Το πέταγμα του χαρταετού

Το πέταγμα του χαρταετού

Το έθιμο για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Οργανώστε την εξόρμησή σας και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας, αλλά και σε εσάς να αισθανθείτε και πάλι την ανέμελη διάθεση και τη χαρά αυτού του όμορφου παιχνιδιού.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τον 4ο αι. π.Χ., ο Αρχύτας, μαθηματικός και αρχιμηχανικός από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, χρησιμοποίησε τον χαρταετό στην αεροδυναμική του και θεωρείται ο εφευρέτης του. Από τότε, ο χαρταετός ανοίγει τα φτερά του από την Κίνα, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Μαλαισία, την Ιαπωνία και την Ινδία, έως και τη Μεσαιωνική Ευρώπη, όπου λέγεται πως ήρθε ως πολύτιμο απόκτημα του Μάρκο Πόλο από τα ταξίδια του.

Στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη αναφορά βρίσκεται στην απεικόνιση ενός αγγείου της κλασικής περιόδου, όπου μια κόρη κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, δηλαδή ένα είδος αετού. Το αγγείο σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Νάπολης.

Από παιδικό γαλλικό βιβλίο της δεκαετίας του ΄60 // Πίνακας της ζωγράφου Lorna Millar
Από παιδικό γαλλικό βιβλίο της δεκαετίας του ΄60 // Πίνακας της ζωγράφου Lorna Millar

Αφορμή για παιχνίδι;

Πηγή έμπνευσης για πολλούς επιστήμονες, ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της ταχύτητας των ανέμων, μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, για αεροφωτογραφήσεις, αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως συσκευή παρατήρησης. Από πολύ παλιά, όμως, το πέταγμα του χαρταετού ερμηνεύει την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό, ως μια πράξη εξαγνισμού.

Η Καθαρή Δευτέρα, για εμάς σημαίνει πνευματική και σωματική κάθαρση. Οπότε, το πέταγμα του χαρταετού τη συγκεκριμένη ημέρα ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα της ημέρας, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται αφορμή για κοινωνικές επαφές και παιχνίδι με όλα τα μέλη της οικογένειας. Εάν οι κατασκευές είναι το δυνατό σας σημείο, τότε δεν έχετε παρά να φτιάξετε μόνοι τον χαρταετό σας.

Το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι το «διαμάντι», δηλαδή το εξάγωνο. Θα χρειαστείτε απλά υλικά, όπως χαρτί, πηχάκια ή καλάμια, σπάγκο και  κόλλα ή κολλητική ταινία. Στο σημείο που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι τα ζύγια τής καλούμπας, το μέγεθος και τα ζύγια της ουράς.

Δείτε Επίσης
Πατροπαράδοτη λαγάνα

Για ασφαλείς πτήσεις…

Αφού φτιάξετε ή αγοράσετε τον χαρταετό σας, βρείτε ένα ανοιχτό μέρος, χωρίς δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια για να τον πετάξετε. Γυρίστε πλάτη στον άνεμο και δώστε τον χαρταετό στο παιδί σας να τον κρατήσει μπροστά του. Εάν ο αέρας είναι δυνατός, ο χαρταετός θα πετάξει σχεδόν μόνος του. Αφήστε το παιδί σας να ξετυλίξει σιγά-σιγά την καλούμπα, σταθερά, ώστε ο χαρταετός να κερδίσει περισσότερο ύψος.

Εάν, όμως, ο άνεμος δεν είναι ισχυρός, τότε δώστε στο παιδί σας την καλούμπα με τεντωμένο το σχοινί και εσείς απομακρυνθείτε με τον χαρταετό, για αρκετά μέτρα. Όταν το παιδί σας δώσει το σύνθημα, εσείς θα πετάξετε τον χαρταετό προς τα επάνω και εκείνο θα τραβάει γρήγορα το σχοινί, για να δημιουργηθεί άνεμος. Καθώς, ο χαρταετός θα κερδίζει ύψος μπορείτε να απολαύσετε το πέταγμά του.

  • Οπωσδήποτε πετάξτε τον χαρταετό μακριά από στύλους της ΔΕΗ και ηλεκτροφόρα καλώδια
  • Εάν επικρατούν ισχυροί άνεμοι, να επιβλέπετε διαρκώς το παιδί σας
  • Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε δένδρα, προτιμότερο να προσπαθήσετε να τον απεγκλωβίσετε μόνοι, προς αποφυγή ατυχήματος
  • Σε κάθε περίπτωση, μαζέψτε οποιαδήποτε υπολείμματα, αφήνοντας τον χώρο πίσω σας καθαρό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.