WomanIdol - Πέντε συμβουλές για τις σχέσεις που όλες αγνοούμε Open Lightbox

Πέντε συμβουλές για τις σχέσεις που όλες αγνοούμε

Πέντε συμβουλές για τις σχέσεις που όλες αγνοούμε

Υπάρχουν μερικές απλές οδηγίες που φέρουν τη σφραγίδα της επιστημονικής κοινότητας για την συμπεριφορά μας στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης. Αν καταφέρουμε να τις υιοθετήσουμε, θα έχουμε εξασφαλίσει αυτός ο έρωτας να κρατήσει για πάντα.

Από την Δέσποινα Σάμψων
 

Είναι η νευροεπιστήμη κατάλληλο εργαλείο για να μας βοηθήσει να χτίσουμε υγιείς ερωτικές σχέσεις με διάρκεια; Με απλά λόγια, ναι και μάλιστα οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ο έρωτας είναι τυφλός αλλά και ότι χρειαζόμαστε ένα τουλάχιστον ζευγάρι… επιστημονικά γυαλιά για να βρούμε τον δρόμο της αγάπης μέσα σε αυτό το σκοτάδι.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε στο ακαδημαϊκό ερευνητικό εργαστήριο νευροαπεικόνισης Wellcome Department of Imaging Neuroscience στη Σχολή Επιστημών του Εγκεφάλου του University College London (UCL), τα άτομα που μόλις έχουν ερωτευτεί αγνοούν κάποια προειδοποιητικά σημάδια αρνητικών συναισθημάτων έχοντας την τάση να παίρνουν βιαστικές αποφάσεις για το άτομο του ενδιαφέροντός τους. Η κρίση τους αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη ότι συναντά σοβαρά εμπόδια να στηρίξει τις αποφάσεις τους και αυτός είναι ο λόγος που συνήθως όλοι μας αγνοούμε τις παρακάτω πέντε συντηρητικές μεν αλλά ορθές επιστημονικά συμβουλές.

1. Δεν παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις
Οι μελετητές έχοντας παρατηρήσει με ποιο τρόπο δενόμαστε και δημιουργούμε στενούς ανθρώπινους δεσμούς από τη βρεφική ήδη ηλικία διαπίστωσαν ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται σε μία νύχτα αλλά εξελίσσεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι γονείς έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των παιδιών και προσπαθούν να προσαρμόσουν κατάλληλα τις συμπεριφορές τους ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού τους χωρίς να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα των ενηλίκων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια στο χτίσιμο της σχέσης και πιθανόν ρήξη αργότερα. Φαίνεται λοιπόν ότι κάπως έτσι και οι σταθερές σχέσεις αυτοεκτίμησης με τον εαυτό μας απαιτούν χρόνο, σεβασμό και υπομονή.

Η καθημερινότητα που επιβάλει δικούς της ρυθμούς μας κάνει να παραμελούμε τις ανάγκες μας και να ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτόματα το σώμα μας διαμαρτύρεται και στέλνει τα δικά του σινιάλα ότι κάτι δεν πάει καλά. Το δεύτερο μάθημα λοιπόν μετά τη σταδιακή αγάπη και ενδιαφέρον με τα οποία μας αγκαλιάζουν οι γονείς μας είναι η ίδια σταδιακή αγάπη που δείχνουμε για εμάς τους ίδιους. Αν δεν γίνουν αυτά τα δύο βήματα με αυτό τον ρυθμό, το τρίτο και σημαντικότερο βήμα στην ενήλικη ζωή που είναι η ερωτική σχέση, είναι σίγουρο ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

Αυτός είναι ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα δεν συμβουλεύει να προχωράει ένα ζευγάρι σε δεσμευτικές αποφάσεις (συγκατοίκηση, γάμο, απόκτηση παιδιού) μέσα στα πρώτα στάδια της γνωριμίας. Είναι τόσο έντονο το μείγμα των ερωτικών ορμονών που είναι αδύνατον να μην επηρεάσει την κρίση μας. Ουσιαστικά θα χρειαστεί, ισχυρίζονται οι ειδικοί, να παίξουμε τον ρόλο του γονέα στον ίδιο μας τον εαυτό και να θέσουμε κάποια όρια στην ανώριμη πλευρά του ερωτευμένου εαυτού μας (που προσομοιάζουν με το στάδιο ενός ατίθασου παιδιού).

Αυτές οι βιαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί με την ταχύτητα και την ορμή που ορίζει το πάθος δεν εγγυώνται πάντα επιβίωση στον χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι καλούμαστε αργότερα να «καθαρίσουμε» ό,τι έχουμε αφήσει σε χάος (έναν ατυχή γάμο) έχοντας μετανιώσει για τη βιασύνη μας, η οποία σε συνδυασμό με τον φόβο της απώλειας της ευτυχίας έχει δημιουργήσει σύγχυση στα πρώτα στάδια. Λαμβάνοντας υπόψη και τον τρόπο που δομείται ακόμα ένας γάμος στις παραδοσιακές δυτικές κοινωνίες απαιτώντας την ολοκληρωτική αφοσίωση του ενός στον άλλον και πολλές φορές αποδυναμώνοντας την αυτοεκτίμηση και τον χρόνο που έχουμε για εμάς τους ίδιους, μπορούμε να κατανοήσουμε, γιατί οι ερευνητές μάς αποτρέπουν από τέτοια βήματα από την αρχή μιας σχέσης. Η μόνη αλήθεια είναι ότι με τον χρόνο εμείς θα αλλάξουμε, εκείνος θα αλλάξει αλλά και η καθημερινότητά μας θα υποστεί αλλαγές. Μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον και τα συναισθήματά μας θα αλλάξουν και εμείς θα πρέπει να είμαστε εκεί δυνατές και ελεύθερες μέσα στον δικό μας χώρο που θα ευνοήσει την ωρίμανση της σχέσης σε ένα στάδιο ανιδιοτελούς αγάπης που θα είναι και το τελικό που θα μας κρατήσει ενωμένους.

2. Παραμένουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας
Όλες μας κουβαλάμε τη δική μας αλήθεια. Όμως, σε μια εποχή που οι σχέσεις είναι πιο δύσκολο να πετύχουν από ποτέ, έχουμε την τάση να την προδίδουμε. Είμαστε έτοιμες να «πουλήσουμε» το ποιες είμαστε πραγματικά και να υποδυθούμε ρόλους που μας φαίνονται πιο συμβατοί με τις επιθυμίες του αγαπημένου μας. Η συμπεριφορά αυτή βασίζεται στον φόβο της απόρριψης. Αν όμως δεν μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας με τον έναν και μοναδικό που έχουμε βάλει στην καρδιά μας, πώς περιμένουμε να μας αγαπήσει κι εκείνος αληθινά; Συμπεριφορές, λόγια, πράξεις, όλα πρέπει να είναι αυθεντικά και να έχουν τη σφραγίδα μας, αν θέλουμε όχι να αρέσουμε προσωρινά αλλά να μείνουμε για πάντα στο μυαλό και στην ψυχή του άλλου.

3. Είμαστε πρώτα απ’ όλα φίλοι
Ακούγεται πιθανόν συντηρητικό αλλά οι ειδικοί θεωρούν πια ότι η σωματική έλξη που αποτελεί προτεραιότητα ανάμεσα σε δύο εραστές μπορεί να μπλοκάρει τα βήματα μίας υγιούς εξέλιξης της σχέσης. Αυτό που πιστεύουν είναι ότι δύο άνθρωποι που θέλουν να είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει ουσιαστικά να είναι φίλοι. Δηλαδή, να γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον και να έχουν καλλιεργήσει μέσα τους ο καθένας σεβασμό για τον απέναντί του. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν εραστή από ένα φίλο είναι ότι ο δεύτερος δεν απαιτεί από τον άλλο να καλύψει τις συναισθηματικές του ανάγκες αλλά δέχεται τον σύντροφό του ως μοναδική και ελκυστική προσωπικότητα. Αν δηλαδή απομακρυνθούμε από τους εγωισμούς των ανώριμων σχέσεων και προσαρμόσουμε τις αξίες της φιλίας σε μια ερωτική σχέση, τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να την κάνουμε να «τρέξει» μέσα στον χρόνο και να ξεπεράσει προβλήματα. Οι έρωτες που μας χτυπάνε κατακέφαλα και μας οδηγούν κατευθείαν στο σεξ χωρίς αξιολόγηση του σεβασμού που μας γεννάει ο άλλος κρύβουν το ρίσκο της αποτυχίας. Και δεν είναι τόσο το γεγονός ενός χωρισμού όσο το αίσθημα θυμού που θα νιώσουμε με τον εαυτό μας και η μείωση της αυτοεκτίμησης που θα μας πάει πίσω.

4. Διατηρούμε τις προηγούμενες δραστηριότητες μας
Πάντα στο πρώτο διάστημα μια σχέσης ξεχνάμε οτιδήποτε άλλο μας ενδιέφερε μέχρι τότε και πέφτουμε με τα μούτρα στον νέο έρωτά μας. Περνάμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μαζί του χάνοντας ένα μέρος του εαυτού μας. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας μελλοντικά έχει κόστος. Η υπέρμετρη αφοσίωση κρύβει το ρίσκο της γρήγορης εξάντλησης αυτού του έρωτα. Αν βάλουμε από την αρχή κάποια όρια και εξισορροπήσουμε αυτή τη νέα αγάπη μέσα στο προηγούμενο πλαίσιο της ζωής μας, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τη διατηρήσουμε ζωντανή. Δραστηριότητες και ποικίλα ενδιαφέροντα με παρέες ή κοινωνικά δίκτυα, στα οποία ανήκαμε πριν, είναι εκείνα που μας εξασφαλίζουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Τα διατηρούμε, αν θέλουμε να παραμείνουμε ελκυστικές και συναισθηματικά υγιείς.

5. Προσέχουμε τα προειδοποιητικά σημάδια
Το ένστικτό μας βρίσκεται εκεί, κάπου μέσα μας και θέλει να μας πει κάτι. Όταν είμαστε ερωτευμένες, επιλέγουμε να το αγνοούμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό το συναίσθημα θα χαθεί και μαζί του η ευκαιρία ενός μεγάλου έρωτα. Όμως, αν το σώμα και το μυαλό μας προσπαθούν να μας πουν κάτι, πρέπει να το ακούσουμε. Αν το πρόσωπο είναι λάθος, δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε εμείς ικανές να αγαπήσουμε ξανά. Με το κατάλληλο άτομο, ο έρωτας θα επιστρέψει.Σχετικά άρθρα

Πώς επηρεάζει το ζώδιό του την ερωτική σχέση μαζί σας;

Πώς επηρεάζει το ζώδιό του την ερωτική σχέση μαζί σας;

Ταιριάζουμε; Είμαστε εντελώς ασύμβατοι; Τι πρέπει να ξέρουμε στα ...

Μήπως βαριέστε τη σχέση σας; Και αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Μήπως βαριέστε τη σχέση σας; Και αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Περνάτε απλά μια φάση ή μήπως έχει έρθει η ώρα να δώσετε ένα ...

Πόσες φορές ερωτευόμαστε στη ζωή μας;

Πόσες φορές ερωτευόμαστε στη ζωή μας;

Εάν νομίζετε ότι δεν υπάρχει όριο, μάλλον κάθετε λάθος! Οι ...

SMS: Το μήνυμα για να κάνει την πρώτη κίνηση!

SMS: Το μήνυμα για να κάνει την πρώτη κίνηση!

Ο dating coach Matthew Hussey προτείνει τις καλύτερες κινήσεις που μπορείς να ...

Το γυναικείο βλέμμα ομολογεί…

Το γυναικείο βλέμμα ομολογεί…

Από τη ματιά της, ένας άντρας μπορεί να καταλάβει αν ενδιαφέρεται ...

Πώς θα καταλάβουμε ότι του αρέσουμε; Το άστρο του έχει κάτι να μας πει!

Πώς θα καταλάβουμε ότι του αρέσουμε; Το άστρο του έχει κάτι να μας πει!

Ένας… οδηγός αναγνώρισης της ερωτικής του πρόθεσης ανάλογα με ...

Θέλετε να του τραβήξετε την προσοχή;

Θέλετε να του τραβήξετε την προσοχή;

Επιτέλους, συναντήσατε κάποιον που σας αρέσει! Μερικές απλές ...  Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 4109
      [title] => Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό της τσάντας σας
      [clicks] => 
      [short_descr] => Αν ντρέπεστε να την ανοίξετε δημόσια, καιρός να την εκκαθαρίσετε και να την καθαρίσετε… Δείτε απλές συμβουλές!
      [caption3] => Pos_na_katharisete_to_esoteriko_tis_tsantas_sas
      [caption2] => Ola_tou_spitiou
      [caption] => OIKONOMIA
      [imgid] => 14249
      [cattitle] => Ολα του σπιτιού
      [catid] => 029004
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 4110
      [title] => Ξηρό βούρτσισμα για βελούδινη επιδερμίδα
      [clicks] => 
      [short_descr] => Μία εύκολη τεχνική περιποίησης για λαμπερό δέρμα! Πώς εφαρμόζεται; Τι προσφέρει; Και πώς θα διαλέξετε την κατάλληλη βούρτσα;
      [caption3] => Xiro_bourtsisma_gia_beloudini_epidermida
      [caption2] => Peripoiisi
      [caption] => OMORFIA
      [imgid] => 14258
      [cattitle] => Περιποίηση
      [catid] => 028003
    )

  [2] => Array
    (
      [id] => 4113
      [title] => Φιλέτο κοτόπουλο... πορτοκαλί!
      [clicks] => 
      [short_descr] => Τρώμε σε μόλις 15 λεπτά; Αν δεν μας πιστεύετε, δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή! Όσοι το δοκιμάσουν, απλά θα το λατρέψουν!
      [caption3] => Fileto_kotopoulo_portokali
      [caption2] => Tou_kosmou_oi_geuseis
      [caption] => GASTRONOMIA
      [imgid] => 14260
      [cattitle] => Του κόσμου οι γεύσεις
      [catid] => 036003
    )

  [3] => Array
    (
      [id] => 4115
      [title] => Tseklenis: Τα χρόνια της μόδας
      [clicks] => 
      [short_descr] => Σας προτείνουμε την ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Έλληνα δημιουργό μόδας Γιάννη Τσεκλένη στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο. Μην τη χάσετε!
      [caption3] => Tseklenis_Ta_chronia_tis_modas
      [caption2] => News_etc
      [caption] => MODA
      [imgid] => 14262
      [cattitle] => News etc.
      [catid] => 034001
    )

)
  

Δημοφιλή Θέματα

Πώς να καθαρίσετε το εσωτερικό της τσάντας σας

Αν ντρέπεστε να την ανοίξετε δημόσια, καιρός να την εκκαθαρίσετε και να την καθαρίσετε… Δείτε απλές συμβουλές!

Ολα του σπιτιού περισσότερα...

Ξηρό βούρτσισμα για βελούδινη επιδερμίδα

Μία εύκολη τεχνική περιποίησης για λαμπερό δέρμα! Πώς εφαρμόζεται; Τι προσφέρει; Και πώς θα διαλέξετε την κατάλληλη βούρτσα;

Περιποίηση περισσότερα...

Φιλέτο κοτόπουλο... πορτοκαλί!

Τρώμε σε μόλις 15 λεπτά; Αν δεν μας πιστεύετε, δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή! Όσοι το δοκιμάσουν, απλά θα το λατρέψουν!

Του κόσμου οι γεύσεις περισσότερα...

Tseklenis: Τα χρόνια της μόδας

Σας προτείνουμε την ενδιαφέρουσα έκθεση για τον Έλληνα δημιουργό μόδας Γιάννη Τσεκλένη στο «Φουγάρο» στο Ναύπλιο. Μην τη χάσετε!

News etc. περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas