WomanIdol - Καρκίνος μαστού: 25 σημεία που δεν γνωρίζαμε! Open Lightbox

Καρκίνος μαστού: 25 σημεία που δεν γνωρίζαμε!

Καρκίνος μαστού: 25 σημεία που δεν γνωρίζαμε!

Για περισσότερα από 25 χρόνια, η εκστρατεία της Estée Lauder για τον Καρκίνο του Μαστού έφερε κοντά ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη με κοινό στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του μαστού. Σε αυτόν τον αγώνα η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η θεραπεία πρωταγωνιστούν μέσα από την υποστήριξη της Estée Lauder με αδιάκοπο ενδιαφέρον για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Τα 25 σημεία που ακολουθούν αποκαλύπτουν τη σημερινή πραγματικότητα…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Οι ενδείξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες
1. Κάθε 2 λεπτά μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ.
2. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
3. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες των ΗΠΑ είναι υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο τύπο καρκίνου, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα.
4. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι αυτός που διαγιγνώσκεται συχνότερα στις Αμερικανίδες. Το 2017 εκτιμάται πως περίπου το 30% των γυναικών με καρκίνο, θα αφορά καρκίνο του μαστού.
5. Αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 3,1 εκατομμύρια γυναίκες έχουν κερδίσει την μάχη του καρκίνου του μαστού στην Αμερική.
6. Αν και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά 38% από το 1989, στις ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού περίπου 40.610 γυναίκες μέσα στο 2017. Αυτές οι μειώσεις οφείλονται τόσο στην πρόοδο των θεραπειών, όσο και στην προηγμένη ανίχνευση, αλλά και στην αύξηση της συνειδητοποίησης του κινδύνου.
7. Στην ηλικία κάτω των 45 ετών, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συχνότερα στις έγχρωμες γυναίκες της Αφρικής και της Αμερικής, από ό,τι στις λευκές, αυξάνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας. Για τις γυναίκες με καταγωγή από την Ασία, την Αμερική και τις ισπανόφωνες περιοχές, ο κίνδυνος ανάπτυξης και θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού είναι χαμηλότερος.
 8. Σπανιότερα, οι νεότερες γυναίκες κάτω των 40 ετών εμφανίζουν καρκίνο του μαστού. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως το ποσοστό είναι μικρότερο από το 5%.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
9. Ο καρκίνος του μαστού αφορά 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου στις γυναίκες, παγκοσμίως.
10. Είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου τόσο στις γυναίκες του ανεπτυγμένου, όσο και του λιγότερου ανεπτυγμένου κόσμου. Εκτιμάται πως πάνω από 508.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού το 2011.
11. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Το 2012 αντιπροσώπευε γύρω στο 12% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου.
12. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού ποικίλλουν σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό. Στη Βόρεια Αμερική κυμαίνονται πάνω από το 80%, ενώ στις χώρες χαμηλής διαβίωσης είναι κάτι λιγότερο από το 40%. Τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης, αλλά και στην έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων διάγνωσης και θεραπείας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

13. Εκτός από τις γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι περίπου 2 φορές υψηλότερος σε αυτές που έχουν στην οικογένειά τους μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού σε συγγένεια πρώτου βαθμού, σχεδόν 3 φορές υψηλότερος όταν έχουν διαγνωσθεί δύο γυναίκες κοντινής συγγένειας και 4 φορές υψηλότερος εάν έχουν προσβληθεί τρεις ή περισσότερες συγγενείς.
14. Περίπου το 85% του καρκίνου του μαστού εμφανίζεται σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας γενετικών μεταλλάξεων που εξελίσσονται μέσα από τη διαδικασία γήρανσης και του τρόπου ζωής γενικότερα, αντί των κληρονομικών μεταλλάξεων.
15. Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εμμηνορυσιακή περίοδο σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών ή εκείνες που μπήκαν σε φάση εμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 55 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
16. Οι γυναίκες που κυοφόρησαν και απέκτησαν παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών ή εκείνες που δεν γέννησαν ποτέ διατρέχουν επίσης, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
17. Περίπου 1 στις 8 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αναπτύσσονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών. Περίπου 2 στις 3 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες 55 ετών και άνω.
18. Γύρω στο 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού θεωρείται κληρονομικό. Η πιο κοινή αιτία είναι μια κληρονομική μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, γονιδιακά ελαττώματα που κληρονομούνται από γονέα.
19. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού θεωρούνται το φύλο (γυναίκα) και η ηλικία (όσο μεγαλώνουμε).
20. Οι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες, με δείκτη μάζας σώματος άνω των 25, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατηρούν ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
21. Το επιπλέον βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν οιστρογόνα, οπότε περισσότερα λιπώδη κύτταρα – περισσότερα οιστρογόνα στο σώμα μας και κατ’ επέκταση περισσότεροι θετικοί υποδοχείς ορμονών για τον καρκίνο του μαστού που αναπτύσσονται διαρκώς.

Πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες
22. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε πρόσφατη μελέτη του Cancer Prevention Study II, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου ήταν 24% υψηλότερος στις καπνίστριες σε σχέση με εκείνες που δεν καπνίζουν και 13% υψηλότερος στις πρώην καπνίστριες σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
23. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως υπάρχει σχέση μεταξύ άσκησης και εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Εάν ασκούμαστε τακτικά, σε μέτριο ή εντονότερο επίπεδο γύρω στις 4-7 ώρες την εβδομάδα, έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει διότι με την άσκηση του σώματος ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας την αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, μια ορμόνη που επηρεάζει τη συμπεριφορά των κυττάρων του μαστού.
24. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μειώνει επίσης, την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να πίνουμε περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα. Εάν όμως, καταναλώνουμε 2-3 ποτά ημερησίως, τότε έχουμε 20% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν.
25. Η διατροφή θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση όλων των μορφών καρκίνου σε ποσοστά από 30-40%. Μπορεί κανένα τρόφιμο ή ειδική διατροφή να μην εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά λαμβάνοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από μια ποικιλία τροφών, κυρίως από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, προσφέρουμε στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρήσει τα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Πηγές: American Cancer Society (Σύλλογος καρκίνου Αμερικής), Breastcancer.org (Οργανισμός για τον καρκίνο του μαστού), Cancer Facts & Figures 2017 (Δεδομένα και στοιχεία για τον καρκίνο 2017), Breast Cancer Facts and Figures 2015-2016 (Στοιχεία και δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού 2015-2016), World Cancer Research Fund (Παγκόσμιο ταμείο για την καταπολέμηση του καρκίνου), World Health Organization (Παγκόσμια οργάνωση υγείας), Cancer.gov (Διαδικτυακός σύλλογος για τον καρκίνο)Σχετικά άρθρα

Πραγματικά, ΜΗΝ εγκαταλείψετε το ψωμί για να χάσετε βάρος!

Πραγματικά, ΜΗΝ εγκαταλείψετε το ψωμί για να χάσετε βάρος!

Εάν είστε λάτρεις του ψωμιού και ταυτόχρονα βρίσκεστε σε ...

Τρεις μύθοι για το νερό

Τρεις μύθοι για το νερό

Τι γνωρίζουμε τελικά για τη σωστή κατανάλωσή του; Πόσο πρέπει να ...

Συμπληρώματα διατροφής:  Μία διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου

Συμπληρώματα διατροφής: Μία διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου

Πότε ανακάλυψε η ιατρική τις βιταμίνες; Τι ρόλο παίζουν στην ...

Τακούνια... χωρίς πόνους!

Τακούνια... χωρίς πόνους!

Απλές συμβουλές για να συνεχίσουμε να φοράμε τα αγαπημένα μας ...

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας, το λάθος νούμερο σουτιέν;

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας, το λάθος νούμερο σουτιέν;

Σας υπενθυμίζουμε, γιατί πρέπει να προσέχετε το στήθος σας και ...

Ποια σημεία μαρτυρούν πως έχουμε έλλειψη της βασικής βιταμίνης D

Ποια σημεία μαρτυρούν πως έχουμε έλλειψη της βασικής βιταμίνης D

Η βιταμίνη D σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας! Τα στοιχεία ...

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Ποια είναι τα οφέλη;

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Ποια είναι τα οφέλη;

Αν και είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση, υπάρχουν διαφορετικές ...Δημοφιλή Θέματα

Μία είναι η φούστα της εποχής για κάθε κομψή γυναίκα!

Η φούστα-φάκελος με ασυμμετρίες και θηλυκά βολάν είναι μία αληθινά εκπληκτική επιλογή! Και ιδέες για να την υιοθετήσετε!

Trendspotting περισσότερα...

Πώς θα φωτίσετε τα σκούρα μαλλιά

Πώς μπορούμε να ανοίξουμε με επιτυχία και ασφάλεια το χρώμα στα σκούρα ή μαύρα μαλλιά.

Hair & Make Up περισσότερα...

Τεστ: Και μόνο που τον κοιτάς... λιώνεις! Εκείνος;

Παίξτε με τις χαριτωμένες ερωτήσεις του τεστ και διαπιστώστε, αν αξίζει τον κόπο να έχετε αγκαλιά… τη φωτογραφία του!

Κάντε το τεστ! περισσότερα...

Στο ονειρικό «καταφύγιο» της Anna Wintour

Tο καταφύγιο της εκδότριας της αμερικανικής Vogue διαθέτει διαχρονική κομψότητα και σοφιστικέ διάθεση, όπως η ίδια μας έχει συνηθίσει.

Ολα του σπιτιού περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas