WomanIdol - Το νερό στη ζωγραφική Open Lightbox

Το νερό στη ζωγραφική

 • Ένα από τα 250 έργα του κύκλου «Τα νούφαρα» του Claude Monet

  Ένα από τα 250 έργα του κύκλου «Τα νούφαρα» του Claude Monet

 • «Αναδυόμενη Αφροδίτη από τη θάλασσα» (Φλωρεντία, 1486), όπως την εμπνεύσθηκε ο Μποτιτσέλι

  «Αναδυόμενη Αφροδίτη από τη θάλασσα» (Φλωρεντία, 1486), όπως την εμπνεύσθηκε ο Μποτιτσέλι

 • «Η πλημμυρισμένη πόλη» (1515), σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

  «Η πλημμυρισμένη πόλη» (1515), σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

 • Ένα από τα 250 έργα του κύκλου «Τα νούφαρα» του Claude Monet
 • «Αναδυόμενη Αφροδίτη από τη θάλασσα» (Φλωρεντία, 1486), όπως την εμπνεύσθηκε ο Μποτιτσέλι
 • «Η πλημμυρισμένη πόλη» (1515), σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Το νερό αποτελούσε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες στη ζωγραφική και στη γλυπτική, στη μουσική, στη λογοτεχνία, στην αρχιτεκτονική κ.λπ.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η μουσική ενός ρυακιού ή ενός χειμάρρου, ο ήχος της βροχής που πέφτει στο έδαφος ή περνάει μέσα από το φύλλωμα ενός δένδρου έχει τη δική της αρμονία, είναι η μουσική της φύσης και έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους. Ποιος άραγε δεν έχει καθίσει έστω και για λίγο δίπλα σε ένα ποταμάκι ακούγοντας μαγεμένος το νερό να κυλάει;
Σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν τραγούδια και μουσικές που γράφτηκαν για το νερό ή εμπνεύστηκαν από τους ήχους, τη μελωδία του νερού ή από την ένταση του κύματος που σκάει πάνω στα βράχια.
Το νερό ενέπνευσε σαφώς τη ζωγραφική. Πολλές φορές χρησιμοποιείται μεταφορικά, σε συμβολισμούς, ενώ πολλοί έχουν προσπαθήσει να αποτυπώσουν τις διάφορες μορφές του, τη θάλασσα, τους ποταμούς και τις λίμνες. Από τους αρχαίους Αιγύπτιους που απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους το νερό ως μια γραμμή ζικ-ζακ, έως την αρχαία Μεσοποταμία και την αρχαία Ελλάδα, πολλοί καλλιτέχνες τόνισαν στα έργα τους την ιερότητα του νερού, τη σημασία του ως πηγή ζωής, δύναμη αλλαγής ή και καταστροφής. Εικόνες με γυναίκες να κάνουν μπάνιο σε πηγές, λίμνες ή ποτάμια ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες. Τελείως ενδεικτικά θα αναφέρουμε:

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι μελέτησε το νερό τόσο ως επιστήμονας όσο και ως καλλιτέχνης. Το θεωρούσε «όχημα της φύσης» παρομοιάζοντας τον ρόλο του με αυτόν που παίζει το αίμα για το σώμα μας. Θεωρούσε ότι το νερό κυκλοφορεί σύμφωνα με σαφείς κανόνες. Πέφτει ως βροχή ή χιόνι, αναβλύζει από το έδαφος και ρέει σε ποτάμια και χείμαρρους προς τη μεγάλη δεξαμενή της θάλασσας. Το νερό είναι απαραίτητο στους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά, αλλά μπορεί να γίνει και το όργανο της καταστροφής τους. Η δύναμη του είναι ακατανίκητη. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι στάθηκε μάρτυρας μεγάλων καταιγίδων και πλημμυρών (ποταμός Arno το 1466 και το 1478) – ίσως γι αυτό κάποια έργα του αναφέρονται σε καταιγίδες  και πλημμύρες: «Καταιγίδα σε κοιλάδα των Άλπεων» (1499), «Το Τέλος του Κόσμου» (1515) ή «Η πλημμυρισμένη πόλη» (1515). Θεώρησε ότι το νερό “αλλάζει όπως ο καθρέπτης με τα χρώματα του αντικειμένου του, έτσι (και το νερό) αλλάζει σύμφωνα με τη φύση της περιοχής… «Με τον χρόνο και με το νερό όλα αλλάζουν», είχε γράψει. 

Την «Αναδυόμενη Αφροδίτη από τη θάλασσα» (Φλωρεντία, 1486) εμπνεύσθηκε ο Μποτιτσέλι από τη μυθολογία αλλά το έργο συνδέθηκε με μια περίοδο σημαντικών πολιτικών, καλλιτεχνικών, αισθητικών αλλαγών στην Ιταλία της Αναγέννησης. Η αίσθηση της γονιμότητας απεικονίζεται με το νερό των ωκεανών, την πηγή ζωής, ενώ η Αφροδίτη φαίνεται σαν να επιπλέει πάνω από τα νερά.

Ο Μονέ (Monet), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, ξεκίνησε το 1897 τον κύκλο έργων του ,«Τα νούφαρα» (Water Lilies ή water moon – φεγγάρι του νερού). Ο κύκλος περιλαμβάνει περίπου 250 έργα ζωγραφικής που ο Μονέ έχει εμπνευστεί από τα λουλούδια και το νερό: «Τα τοπία με το νερό και τις αντανακλάσεις του μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα. Μου πήρε λίγο χρόνο μέχρι να καταλάβω αυτά τα κρίνα του νερού. Τα είχα φυτέψει γιατί μου άρεσαν. Ξαφνικά, είχα μια αποκάλυψη για το θαύμα που περιείχε η λιμνούλα του κήπου μου. Πήρα την παλέτα μου και από τότε σχεδόν δεν χρησιμοποίησα κάποιο άλλο μοντέλο».

Ο μαγευτικός κήπος του σπιτιού του στο Giverny με τη λίμνη, τα λουλούδια και τις αντανακλάσεις στο νερό που αλλάζουν κάθε στιγμή εξαιτίας του ουρανού έγινε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας που ολοκληρώθηκε μετά από 30 χρόνια με τον θάνατό του. Τα λουλούδια (Nymphaea) που ζωγράφισε ο Μονέ είναι λουλούδια που ζουν στο νερό και μεγαλώνουν σε ήσυχα, γλυκά νερά, όπως αυτά των λιμνών.Σχετικά άρθρα

«Το καλοκαίρι που φτιάξαμε τον κόσμο»

«Το καλοκαίρι που φτιάξαμε τον κόσμο»

Summer Camp 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με 5 εβδομαδιαίους ...

Lights, Camera, Action: Μία έρευνα για τους Ευρωπαίους σινεφίλ!

Lights, Camera, Action: Μία έρευνα για τους Ευρωπαίους σινεφίλ!

Οι λάτρεις του κινηματογράφου ψηφίζουν την κορυφαία εναρκτήρια ...

Ένα σπουδαίο ιατρικό συνέδριο στην Αθήνα

Ένα σπουδαίο ιατρικό συνέδριο στην Αθήνα

Το 8ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της ...

«Μαζί για το Παιδί» στο No Finish Line της Αθήνας

«Μαζί για το Παιδί» στο No Finish Line της Αθήνας

Με σλόγκαν «Τρέχουμε μαζί, τρέχουμε με ενέργεια» διενεργείται ο ...

Ηealthy is the new sexy!

Ηealthy is the new sexy!

Μία μοναδική γιορτή για την ευεξία και τον υγιεινό αλλά και ...

«Η Νεότητα στη μέση ηλικία»

«Η Νεότητα στη μέση ηλικία»

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί συμμετέχουν σε μία ...

Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στο Μουσείο…

Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στο Μουσείο…

Αν είστε στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου, σας ...Δημοφιλή Θέματα

Καλλυντικά: Η υπερβολή… βλάπτει!

Μήπως το παρακάνουμε με κάποια αγαπημένα προϊόντα ομορφιάς, έχοντας δυστυχώς, το αντίθετο αποτέλεσμα;

Όμορφες ιστορίες περισσότερα...

Λισαβόνα ή Σεβίλλη;

Τι λέτε για μία απόδραση σε δύο από τις ωραιότερες πόλεις της νότιας Ευρώπης; Τα μικρά, ενδιαφέροντα μυστικά τους!

Ετοιμάζω βαλίτσες περισσότερα...

Τι υποστηρίζει η ψυχολογία για τις ρυτίδες έκφρασης

Πώς ερμηνεύουν τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια οι επιστήμονες και γιατί είναι σημαντικές;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν περισσότερα...

Ερεθισμοί μετά το ξύρισμα; Αντιμετωπίστε τους!

Οι ερεθισμοί με το ξύρισμα ή την αποτρίχωση είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά το καλοκαίρι. Δέκα συμβουλές για να απαλλαγούμε από το πρόβλημα!

Περιποίηση περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas