WomanIdol - Τι συμβαίνει στο σώμα μας, αν πίνουμε κρασί κάθε βράδυ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας, αν πίνουμε κρασί κάθε βράδυ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας, αν πίνουμε κρασί κάθε βράδυ

Όλες γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο είναι ωφέλιμη. Οι νέες μελέτες όμως, συνοψίζουν το ευρύ φάσμα των ευεργετικών συνεπειών για κάθε πτυχή της υγείας μας. Στην υγειά μας, λοιπόν!

Από την Δέσποινα Σάμψων

Δεν είναι τυχαία η γοητεία του κρασιού. Η ιστορία του πάει πίσω στους αιώνες και επιστρέφει με σταγόνες απόλαυσης και κομψότητας σε ένα δυναμικό παρόν που ανιχνεύει κάθε συνέπειά του στο σώμα μας.

Χαρίζει χρόνια
Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εντόπισαν τις πολύτιμες ιδιότητες της ουσίας ρεσβερατρόλης (που περιέχουν τα σταφύλια), η οποία έχει αντιγηραντική δράση. Μάλιστα, χάρη σε αυτή οι τακτικοί λάτρεις του κρασιού κερδίζουν ένα σημαντικό ποσοστό κατά 34% χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας σε σχέση με τους θαυμαστές της μπίρας ή των άλλων ποτών.

Βελτιώνει την καρδιά μας
Δεν είναι τυχαία η φήμη των εκλεκτών κόκκινων κρασιών της νοτιοδυτικής Γαλλίας που συνδέεται με τη μακροζωία των κατοίκων της. Η περιοχή έχει το διπλάσιο προσδόκιμο ζωής από τον εθνικό γαλλικό μέσο όρο, ζωής σε άνδρες και πολλοί το αποδίδουν στις τανίνες και τις προκυανιδίνες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που ευδοκιμεί στην περιοχή. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης ενώ μειώνουν σε ποσοστό έως και 30% τις πιθανότητες εμφράγματος σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης.

Μπλοκάρει την εμφάνιση διαβήτη
Είναι μια ύπουλη ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες και κυρίως αφήνει γρίφους ως προς την κατανάλωση συγκεκριμένων ποτών και φαγητών. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δέχεται ότι ένα ποτήρι κρασί το βράδυ είναι ωφέλιμο και κυρίως ασφαλές για τους διαβητικούς ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια χρήση έχει κατά 30% λιγότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Εκτός όμως από το… μπλοκάρισμα της ασθένειας, το κρασί μειώνει και κάποιες από τις συνέπειές της. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανόν να προσβληθούν από καρδιακές ασθένειες. Όταν, λοιπόν, ζητήθηκε από μια ομάδα ασθενών να επιλέξουν να καταναλώνουν με το βραδινό φαγητό τους κρασί ή νερό, ακολουθώντας όλοι μεσογειακή διατροφή, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Δύο χρόνια μετά όσοι επέλεξαν το κρασί από το νερό είχαν παρουσιάσει αυξημένα ποσοστά της HDL (καλής) χοληστερόλης και είχαν κερδίσει σε ποιότητα ύπνου βελτιώνοντας τη «θέση» τους απέναντι στην πιθανότητα απόκτησης καρδιακών προβλημάτων.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Υπάρχει αυτή η λεπτή ισορροπία στην ποσότητα που πίνουμε και την ψυχική ευφορία που κερδίζουμε. Δύο με επτά ποτήρια την εβδομάδα βοηθούν όχι μόνο να νιώθουμε καλύτερα (ακόμα και για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους) αλλά σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης. Αν, όμως, υπερβούμε τα όρια, οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης είναι αυξημένες και μάλιστα ο αλκοολισμός είναι συνδεδεμένος με αρκετά υψηλά ποσοστά.

