WomanIdol - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα 6 βασικά οξέα φροντίδας της επιδερμίδας μας Open Lightbox

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα 6 βασικά οξέα φροντίδας της επιδερμίδας μας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα 6 βασικά οξέα φροντίδας της επιδερμίδας μας

Όσο ασχολούμαστε με την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου μας, τόσο περισσότερο συναντάμε συστατικά και όρους, προς μελέτη και ενημέρωση για την προέλευση και τη δράση τους. Όλο και συχνότερα εντοπίζουμε στις δραστικές φόρμουλες μία σειρά οξέων. Ποια είναι, όμως, τα 6 βασικά οξέα και πως μπορούν να ωφελήσουν περισσότερο το δέρμα μας;

Από την Άντζελα Μολφέτα


1. Γλυκολικό οξύ
Από πού προέρχεται: Το γλυκολικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξύ (AHA), που προέρχεται από ζαχαρότευτλα ή κοινά φρούτα που περιέχουν σακχαρόζη, όπως ο ανανάς, η παπάγια και τα σταφύλια.
Τι κάνει: Είναι αρκετά δημοφιλές για την περιποίηση της επιδερμίδας μας, επειδή είναι υδατοδιαλυτό και επίσης, καθώς έχει το μικρότερο μοριακό βάρος από  όλα τα AHA, διεισδύει ευκολότερα και σε βάθος στο δέρμα για να μεταφέρει τα δραστικά του συστατικά. Ο Δρ Mark Gray, εκπαιδευμένος παθολόγος και δερματολόγος του Χάρβαρντ εξηγεί πως το γλυκολικό οξύ διεισδύει στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, διασπώντας κατεστραμμένα επιφανειακά κύτταρα. "Ουσιαστικά, παρέχει ένα είδος απολέπισης, η οποία μπορεί να είναι επιφανειακή ή βαθύτερη, ανάλογα με τη συγκέντρωση ή τη δύναμη του προϊόντος".
Πού το συναντάμε: Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν ήπιες συγκεντρώσεις γλυκολικού οξέος, αλλά εάν θέλουμε απολέπιση σε βάθος, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποια δερματολογική κλινική ή σε ινστιτούτο ομορφιάς.
Πού βοηθά: Η συχνή χρήση του κατάλληλου καλλυντικού βελτιώνει σημαντικά τα φαινόμενα της ακμής, βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών και εξομαλύνει την επιφάνεια του δέρματος, ειδικά εάν έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο.
Συμβουλή: Όταν χρησιμοποιούμε γλυκολικό οξύ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντιηλιακή προστασία στο πρόσωπό μας, καθώς το δέρμα μας γίνεται πιο ευαίσθητο στις ακτίνες UV.

2. Σαλικυλικό οξύ
Από πού προέρχεται: Αρχικά, εξάγεται από φλοιό ιτιάς, αλλά στη συνέχεια και σχεδόν πάντα, παράγεται συνθετικά
Τι κάνει: Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται το μόνο ΒΗΑ (β- υδροξυ-οξέα), που χρησιμοποιείται σε φόρμουλες για προϊόντα τοπικής χρήσης. Ο Δρ. David Lortscher, ειδικός δερματολόγος, επισημαίνει πως καθώς το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, ξεμπλοκάρει και θεραπεύει τους αποκλεισμένους πόρους του δέρματος, μειώνοντας και το μέγεθός τους. Είναι ιδανικό για λιπαρές ή μικτές επιδερμίδες, αν και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Αν και δεν προκαλεί φωτοευαισθησία, οι δερματολόγοι προτείνουν προστασία από τον ήλιο, εφ’ όσον πρόκειται για ένα προϊόν ΒΗΑ.
Πού το συναντάμε: Σε πολλά προϊόντα, από προτάσεις καθαρισμού και εμποτισμένα μαντηλάκια, μέχρι κρέμες και ειδικές θεραπείες λεύκανσης.
Πού βοηθά: στην απολέπιση της επιδερμίδας ή την απομάκρυνση των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος, προσφέροντας ομαλότερη υφή και φωτεινότητα.
Συμβουλή: Οι χαμηλές συγκεντρώσεις του σαλικυλικού οξέος χρησιμοποιούνται άφοβα στα καλλυντικά σκευάσματα, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις (σε ποσοστό άνω του 2%), θα πρέπει να εφαρμόζονται με ιατρική παρακολούθηση και για τοπική χρήση, ειδικά σε κηλίδες.

3. Γαλακτικό οξύ

Από πού προέρχεται: Το γαλακτικό οξύ είναι επίσης ένα AHA, το οποίο όπως μαρτυρά και το όνομά του βρίσκεται συχνά στο γάλα! Το συναντάμε συνήθως, στο ξινόγαλα, όπως και στο γιαούρτι, στο κεφίρ και στο τυρί cottage. Ενδιαφέρον προκαλεί πως το γαλακτικό οξύ βρίσκεται και στο φρέσκο, οργανικό μέλι.
Τι κάνει: Ο Δρ Gray επισημαίνει πως το γαλακτικό οξύ είναι ένα αρκετά δημοφιλές συστατικό στις φόρμουλες αντιγήρανσης και αναζωογόνησης του δέρματος, καθώς είναι σχετικά ήπιο και απαλό με το δέρμα μας.
Πού το συναντάμε: Στα προϊόντα καθημερινής χρήσης το συναντάμε σε συγκέντρωση περίπου 10%. Εάν επιθυμούμε μια πιο υψηλή συγκέντρωση και ισχυρότερη δράση είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε σε ειδικό δερματολόγο.
Πού βοηθά: Με τη σειρά του, όπως και τα υπόλοιπα AHA, βοηθά τους τύπους της επιδερμίδας που είναι επιρρεπείς στην ακμή να ηρεμήσουν, ενώ προτείνεται και για διάφορα ακόμα προϊόντα που στοχεύουν στην ανανέωση της επιδερμίδας.
Συμβουλή: Αν και μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα τα προϊόντα με ήπιες συγκεντρώσεις, σε περίπτωση που το δέρμα του προσώπου μας είναι αρκετά ερεθισμένο, έχει ξεφλουδίσει ή είναι πολύ ευαίσθητο είναι φρόνιμο να συμβουλευτούμ, έναν δερματολόγο.  

4. Οξύ Kojic (φυσικός λευκαντικός παράγοντας, χωρίς χημικά)

Από πού προέρχεται: Το οξύ Kojic βρίσκεται σε πολλά είδη μυκήτων -  ιδιαίτερα στο ιαπωνικό Aspergillus oryzae (Koji). Βασικά, προέρχεται από βύνη ρυζιού, ως υποπροϊόν της ζύμωσης για τη δημιουργία του δημοφιλούς ποτού sake!
Τι κάνει: Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί αναστέλλοντας το σχηματισμό χρωστικών ουσιών, τόσο σε φυτικούς όσο και σε ζωικούς ιστούς. Ο εξειδικευμένες δερματολόγος Δρ Brian Zelickson αναφέρει πως έχει παρόμοια δράση με τη βιταμίνη C, καθώς μειώνει την παρουσία ενός ενζύμου, της τυροσινάσης, σημαντικού στοιχείου για την παραγωγή μελανίνης.
Πού το συναντάμε: Για όλους αυτούς τους λόγους περιέχεται σε πολλά προϊόντα για το δέρμα και ειδικότερα, σε συνθέσεις που φωτίζουν και ομαλοποιούν την άνιση κατανομή των χρωστικών ουσιών της επιδερμίδας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν.
Πού βοηθά: Κατά βάση η δράση του στοχεύει στην αποτροπή καφέ κηλίδων στην επιδερμίδα.
Συμβουλή: Όπως συμβαίνει με πολλά δραστικά προϊόντα, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε ευαίσθητα άτομα. Για να ελέγξουμε τις αντιδράσεις του, μπορούμε να κάνουμε μια δοκιμή πίσω από το αυτί ή στο πίσω μέρος του λαιμού μας, περιμένοντας δυο-τρεις ημέρες πριν από την τακτική χρήση του προϊόντος.

5. Αζελαϊκό οξύ
Από πού προέρχεται: Κατά βάση προέρχεται από σπόρους, όπως του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης
Τι κάνει: Το αζελαϊκό οξύ δεν είναι τόσο γνωστό, όπως τα υπόλοιπα οξέα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιποίηση της επιδερμίδας μας Ο Δρ Zelickson εξηγεί πως το αζελαϊκό οξύ είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, διότι πρόκειται για ένα φυσικά κερατολυτικό στοιχείο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία, περιέχει το ένζυμο τυροσινάσης, το οποίο μειώνει την υπερμελάγχρωση, προσφέροντας μια πιο ομοιόμορφη και λαμπερή επιδερμίδα.
Πού το συναντάμε: Σε θεραπευτικά προϊόντα κατά της ακμής αλλά και σε καλλυντικά που κάνουν πιο λαμπερή και ομοιόμορφη την επιδερμίδα.
Πού βοηθά: Ενδείκνυται για θεραπείες της ακμής, της ροδόχρου ακμής ή και σε περιπτώσεις υπερμελάγχρωσης της επιδερμίδας μας.
Συμβουλή: Συνήθως, εφαρμόζεται σε μορφή κρέμας, ενώ για την αντιμετώπιση των πανάδων προτείνεται τοπική χρήση σε συγκέντρωση περίπου 20%. Πολύ συχνά η δράση του συνδυάζεται με το γλυκολικό οξύ ή την υδροκινόνη.

6. Μανδελικό οξύ
Από πού προέρχεται: Το μανδελικό οξύ προέρχεται από τα πικρά αμύγδαλα.
Τι κάνει: Αν και δεν είναι υπερβολικά δημοφιλές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, της ανώμαλης μελάγχρωσης και της ακμής.
Που βοηθά: Στη λεύκανση των κηλίδων και ενισχύει το δερματικό πλέγμα, μειώνοντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Όπως αναφέρει ο Δρ Zelickson, το μανδελικό οξύ έχει την ιδιότητα να «σπάει» τους δεσμούς των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας, ενώ παράλληλα αλληλεπιδρά με τους ινοβλάστες, διεγείροντας την παραγωγή πρωτεογλυκανών και κολλαγόνου στο χόριο, το οποίο και ενυδατώνει. Η δράση του στην παραγωγή σμήγματος, το καθιστά επίσης, ένα θαυμάσιο συστατικό για όσες είναι επιρρεπείς σε φαινόμενα ακμής.
Συμβουλή: Καθώς δεν δημιουργεί στο δέρμα κάποια φωτοευαισθησία, εφαρμόζεται όλο τον χρόνο, ενώ αποτελεί την ιδανική θεραπεία λάμψης για τους καλοκαιρινούς μήνες, με άμεσα αποτελέσματα.



Σχετικά άρθρα

Όταν το «μαύρο»… οδηγεί στη λάμψη!

Όταν το «μαύρο»… οδηγεί στη λάμψη!

Όταν η λάμψη του μαύρου τριαντάφυλλου συναντά την εξωτική μαύρη ...

Mαύρo μανικιούρ για πολλές εμφανίσεις!

Mαύρo μανικιούρ για πολλές εμφανίσεις!

Με τον σωστό τρόπο μπορείτε να κάνετε το τέλειο μαύρο μανικιούρ ...

Συμβιβασμός ή… συνδυασμός;

Συμβιβασμός ή… συνδυασμός;

Για να αναρωτιούνται όλοι «τι μαγικά και δείχνεις πιο νέα από ...

Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne: Ξέρετε τις διαφορές;

Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne: Ξέρετε τις διαφορές;

Μια κατάταξη, βασισμένη στη διάρκεια του κάθε αρώματος και στη ...

Σε ποια φυλή... ομορφιάς ανήκετε;

Σε ποια φυλή... ομορφιάς ανήκετε;

Αποτελούμε μέλος σε μία, δύο ή σε περισσότερες κοινότητες ...

Η Black Friday... γεμίζει λάμψη και φως σε έναν «σταθμό ομορφιάς»!

Η Black Friday... γεμίζει λάμψη και φως σε έναν «σταθμό ομορφιάς»!

Στο «beauty station» θα ακούσουμε συμβουλές ομορφιάς και θα ...

Μπάνιο με γάλα; Η νέα πλαστική χειρουργική...

Μπάνιο με γάλα; Η νέα πλαστική χειρουργική...

Το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας στις υπηρεσίες της ...



    Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 4233
            [title] => Εύκολοι τρόποι για να μετατρέψετε το ντους, σε πραγματική όαση!
            [clicks] => 
            [short_descr] => Πώς θα μετατρέψουμε το καθημερινό μας ντους, σε μοναδική στιγμή χαλάρωσης και ευεξίας; Έξι τρόποι που δεν στοιχίζουν αλλά αξίζουν!
            [caption3] => Eukoloi_tropoi_gia_na_metatrepsete_to_ntous_se_pragmatiki_oasi
            [caption2] => Peripoiisi
            [caption] => OMORFIA
            [imgid] => 14775
            [cattitle] => Περιποίηση
            [catid] => 028003
        )

    [1] => Array
        (
            [id] => 4234
            [title] => Συμβιβασμός ή… συνδυασμός;
            [clicks] => 
            [short_descr] => Για να αναρωτιούνται όλοι «τι μαγικά και δείχνεις πιο νέα από ποτέ», εσύ χαμογέλα όλο νόημα, γιατί ξέρεις πώς…
            [caption3] => Sumbibasmos_iison_sunduasmos
            [caption2] => Omorfes_istories
            [caption] => OMORFIA
            [imgid] => 14780
            [cattitle] => Όμορφες ιστορίες
            [catid] => 028002
        )

    [2] => Array
        (
            [id] => 4235
            [title] => Πέντε σημάδια ότι είστε... σε «περίπου σχέση»!
            [clicks] => 
            [short_descr] => Μήπως η σχέση σας δεν είναι αυτό που νομίζετε;
            [caption3] => Pente_simadia_oti_eiste_se_peripou_schesiI
            [caption2] => Sex__Scheseis
            [caption] => PsYChOLOGIA
            [imgid] => 14783
            [cattitle] => Σεξ & Σχέσεις
            [catid] => 030001
        )

    [3] => Array
        (
            [id] => 4236
            [title] => Το διαχρονικό μαύρο βελούδο
            [clicks] => 
            [short_descr] => Μία πρόταση που παραμένει διαχρονικά κομψή και δεν είναι άλλη από το κλασικό μαύρο βελούδο! Πώς θα το συνδυάσετε;
            [caption3] => To_diachroniko_mauro_beloudo
            [caption2] => Trendspotting
            [caption] => MODA
            [imgid] => 14784
            [cattitle] => Trendspotting
            [catid] => 034002
        )

)
    

Δημοφιλή Θέματα

Εύκολοι τρόποι για να μετατρέψετε το ντους, σε πραγματική όαση!

Πώς θα μετατρέψουμε το καθημερινό μας ντους, σε μοναδική στιγμή χαλάρωσης και ευεξίας; Έξι τρόποι που δεν στοιχίζουν αλλά αξίζουν!

Περιποίηση περισσότερα...

Συμβιβασμός ή… συνδυασμός;

Για να αναρωτιούνται όλοι «τι μαγικά και δείχνεις πιο νέα από ποτέ», εσύ χαμογέλα όλο νόημα, γιατί ξέρεις πώς…

Όμορφες ιστορίες περισσότερα...

Το διαχρονικό μαύρο βελούδο

Μία πρόταση που παραμένει διαχρονικά κομψή και δεν είναι άλλη από το κλασικό μαύρο βελούδο! Πώς θα το συνδυάσετε;

Trendspotting περισσότερα...
all rights reserved © 2013-2018 womanidol.gr
created byInternet Business Hellas