Ο χρυσός… που τρώγεται!

Οι άνθρωποι φαίνεται πως εντυπωσιάζονται τόσο από το χρυσό, ώστε επινόησαν τρόπους να τον βάλουν και μέσα στα πιάτα τους. Ο βρώσιμος χρυσός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Αυτό που προσφέρει στο πιάτο ή στο ποτήρι μας είναι… την αστραφτερή του παρουσία.
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Η χρήση του χρυσού ως τροφή για ιερούς σκοπούς προήλθε από την Ανατολή πριν από περίπου 5.000 χρόνια, σύμφωνα με ευρήματα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Το ίδιο και κατά την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, όπου το φαγητό με χρυσό ήταν έκφραση της ευγνωμοσύνης προς τους θεούς.
Αφού χάνουμε τα ίχνη του για μερικούς αιώνες, το βρίσκουμε ξανά, για καθαρά διακοσμητικούς σκοπούς, στην Αναγεννησιακή Ευρώπη του 15ου αιώνα, ευρέως διαδεδομένο κατά τη διάρκεια των δεξιώσεων στα παλάτια της εποχής. Ήταν τόσο διαδεδομένο ώστε να αναγκάσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Πάντοβας το 1500 να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη χρήση του!
Σήμερα, ο βρώσιμος χρυσός χρησιμοποιείται στην υψηλή γαστρονομία και την ζαχαροπλαστική αλλά και για την διακόσμηση ποτών, λικέρ και κοκτέιλ. Δίνει μια ξεχωριστή νότα λάμψης και πολυτέλειας. διαφορά του από τα απλά φύλλα χρυσού είναι στην σύνθεσή του αφού περιέχει αποκλειστικά χρυσό και ασήμι ενώ κατά την διαδικασία παραγωγής του λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής ώστε να είναι κατάλληλο προς βρώση.
Το μυστικό των φαραώ: Ο χρυσός και οι ιδιότητές του
Ωστόσο η κατανάλωση του δεν ήταν απλώς ένας ευνοϊκός τρόπος να εντυπωσιάσουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους θεούς και τις θεές. Ο χρυσός θεωρήθηκε υγιεινός και εξακολουθεί να θεωρείται από ορισμένους ανθρώπους σήμερα.
Οι χρήσεις του τόσο στο παρελθόν- βλέπε Κλεοπάτρα- όσο και στο παρόν, είναι πολλαπλές. Οι φαρμακευτικές, θεραπευτικές και ευεργετικές καλλυντικές του ιδιότητες είναι… χρυσές!
Ο βρώσιμος χρυσός, λοιπόν, δεν είναι κάτι νέο. Το αρχαίο μυστικό των φαραώ της Αιγύπτου, να τρώνε χρυσό για να είναι κοντά στους θεούς έχει διαρρεύσει εδώ και χρόνια κάνοντας το πολύτιμο μέταλλο, Νο1 στις διατροφικές προτιμήσεις του κόσμου των ελίτ.
Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν πως η κατανάλωση χρυσού σχετίζεται θετικά με την εξάλειψη του πόνου της αρθρίτιδας, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την αποκατάσταση νευρικής ευαισθησίας και φυσικά με την αντιγήρανση.
Μάλλον οι Αιγύπτιοι δεν έπεσαν και πολύ έξω όταν υποστήριξαν ότι είναι εξαιρετικό προϊόν για την φροντίδα και την αναζωογόνηση του δέρματος.
Τρόφιμα… που στοιχίζουν χρυσάφι!
Ο βρώσιμος χρυσός είναι διαθέσιμος σε 4 μορφές: σκόνη, νιφάδες, χοντρές νιφάδες και σε φύλλα.
Αλλά πρώτον, φυσικά, είναι αρκετά ακριβός, και δεύτερον, δεν είναι εύκολη η χρήση του στο σπίτι… Η λύση υπάρχει! Αλλά και πάλι είναι ένα μικρό… πρόβλημα! Μπορείτε να παραγγείλετε γλυκά και ποτά ή άλλα εδέσματα π.χ. χαβιάρι με νιφάδες ή φύλλα χρυσού, σαμπάνια με νιφάδες χρυσού, ή σοκολατάκια, εφ’ όσον έχετε το κατάλληλο… πορτοφόλι!