Μειώνει τις συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος
Λιγότερο γνωστό αλλά αληθινό, όπως αποδείχτηκε από ισπανική μελέτη το κρασί φροντίζει το δέρμα μας από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία – και μάλιστα τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που αποτελούν την κύρια αιτία των παθήσεων του δέρματος (πρόωρη γήρανση, ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος). Κατά τη διάρκεια της μελέτης το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας εξέτασαν τη χημική αντίδραση στο δέρμα όταν εκτέθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία. Διαπίστωσαν ότι τα φλαβονοειδή στα κόκκινα σταφύλια είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη χημική αντίδραση που προκαλεί το θάνατο των κυττάρων του δέρματος και κατά συνέπεια τις ανεπανόρθωτες βλάβες. Τα εξαιρετικά συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Γεωργίας και της Χημείας Τροφίμων προκάλεσαν το ενδιαφέρον μέχρι και εταιρειών καλλυντικών προκειμένου να τα εντάξουν στις έρευνες τους για την παραγωγή πιο αποτελεσματικών προϊόντων αντηλιακής προστασίας. Μήπως λοιπόν αντί για μια δροσερή μπίρα ή κοκτέιλ, πρέπει να απολαμβάνουμε το κρασί μας κάτω από την ξαπλώστρα του beach bar;   

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Το κόκκινο κρασί είναι η μοναδική εξαίρεση στην κατανάλωση αλκοόλ που συνδέεται με την εκδήλωση καρκίνου. Μάλιστα, η μέτρια χρήση συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού χάρη στις ειδικές χημικές ουσίες που περιέχονται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και να αυξήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση.

Τονώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες
Μπορεί μετά από πολλά ποτήρια κρασί να νιώθουμε το κεφάλι μας να γυρίζει αλλά ένα ποτήρι κρασί με το βραδινό μας είναι φυσικό φάρμακο για τον εγκέφαλό μας. Αυτή η λογική ποσότητα μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβου ή την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού έχει υπολογιστεί ότι άνθρωποι που πίνουν ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί κάθε βράδυ έχουν 8% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Προσοχή, όμως! Από την άλλη πλευρά η κατάχρηση (πάνω από 4 ποτήρια κάθε βράδυ) μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση κατά 14% του κινδύνου προσβολής από εγκεφαλικό. Τέλος, η μέτρια χρήση μειώνει τις πιθανότητες προσβολής μας από άνοια -  με ποσοστά που φθάνουν στο 23% μικρότερου κινδύνου συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Η ιατρική κοινότητα, ωστόσο, συνεχίζει να μην προωθεί την έναρξη αυτής της συνήθειας και διστάζει να δώσει οδηγίες κατανάλωσης αλκοόλ. 

Περιορίζει τις εσωτερικές φλεγμονές
Το κόκκινο κρασί με την πολύτιμη ουσία ρεσβερατρόλη έχει σημαντική δράση κατά της χρόνιας φλεγμονής και του καρκίνου. Μάλιστα, ακόμα και η κατανάλωση χυμού από κόκκινα σταφύλια έδειξε μείωση στους δείκτες φλεγμονής στο αίμα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο απογειώνοντας τη φήμη του κρασιού.

Πότε θα επηρεάσει αρνητικά την καρδιά μας;
Όταν συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε τα όρια ασφαλείας στην κατανάλωση αλκοόλ, κινδυνεύουμε από κάποιες σοβαρές δυσλειτουργίες στην καρδιά. Έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 75) που κατανάλωναν καθημερινά στη ζωή τους ένα (και παραπάνω) ποτήρι κρασί μπορεί να έχουν απώλειες στον ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας. Μια σοβαρότερη συνέπεια είναι η λεγόμενη αλκοολική μορφή μυοκαρδιοπάθειας η οποία προκύπτει συνήθως από χρόνια κατάχρηση (5 έως 15 χρόνια) με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και να συρρικνώνεται ο καρδιακός μυς και η καρδιά να αδυνατεί να διοχετεύσει το αίμα στο σώμα. Δυστυχώς η μειωμένη ροή αίματος διαταράσσει κάθε επιμέρους βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. 

Πόσο ακριβώς μπορούμε να πιούμε;
Γυρνάμε σπίτι από μια έντονη ημέρα που νιώθουμε ότι θα σβήσουμε τα ίχνη της μόνο αν γεμίσουμε το ποτήρι μας. Πώς γνωρίζουμε όμως πόσο κρασί μπορούμε να πιούμε; Η οδηγία κατανάλωσης με μέτρο για τις γυναίκες είναι η ποσότητα των 150 ml σε καθημερινή βάση - ποσότητα που διπλασιάζεται στην περίπτωση των αντρών μέχρι τα 65. Σε μεγαλύτερες ηλικίες κανένας δεν θα πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 150 ml ενώ οι γυναίκες μετά τα 65 είναι προτιμότερο να μειώσουν και αυτή την ποσότητα.

Προσοχή, λοιπόν!
Αν και ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ θα μπορούσε να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο υγιεινού τρόπου ζωής, δεν χρειάζεται να πίνουμε κάθε μέρα. Τόσο η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση όσο και το Εθνικό Ινστιτούτο της Αμερικής για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα δεν συνιστούν να καταναλώνουμε αλκοόλ αποκλειστικά για λόγους υγείας της καρδιάς. Το αλκοόλ οδηγεί σε εθισμό και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων. Η κατάχρηση επιβαρύνει συκώτι και πάγκρεας, δημιουργεί καρδιακά προβλήματα, συνδέεται με ορισμένα είδη καρκίνου, πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και ατυχημάτων ή βίας. Τέλος αν υπάρχει κληρονομικότητα ή προηγούμενο αλκοολισμού, η αποχή είναι η μόνη λύση.Σχετικά άρθρα

Καρκίνος μαστού: 25 σημεία που δεν γνωρίζαμε!

Καρκίνος μαστού: 25 σημεία που δεν γνωρίζαμε!

Ας δούμε τι συμβαίνει σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες παγκοσμίως ...

Ο καφές μας κάνει καλό!

Ο καφές μας κάνει καλό!

Καφεΐνη: Το παρεξηγημένο φυσικό διεγερτικό που τονώνει τις ...

Tροφές κατά του καρκίνου του μαστού

Tροφές κατά του καρκίνου του μαστού

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν ευεργετικά συστατικά για την ...

Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού στην ...

Το μέγεθος φούστας δείχνει μελλοντικό καρκίνο του μαστού!

Το μέγεθος φούστας δείχνει μελλοντικό καρκίνο του μαστού!

Μία καινούργια έρευνα στην Αγγλία αποδεικνύει ότι τα παχάκια ...

4 διατροφικά κόλπα που θα στείλουν τη λίμπιντό σας στα ουράνια!

4 διατροφικά κόλπα που θα στείλουν τη λίμπιντό σας στα ουράνια!

Διαβάστε παρακάτω 4 απλές διατροφικές συνήθειες που θα κάνουν το ...

Πόσες θερμίδες έχει κάθε καφές;

Πόσες θερμίδες έχει κάθε καφές;

Εκτός από τις περιπτώσεις που τον προτιμάμε σκέτο… ας δούμε τι ...Δημοφιλή Θέματα

Transcending Time: Η τεχνολογία στην Τέχνη

Οι δημιουργοί της έκθεσης πραγματεύονται τις έννοιες της σύμπλευσης ή της αντίθεσης με το τεχνολογικό τους παρόν και μέλλον.

Urban life περισσότερα...

H τσάντα που θέλουμε για τη νέα σεζόν

Από ό,τι φαίνεται ο οίκος Gucci και η νέα του πρόταση με το τσαντάκι-ζώνη, πρόκειται να κάνει τεράστια επιτυχία!

News etc. περισσότερα...

Είστε ερωτευμένη; Τα 23 σημάδια που το επιβεβαιώνουν!

Το ξέρουμε, όταν έχουμε συναντήσει κάποιον ξεχωριστό! Κάποιον που μας κάνει να καρδιοχτυπάμε! Ας τσεκάρουμε ότι είναι αλήθεια!

Σεξ & Σχέσεις περισσότερα...

Ο καφές μας κάνει καλό!

Καφεΐνη: Το παρεξηγημένο φυσικό διεγερτικό που τονώνει τις αισθήσεις!

Fitness & Υγεία περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2017 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas