Πόσο κακό είναι να σπάμε τα σπυράκια μας;

Πόσο κακό είναι να σπάμε τα σπυράκια μας;

Ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα και μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι τα σπυράκια. Πόσο αθώα είναι; Πώς θα απαλλαγούμε το συντομότερο από την παρουσία τους; Πότε είναι απαραίτητη η ιατρική επίβλεψη; Γιατί είναι κακό να σπάμε τα σπυράκια μας και τι πρέπει να ξέρουμε.   

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πόσο συχνά δεν παρουσιάζονται στο διαδίκτυο διάφορα βίντεο με σπυράκια που σκάνε; Αν και οι δερματολόγοι στα συγκεκριμένα βίντεο προωθούν την επέμβαση σε μεγάλα σπυράκια, πόσο επώδυνη ή ικανοποιητική μπορεί να είναι η αίσθηση του σφιξίματος και πόσο κακό κάνει εάν εφαρμόζουμε αυτή τη διαδικασία πού και πού; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε…

Γιατί είναι κακό να σπάσουμε ένα σπυράκι;

Το να σπάσουμε ένα σπυράκι μπορεί να είναι μια αυθόρμητη και ασυναίσθητη κίνηση. Οπωσδήποτε είναι κάτι ανεπιθύμητο, ειδικά στο πρόσωπό μας αν και νομίζουμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό μέσα σε δευτερόλεπτα, απελευθερώνοντας το σμήγμα και συνεχίζοντας ανενόχλητες την ημέρα μας!

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν το σπυράκι μετατρέπεται από ένα προσωρινό και μικροσκοπικό θέμα σε μία ουλή, που θα μας ακολουθήσει για χρόνια. Στην πραγματικότητα, το σπάσιμο ενός σπυριού μπορεί ουσιαστικά να εγχύσει πύον και βακτήρια βαθύτερα στο δέρμα μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά του σε μόλυνση, πιο επώδυνη ακμή και αυξημένη πιθανότητα για μακροχρόνιες ουλές.

Ακόμη, όμως, και εάν ακολουθήσουμε κάποια ειδική τεχνική εφαρμόζοντάς την σε λάθος τύπο σπυριού θα κάνουμε πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Μόνο οι ειδικοί δερματολόγοι καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ των βλατίδων, των φλυκταινών, των κύστεων και των οζιδίων!

Με τη γνώση, τον κατάλληλο εξοπλισμό και ειδικές δεξιότητες, οι δερματολόγοι μπορούν να επέμβουν θεραπευτικά, ενώ όλες εμείς είμαστε ανεπαρκείς!

Αν σκοπεύουμε να το κάνουμε πάντως…

Είναι κατανοητό! Μπορεί να έχουμε μια παρουσίαση, μια σημαντική ημερομηνία, επανένωση με το ταίρι μας ή κάποιο σημαντικό κάλεσμα. Όταν αυτό το ψεγάδι στο πρόσωπό μας έχει αναπτυχθεί, νιώθουμε πως σχεδόν μας εκλιπαρεί να του προσφέρουμε αυτήν την ευεργετική πίεση, ώστε να λήξει το θέμα.

Το καλύτερο βέβαια, είναι να αφήσουμε το σπυράκι να αποδυναμωθεί από μόνο του, αλλά εάν επιμένουμε, ας ακολουθήσουμε μερικά σωστά βήματα, τουλάχιστον!

  • Θα πρέπει να διαπιστώσουμε το είδος του. Ένα σπυράκι ή ένα μικρό λευκό στίγμα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Εάν είναι λευκό ή ασπροκίτρινο, αλλά κάπως μεγαλύτερο μπορεί να είναι φλύκταινα και δεν θα πρέπει να το αγγίξουμε! Με τον ίδιο τρόπο οι κύστες και τα οζίδια, καθώς εισχωρούν βαθιά στο δέρμα, θεωρούνται απολύτως απαγορευτικά για να τα σκάσουμε.
  • Προσοχή στην καθαριότητα! Θα πρέπει να έχουμε καθαρό πρόσωπο, καθαρά δάχτυλα και ακόμη πιο καθαρά εργαλεία. Τρίβουμε καλά τα χέρια μας με ένα αντισηπτικό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν αγγίξουμε το σπυράκι και δεν χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι με τίποτα!
  • Είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε το δέρμα μας. Εάν τοποθετήσουμε μια ζεστή πετσέτα πάνω στο πρόσωπό μας για λίγα λεπτά θα βοηθήσει να μαλακώσουν τα λίπη και τα έλαια που εγκλωβίζουν τους πόρους τού δέρματός μας. Ένα ταμπονάρισμα με καθαρό οινόπνευμα στην πάσχουσα περιοχή είναι επίσης, ιδανικό για να την απολυμάνουμε.
  • Δεν επεμβαίνουμε με σκληρότητα και αγριάδα! Χρειάζεται μόλις μια ελαφριά πίεση, όταν ένα σπυράκι είναι έτοιμο να σκάσει. Αν χρειαστεί να πιέσουμε πιο δυνατά ή να εφαρμόσουμε πολλές πιέσεις στην περιοχή, αυτό μας δείχνει πως θα πρέπει να σταματήσουμε!

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιθανότερο είναι να διοχετεύσουμε μέσω της πίεσης βακτήρια στο δέρμα μας, με όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δείχνοντας την υπομονή μας για λίγες ημέρες, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν από μόνα τους.

Η διαφορά με έναν δερματολόγο

Είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα βίντεο με σπυράκια που σπάνε έχουν κατακλύσει τις οθόνες μας, αλλά εμείς δείχνουμε αυτοσυγκράτηση!  Όπως αναφέραμε ήδη, μόνο οι δερματολόγοι εξειδικεύονται στη διάγνωση τύπων σπυριών, καθώς και στην αξιολόγηση της κατάστασής τους.

Επίσης, ο χώρος του ιατρείου τους είναι καθαρός, τα εργαλεία τους αποστειρωμένα και οι κινήσεις τους μετρημένες και απολύτως προγραμματισμένες.

Δείτε Επίσης
Λιπαρή επιδερμίδα; Αλλάξτε τον τρόπο που εφαρμόζετε το ρουζ!

Στην πραγματικότητα…

Εάν έχουμε κυστική ακμή δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να διαχειριστούμε μόνες τα σπυράκια μας! Το αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα ξεσπάσματα, σε ουλές και ακόμα περισσότερα δεινά – οπότε, μένουμε μακριά!

Εάν έχουμε ένα βαθύ, επώδυνο σπυράκι, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω κινήσεις:

  • Παγώνουμε το σημείο για 5-10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε μία φορά, εάν χρειάζεται.
  • Χρησιμοποιούμε μια αλοιφή με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν σπυράκια.
  • Εφαρμόζουμε μια ζεστή πετσέτα για 10 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.
  • Αποφεύγουμε τυχόν θεραπείες που συστήνονται από το διαδίκτυο για τα σπυράκια, όπως η εφαρμογή οδοντόκρεμας στο σημείο. Δεν είναι αποτελεσματικές και το πιθανότερο είναι πως θα προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό.

Πρόληψη και θεραπεία

Το ζητούμενο είναι να προφυλάξουμε το δέρμα μας. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός μας και προσδιορίζονται ως «μη φαγεσωρογόνα», δηλαδή συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί ώστε να αποτρέψουν το φράξιμο των πόρων.

Εάν πάλι το δέρμα μας είναι επιρρεπές στη λιπαρότητα ή είναι ευαίσθητο, θα αναζητήσουμε και πάλι προϊόντα που ανταποκρίνονται σε αυτούς τους τύπους.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να συζητήσουμε το θέμα με τον δερματολόγο μας. Θα μας προτείνει τις μεθόδους που χρειάζεται για να διατηρηθεί το δέρμα μας απαλό και υγιές.

Εάν πάλι, τα σπυράκια είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση θα μας δώσει συγκεκριμένες θεραπείες για την εξάλειψή τους. Όλα αυτά είναι προτιμότερα από το να ερχόμαστε αντιμέτωπες με ένα νέο σπυράκι κάθε ημέρα, δεν είναι έτσι;

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.