WomanIdol - Tο βάδισμά μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας Open Lightbox

Tο βάδισμά μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας

Tο βάδισμά μας αποκαλύπτει την προσωπικότητά μας

Oι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να βγάζουμε συμπεράσματα για τις προσωπικότητες των άλλων μόνο και μόνο από το στιλ βαδίσματός τους. Και όπως διαπιστώνουν οι σχετικές έρευνες, όποια εντύπωση και αν δίνει το βάδισμά σας στους άλλους, υπάρχει κάτι σ' αυτό που δεν θα μπορέσετε να κρύψετε ποτέ!

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι ψυχολόγοι μελετούν και καταλήγουν, ως επί το πλείστον, ότι οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να βγάζουμε ταυτόσημα συμπεράσματα για τις προσωπικότητες των άλλων μόνο και μόνο από το στιλ βαδίσματός τους.

Πόσο ακριβή, όμως μπορεί να είναι αυτά τα συμπεράσματα; Τι αξιοπιστία μπορεί να έχουν αυτές οι εικασίες για την προσωπικότητα του άλλου; Και ποια άλλα γνωρίσματα για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου μπορούμε να εντοπίσουμε από το περπάτημα και μόνο;

Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στις έρευνες που συσχετίζουν τον τρόπο που περπατάμε με την προσωπικότητά μας.

Μία από τις πιο παλιές δημοσιεύθηκε το 1935 από έναν Γερμανό ψυχολόγο, τον Werner Wolff, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία να κινηματογραφήσει 5 άντρες και 3 γυναίκες, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν φυσικά.

Μετά, ζήτησε από αυτούς τους ανθρώπους να δουν το φιλμάκι, στο οποίο δεν φαίνονταν τα πρόσωπα, παρά μόνο τα πόδια τους και να επιχειρήσουν από αυτό και μόνο να μιλήσουν για τις προσωπικότητες των άλλων.

Το πιο βασικό που διαπίστωσε ο Wolff ήταν ότι υπήρχε συμφωνία στις απόψεις των ανθρώπων που συμμετείχαν στο πείραμά του και αναφορικά με τα συμπεράσματα που προέκυπταν για το περπάτημα του καθενός.

Το γεγονός ότι επρόκειτο για τόσο μικρό δείγμα, ότι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζονταν μεταξύ τους και θα μπορούσαν να αντιστοιχίσουν τον τρόπο βαδίσματος με τη συμπεριφορά κάποιου που ήδη ήξεραν κατέστησε αυτή την πρώτη έρευνα όχι απολύτως αξιόπιστη.

Οι πιο σύγχρονες μελέτες και τα σχετικά πειράματα
Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας σήμερα, οι ψυχολόγοι μπορούν να μετατρέψουν τον περίπατο ενός ανθρώπου σε power-point προβολή -σαν να βλέπεις μια φωτεινή κουκκίδα πάνω σε μαύρο φόντο- που καταγράφει επακριβώς κάθε κίνηση, κάθε βήμα, απομονωμένο απ' οτιδήποτε άλλο. 
 
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι Αμερικανοί ψυχολόγοι στα τέλη της δεκαετίας του '80 διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τύποι βαδίσματος: Το ένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο νεανικό και το άλλο κάπως πιο παλιομοδίτικο.

Ο πρώτος τύπος βαδίσματος αντιστοιχεί σε έναν γρήγορο ρυθμό, γοφούς που κουνιούνται μαζί με το υπόλοιπο σώμα, πιο έντονες κινήσεις μεταξύ των βραχιόνων και των χεριών και περισσότερα βήματα.

Ο δεύτερος τύπος είναι ένα πιο σκληρό, κάπως άκαμπτο βάδισμα, με μεγαλύτερη κλίση του σώματος προς τα εμπρός.

Εδώ ας σημειωθεί ότι το βάδισμα δεν αντιστοιχούσε απαραιτήτως στην πραγματική ηλικία αυτού που περπατούσε: μπορούσε κάποιος να είναι νέος και να περπατά με τον δεύτερο τρόπο ή να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και το περπάτημά του να έχει κάτι νεανικό.

Επιπλέον, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι όσοι βάδιζαν με τον πρώτο τρόπο έτειναν να είναι πιο αισιόδοξοι, πιο ευτυχισμένοι και κυρίως με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, απ' όσους περπατούσαν με το δεύτερο στιλ.

Και μπορεί από τη μελέτη να προκύπτει και πάλι το πόσο εύκολα οι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα από το βάδισμα και μόνο κάποιου, ωστόσο και πάλι μέσω αυτών των τεστ δεν αποδείχθηκε το ζήτημα της αξιοπιστίας.

Η πιο πρόσφατη μελέτη Ελβετών και Βρετανών επιστημόνων
Και αυτή η μελέτη διαπίστωσε δύο διαφορετικά στιλ βαδίσματος, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ οι επιστήμονες επέλεγαν να περιγράψουν τους εκπροσώπους τους με τελείως διαφορετικούς όρους:

Το πρώτο στιλ, αυτό που η προηγούμενη έρευνα περιέγραφε ως νεανικό, εδώ περιγραφόταν ως επεκτατικό, περιπετειώδες, που απέπνεε εξωστρέφεια και αξιοπιστία, αλλά και ανθρώπινη ζεστασιά και αμεσότητα.

Το δεύτερο ήταν το πιο αργό, πιο χαλαρό που κατά τους επιστήμονες «μεταφραζόταν» ως χαρακτηριστικό κάποιου με συναισθηματική σταθερότητα.

Όμως, τελικώς, οι ειδικοί και πάλι έκαναν λάθος: αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι βαδίσματος δεν συσχετίζονταν εν τέλει με τις συνήθειες και τις προσωπικότητες αυτών που κατέγραφαν στο πλαίσιο της μελέτης τους.

Το πραγματικό συμπέρασμα;  Αντιμετωπίζουμε το βάδισμα κάποιου, όπως αντιμετωπίζουμε το πρόσωπο, τον τρόπο που ντύνεται ή την προφορά του, περισσότερο σαν πηγή πληροφορίας για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Πόσο ευάλωτος είναι κάποιος;
Υπάρχει ένα άλλο πολύ πιο σοβαρό -αν και φαινομενικά επιφανειακό- κριτήριο: πόσο ευάλωτο φαίνεται το άτομο στους άλλους λόγω του τρόπου που περπατά;

Από τα πρώτα κιόλας ευρήματα των πιο παλιών ερευνών επί του θέματος, είχε αποδειχθεί ότι άντρες και γυναίκες με κάπως αθόρυβο, χωρίς πυγμή, βηματισμό, με αργές κινήσεις των βραχιόνων και γενικότερα αργό βάδισμα έτειναν να θεωρούν από τους άλλους πιο ευάλωτοι.

Μια αρκετά ανησυχητική ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2006, ενίσχυσε τα παραπάνω συμπεράσματα, όταν ζήτησε από άνδρες εθελοντές να δηλώσουν πόσο πιθανό θεωρούσαν να προσεγγίσουν ή όχι -και μάλιστα με ανάρμοστες προθέσεις- διαφορετικές γυναίκες, φοιτήτριες στην πλειονότητά τους, ψυχολογώντας τες μόνο από τον τρόπο που περπατούσαν...

Οι περισσότεροι απάντησαν ότι θα προσέγγιζαν κοπέλες με πιο ευάλωτα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, εσωστρεφείς και φαινομενικά συναισθηματικά ασταθείς.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας ήταν ότι κρατούμενοι -με προφίλ ψυχοπαθούς- ήταν εξαιρετικά ακριβείς στον τρόπο που εντόπιζαν τα θύματά τους.

Αποδείχθηκε ότι στο παρελθόν είχαν επιτεθεί σε συγκεκριμένους ανθρώπους, εντοπίζοντας τις αδυναμίες τους μόνο και μόνο από τον τρόπο που περπατούσαν!

Φαίνεται μάλιστα ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους είχαν πλήρη επίγνωση αυτής της ικανότητας: οι διαγνωσμένοι ως ψυχοπαθείς δήλωσαν ότι κατά τη λήψη των αποφάσεών τους για το αν θα επιτεθούν σε κάποιον ή όχι, έτειναν να παρατηρούν κυρίως τον τρόπο που περπατούσε το θύμα τους.

Για παράδειγμα, ο κατά συρροή δολοφόνος Ted Bundy είχε δηλώσει ότι μπορούσε "να μυριστεί το θύμα του από τον τρόπο που περπατούσε στον δρόμο".

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βαδίζουμε;
Ολόκληρο αυτό το πεδίο έρευνας πρακτικά θέτει το ερώτημα για το αν μπορεί κανείς να προσαρμόσει τον τρόπο που βαδίζει, ώστε να αλλάξει την εντύπωση που δίνει στους άλλους.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορείτε να μάθετε να περπατάτε με τρόπο που στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης: Βαδίζοντας πιο γρήγορα, με μεγαλύτερους διασκελισμούς και πιο τολμηρές κινήσεις χεριών.

Αλλά οι ψυχολόγοι που εξέτασαν τα προφίλ προσωπικότητας που σχετίζονται με το δεύτερο στιλ βαδίσματος -το αργό, χαλαρό, χωρίς ένταση στο βήμα- αμφιβάλλουν αν αυτό μπορεί να αλλάξει ή έστω να μάθει κάποιος να περπατά έτσι.

Επομένως, ίσως δεν είναι σκόπιμο να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να κάνετε εντύπωση. Διαφορετικά, μπορεί να συναντήσει απλά μια απεγνωσμένη απόπειρα ή να βρεθείτε να παριστάνετε με αποτυχία τον... καουμπόη.

Τα στοιχεία προέρχονται από το BBC.com

 


Σχετικά άρθρα

Το ψυχολογικό προφίλ της μόδας

Το ψυχολογικό προφίλ της μόδας

Ο τρόπος που ντυνόμαστε προδίδει τις συναισθηματικές διαταραχές ...

Εσείς πώς κοιμάστε; Η στάση του ύπνου σας αποκαλύπτει πολλά!

Εσείς πώς κοιμάστε; Η στάση του ύπνου σας αποκαλύπτει πολλά!

Ο τρόπος που κοιμάστε δεν είναι απλά μια στάση που σας βολεύει! ...

Οι 10 συνδυασμοί ζωδίων που ταιριάζουν απόλυτα σαν φίλοι

Οι 10 συνδυασμοί ζωδίων που ταιριάζουν απόλυτα σαν φίλοι

Αν αναρωτιέστε ποιοι συνδυασμοί κάνουν τους… καλούς φίλους, ...

Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Πώς να συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας

Διαβάστε τους 5 λόγους που καλό είναι να καταφέρετε να κάνετε ...

Αισθάνεστε νεότεροι; Τόσο το καλύτερο!

Αισθάνεστε νεότεροι; Τόσο το καλύτερο!

Οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν ότι, αν νιώθουμε νεότεροι, ...

9+1 λόγοι που είναι ωραίο να είστε ελεύθερη το καλοκαίρι!

9+1 λόγοι που είναι ωραίο να είστε ελεύθερη το καλοκαίρι!

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που το καλοκαίρι ανήκει στους ...

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας ο τρόπος που κάνετε ντους

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας ο τρόπος που κάνετε ντους

Απλώς γδύνεστε και μπαίνετε στην μπανιέρα ή περνάτε ώρες; Οι ...  Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 4057
      [title] => Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες; 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Διαβάστε πώς διαχώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα είδη της αγάπης και ανοίξτε τον δρόμο για την αληθινή ευτυχία!
      [caption3] => Agapes_uparchoun_polles_Poia_einai_ta_6_eidi_agapis_sumfona_me_tous_archaious_Ellines_
      [caption2] => Sex__Scheseis
      [caption] => PsYChOLOGIA
      [imgid] => 13963
      [cattitle] => Σεξ & Σχέσεις
      [catid] => 030001
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 4058
      [title] => Φθινοπωρινά χτενίσματα: 6 στιλ από τις διάσημες πασαρέλες! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιο hot προτάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε; Οι προτάσεις είναι εδώ!
      [caption3] => Fthinoporina_chtenismata_6_stil_apo_tis_diasimes_pasareles_
      [caption2] => Hair__Make_Up
      [caption] => OMORFIA
      [imgid] => 13964
      [cattitle] => Hair & Make Up
      [catid] => 028004
    )

  [2] => Array
    (
      [id] => 4059
      [title] => Η τελευταία συλλογή εσωρούχων της Ριάνα αποδείχτηκε μία νέα εμπειρία! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Η Rihanna άφησε άφωνους κοινό και αγοραστές στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης…
      [caption3] => I_teleutaia_sullogi_esorouchon_tis_Riana_apodeichtike_mia_nea_empeiria_
      [caption2] => News_etc
      [caption] => MODA
      [imgid] => 13970
      [cattitle] => News etc.
      [catid] => 034001
    )

  [3] => Array
    (
      [id] => 4060
      [title] => 1905 Boutique Hotel: Η Μπελ Επόκ στην… Ξάνθη! 
      [clicks] => 
      [short_descr] => Το άρωμα και την ατμόσφαιρα της παλιάς Ξάνθης αναβιώνει στο art boutique ξενοδοχείο «1905».
      [caption3] => 1905_Boutique_Hotel_I_Mpel_Epok_stinison_Xanthi_
      [caption2] => Domatio_me_thea
      [caption] => TAXIDI
      [imgid] => 13979
      [cattitle] => Δωμάτιο με θέα
      [catid] => 031003
    )

)
  

Δημοφιλή Θέματα

Αγάπες υπάρχουν πολλές! Ποια είναι τα 6 είδη αγάπης σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες;

Διαβάστε πώς διαχώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα είδη της αγάπης και ανοίξτε τον δρόμο για την αληθινή ευτυχία!

Σεξ & Σχέσεις περισσότερα...

Φθινοπωρινά χτενίσματα: 6 στιλ από τις διάσημες πασαρέλες!

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιο hot προτάσεις στα μαλλιά για το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε; Οι προτάσεις είναι εδώ!

Hair & Make Up περισσότερα...

Η τελευταία συλλογή εσωρούχων της Ριάνα αποδείχτηκε μία νέα εμπειρία!

Η Rihanna άφησε άφωνους κοινό και αγοραστές στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης…

News etc. περισσότερα...

1905 Boutique Hotel: Η Μπελ Επόκ στην… Ξάνθη!

Το άρωμα και την ατμόσφαιρα της παλιάς Ξάνθης αναβιώνει στο art boutique ξενοδοχείο «1905».

Δωμάτιο με θέα περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas