποχών, εξακολουθεί να ...

Δύσκολα τα πράγματα για τις κόκκινες σόλες του Christian Louboutin

Δύσκολα τα πράγματα για τις κόκκινες σόλες του Christian Louboutin

Ο διάσημος υποδηματοποιός φαίνεται ότι συναντά εμπόδια στην ...

Youth Empowered: Ανακάλυψε τις δεξιότητές σου!

Youth Empowered: Ανακάλυψε τις δεξιότητές σου!

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που δίνει πολύτιμες συμβουλές και ...

Ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιών;

Ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιών;

Η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να ξεπεράσει τα οικονομικά και ...

Οι φοιτητές που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο

Οι φοιτητές που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο

Η Cosmote απένειμε 41 υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές με ...

Kendall Jenner, το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο

Kendall Jenner, το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο

Η 22χρονη Αμερικανίδα εκθρόνισε την Gisele Bundchen, μετά από 15 χρόνια ...

Le Grand Mazarin: Το πετράδι του στέμματος

Le Grand Mazarin: Το πετράδι του στέμματος

Στόλισε τα στέμματα σχεδόν όλων των βασιλιάδων και αυτοκρατόρων ...Δημοφιλή Θέματα

Οι 10 πιο ερωτικές σκηνές του κινηματογράφου

Ο κινηματογράφος μας έχει χαρίσει απίστευτα ερωτικές στιγμές που πολύ θα θέλαμε να ζήσουμε κι εμείς. Ποιές είναι οι πιο σέξι σκηνές;

Urban life περισσότερα...

Πολύχρωμα κοσμήματα: Η απόλυτη τάση του 2018

Τα κοσμήματα ακολουθούν τις επιταγές της μόδας; Μία νέα τάση έρχεται να δώσει φρέσκια πνοή στα πιο πολύτιμα αξεσουάρ μας…

Trendspotting περισσότερα...

Πώς να κάνετε ένα «άψογα λάθος» smoky eye, σύμφωνα με τον Tom Ford!

Η ιδέα είναι ένα μαύρο, μουντό και ταυτόχρονα λαμπερό, γυαλιστερό μακιγιάζ για τα μάτια.

Hair & Make Up περισσότερα...

Η αληθινή ιστορία πίσω από το φόρεμα στο πορτρέτο της Μισέλ Ομπάμα

Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης για τη σχεδιάστρια αλλά και την εικαστικό που δημιούργησαν το επίσημο πορτρέτο της πρώην Πρώτης Κυρίας

News etc. περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas