Κέρκυρα: Η όμορφη αρχόντισσα
Το φθινόπωρο είναι μία θαυμάσια εποχή για να απολαύσετε τη βενετσιάνικη και ρομαντική ατμόσφαιρα της πόλης. Μιας πόλης-κόσμημα με ιστορικό, αρχιτεκτονικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και μοναδικά μουσεία.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Φωτογραφίες: Νίκος Γιαννόπουλος
Η απαράμιλλη γοητεία του βορειότερου νησιού του Ιονίου υμνήθηκε από τον Όμηρο ως τον Γκαίτε, τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Λώρενς Ντάρελ. Η πόλη είναι από τις γοητευτικότερες της Μεσογείου, κτισμένη στο κέντρο των ανατολικών ακτών, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα. Τη μοναδική ομορφιά της συνθέτουν τελείως ανόμοια αρχιτεκτονικά στοιχεία, απομεινάρια των διαφορετικών πολιτισμών που γνώρισε, δεμένα σε αρμονικό σύνολο.
Τριγυρίστε στα γραφικά καντούνια της παλιάς πόλης που αυτή την εποχή «απαλλάσσονται» από την πολύβουη κοσμοσυρροή του καλοκαιριού και ανακτούν τη γοητεία τους. Θαυμάστε τα κιγλιδώματα στα μπαλκόνια, τις αψίδες, τις στοές, τις βουκαμβίλιες και τα γεράνια στα παράθυρα, τα βενετσιάνικα σκαλιά και τις πέτρινες βρύσες αλλά και τα κομψά μαγαζιά στα κεντρικότερα σημεία. Κι έπειτα καταλήξτε για μια βόλτα στην πλατεία, τη Σπιανάδα- τη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης, όπως καμαρώνουν οι Κερκυραίοι- και πιείτε τον καφέ ή το ουζάκι σας στο «Λιστόν» τη μεγάλη τοξωτή στοά με τα σιδερένια φανάρια-εξόχως ρομαντικά ιδίως το βράδυ.
Τι να επισκεφθείτε στην πόλη
Το Παλιό Φρούριο ή Φορτέτσα είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης της βυζαντινής και της βενετσιάνικης εποχής. Η πύλη του βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Λιστόν. Περάστε τη γέφυρα πάνω από την τεχνητή τάφρο και θα βρεθείτε μπροστά από τα επιβλητικά κτίρια κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Άγγλους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών αναγκών τους: Μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το τμήμα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά. Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα. Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα περάσετε από σήραγγες και γαλαρίες με τελικό προορισμό τις εντυπωσιακές επάλξεις απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.
Μια ακόμη θαυμάσια βόλτα με τα πόδια είναι κατά μήκος του κόλπου της Γαρίτσας, όπου θα σας φέρει στο παλάτι του Μον Ρεπό με τους εκπληκτικούς κήπους και μετά συνεχίστε για το Κανόνι και το τραγουδισμένο Ποντικόνησι.
Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι η Κέρκυρα φιλοξενεί δύο μοναδικά μουσεία στο είδος τους στην Ελλάδα. Το ένα βρίσκεται στο άκρο του Λιστόν, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας και στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Το ίδιο το κτίριο υπήρξε αρχηγείο του Αγγλικού Επιτελείου και αργότερα της Ιονίου Γερουσίας. Το δεύτερο βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα και είναι το ιστορικό κτίριο της Ιονικής Τράπεζας, εκεί όπου λειτούργησε ουσιαστικά η πρώτη ελληνική τράπεζα, το 1839, όταν ακόμα η Κέρκυρα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα ανήκαν στην Ιόνια Πολιτεία, κάτω από την Προστασία της Αγγλικής Αρμοστείας. Στο νεοκλασικό αυτό κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Γιάννη Χρόνη, φιλοξενείται από το 1981, έτος ίδρυσης του, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων, το μοναδικό στην Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα -και μάλιστα τόσο καλά καταρτισμένα- στον κόσμο και στις ξύλινες προθήκες του θα δείτε να ξεδιπλώνετε μπροστά σας η οικονομική, κι όχι μόνο ιστορία της Ελλάδας. Επισκεφθείτε ακόμη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας με ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Κέρκυρας και αποκαλύπτεται με αυτά η πολιτισμική παρουσία του διαχρονικά στον αρχαίο κόσμο ή το Μουσείο Σολωμού που αποτίει φόρο τιμής στον εθνικό μας ποιητή.