Γιατί νιώθουμε την ανάγκη για «εκκαθαρίσεις» την άνοιξη; Η ψυχολογία εξηγεί…

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη για «εκκαθαρίσεις» την άνοιξη; Η ψυχολογία εξηγεί…

Καθώς ο ήλιος αρχίζει να κρυφοκοιτάζει πίσω από τα σύννεφα και οι μέρες γίνονται όλο και μεγαλύτερες, έρχεται και η πνευματική μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη. Είναι σαν να αναζητούμε ένα φρέσκο τρόπο σκέψης, και η μετάβαση στη νέα εποχή πυροδοτεί μια μαζική επανεκτίμηση της ζωής μας. Χρειάζομαι πραγματικά όλα αυτά τα ρούχα; Είναι καθαρός ο χώρος μου; Φέρνει η ακαταστασία στο διαμέρισμά μου περισσότερο άγχος; Οι ψυχολόγοι εξηγούν γιατί νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε «εκκαθάριση» στη ζωή, στα σπίτια και στις ντουλάπες μας την άνοιξη.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Όπως και η επαναφορά του Σεπτεμβρίου, η οποία φέρνει στον νου όλες τις έννοιες της οργάνωσης και της ολοκαίνουργιας γραφικής ύλης για την επιστροφή στο σχολείο, η επιθυμία μας να ανασυντάξουμε τη ζωή μας την άνοιξη μοιάζει με μια σαφή αλλαγή ενέργειας.

© VECKTEEZY
© VECKTEEZY

Πέρασαν οι χαμηλές, σκοτεινές, ληθαργικές μέρες. Η άνοιξη είναι η εποχή τής δραστηριοποίησης. Νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε να πίνουμε περισσότερο νερό, να τρώμε περισσότερα λαχανικά, να κινούμε το σώμα μας, να νιώθουμε τον ήλιο στα πρόσωπά μας και να βγούμε έξω στον κόσμο.

Σκουπίζουμε τους ιστούς της αράχνης των προηγούμενων μηνών, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τελικά, τι είναι πιο «άνοιξη» από τα ανοιχτά παράθυρα, τα φρέσκα κλινοσκεπάσματα και τις καθαρές επιφάνειες;

Και έτσι βρισκόμαστε να περνάμε τα Σαββατοκύριακα φτιάχνοντας τις ντουλάπες μας ή δοκιμάζοντας την πιο έξυπνη συμβουλή για το αποτελεσματικό ανοιξιάτικο καθάρισμα.

Ο ανοιξιάτικος καθαρισμός είναι παράξενα διαφορετικός από τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού που σιχαινόμαστε να αφιερώσουμε χρόνο. Οι ανοιξιάτικες εκκαθαρίσεις φέρνουν ικανοποίηση, μια αίσθηση ηρεμίας ανάμεσα στο χάος της σύγχρονης ζωής.

Τα πράγματα καταγράφονται στις λίστες υποχρεώσεων, σημειώνονται μερικές νέες ή απαραίτητες αγορές, νιώθουμε να θέλουμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι από τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Απολαμβάνουμε τις στιγμές που μπορούμε να κλέψουμε για να κάνουμε τα πράγματα που απολαμβάνουμε περισσότερο. Είναι μια εκ νέου ιεράρχηση του εαυτού μας καθώς βγαίνουμε στην πιο φωτεινή εποχή.

Γιατί είναι τόσο ελκυστική η ανασυγκρότηση της άνοιξης;

© FREEPIK
© FREEPIK

«Σε σύγκριση με τις μικρές, σκοτεινές μέρες του χειμώνα, η άνοιξη είναι γεμάτη με θετικές συνδηλώσεις ανανέωσης, αφύπνισης, μεταμόρφωσης, νέων ξεκινημάτων και ελπίδας», εξηγούν οι ψυχολόγοι.

Υπάρχει μια ελαφρότητα στον αέρα. Περισσότερο φως του ήλιου, πιο φρέσκα λαχανικά και πιο ελαφρά γεύματα, περισσότερος χρόνος στη φύση και εποχιακή καθαριότητα και ανασύνταξη στο σπίτι ανεβάζουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα.

Τα επίπεδα ενέργειάς μας συνδέονται άμεσα με τη διάθεσή μας, γεγονός που εξηγεί την τόνωση του κινήτρου που νιώθουμε καθώς οι μέρες γίνονται πιο ανάλαφρες.

Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την τόνωση και τη ρύθμιση της διάθεσης. Έτσι, μόλις βγει ο ήλιος, η διάθεση όλων βελτιώνεται και τα επίπεδα ενέργειάς μας ανεβαίνουν, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ενεργητικοί, κοινωνικοί, αισιόδοξοι και γενικά πιο ευτυχισμένοι.

Οφέλη του ανοιξιάτικου καθαρισμού: Η νέα εποχή μας κινητοποιεί να αξιολογήσουμε τη ζωή μας

© FREEPIK
© FREEPIK

Η ελπίδα μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η άνοιξη είναι γεμάτη ελαφρότητα, τα λουλούδια ανθίζουν, τα γεύματα είναι ελαφριά και φρέσκα, τα ρούχα είναι πολύχρωμα και αέρινα.

Καθώς είναι μια νέα σεζόν, είναι φυσικό να αλλάξουμε τα πράγματα από την οργάνωση της γκαρνταρόμπας μας, την εκκαθάριση των χώρων μας, μέχρι την αλλαγή της ρουτίνας.

Αυτές οι εργασίες είναι ευεργετικές για την ευημερία μας, καθώς δίνουν στο μυαλό διαύγεια και οργάνωση, τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τη μέγιστη χωρητικότητα. Οργανώστε και βελτιώστε την γκαρνταρόμπα σας και μαζί… θα νιώσετε ότι βελτιστοποιείτε και τις αποφάσεις σας, αφού όλο αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο καλά.

Δείτε Επίσης
Τα 7 πιο δημοφιλή πασχαλινά λουλούδια και η συμβολική τους σημασία

Αν θέλετε να επωφεληθείτε από την ελπιδοφόρα αίσθηση της άνοιξης για να δείτε τα συναισθήματα ή τις περιοριστικές πεποιθήσεις που δεν θέλετε να σας κρατήσουν πίσω ή να τις μεταφέρετε στη νέα σεζόν, οι ψυχολόγοι έχουν μερικές καλές συμβουλές για μια αποτελεσματική ανοιξιάτικη ανασύνταξη.

Πώς να σχεδιάσετε μια αποτελεσματική ανασυγκρότηση

© ILLUSTRATION FREEPIK
© ILLUSTRATION FREEPIK

Ενώ ο βαθύς καθαρισμός του σπιτιού σας μπορεί να είναι ένα πρώτο κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε, και οι μελέτες δείχνουν ότι τα ακατάστατα σπίτια επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χώρο μας και τελικά την ικανοποίησή μας από τη ζωή, η ψυχολογία τονίζει επίσης τη σημασία των διανοητικών «καθαρισμών».

Η άνοιξη είναι μια εξαιρετική περίοδος για να δουλέψετε πάνω στη συναισθηματική ανθεκτικότητα, καθώς έχετε περισσότερα κίνητρα και ενέργεια από ό,τι κατά τη διάρκεια του σκοταδιού του Ιανουαρίου.

Η πράξη τού καθαρισμού και της απαλλαγής από πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον, σηματοδοτεί στον εγκέφαλο ότι είμαστε έτοιμοι για ένα νέο κεφάλαιο και εμπειρίες. Η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε αρνητικό συναίσθημα ή μνησικακία που μπορεί να τρέφουμε.

Οι βασικές ιδέες επαναφοράς για την άνοιξη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα ξεκαθάρισμα της ντουλάπας, μια αλλαγή διακόσμησης, έναν καλό καθαρισμό του σπιτιού, έναν έλεγχο στα οικονομικά μας ή στην ακαταστασία των διαδικτυακών σας χώρων.

Φτιάξτε μια λίστα με το βήμα που θέλετε να κάνετε – π.χ. να ξεκαθαρίσετε το συρτάρι του γραφείου σας – και μετά γράψτε τον λόγο μετά από κάθε εργασία. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση και αυξάνει τις πιθανότητες εξέλιξης.

Εάν το έργο που έχετε θέσει ως στόχο σας φαίνεται ανυπέρβλητο, η ψυχολογία έχει ένα εύχρηστο κόλπο: Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, τότε δοκιμάστε τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων του Μελ Ρόμπινς. Ουσιαστικά όταν παίρνετε μια απόφαση, έχετε πέντε δευτερόλεπτα να την ακολουθήσετε προτού το μυαλό σας αρχίσει να σας αποκλείει.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.