Όλα για τη σαμπάνια: Μια “κυρία” στο ποτήρι
Όλα για τη σαμπάνια: Μια “κυρία” στο ποτήρι
Όλα για τη σαμπάνια: Μια “κυρία” στο ποτήρι
Όλα για τη σαμπάνια: Μια “κυρία” στο ποτήρι
Όλα για τη σαμπάνια: Μια “κυρία” στο ποτήρι
Απαραίτητο «συνοδευτικό» των εορτών, η σαμπάνια δίνει μια άλλη, εντυπωσιακή νότα σε κάθε εκδήλωση. Για να ξέρετε τα πάντα για τον εκλεκτό αυτό κρασί, φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις σας!
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Μολονότι η σαμπάνια δεν περιορίζεται πια σε ειδικές εκδηλώσεις, δεν έχει χάσει τίποτα από το μεγαλείο και το δέος που την περιβάλλει. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο, εκλεκτό κρασί και προϊόν επίπονης παραδοσιακής οινοποίησης, από σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, παλαιωμένο σε βαρέλι και μπουκάλι, ενώ οι παραγωγοί της πρέπει να σεβαστούν 35 απαράβατους κανόνες προκειμένου όχι μόνο να τη φέρουν στο ποτήρι μας, αλλά και να μπορέσουν να της δώσουν την Προστατευόμενη Ονομασία «Σαμπάνια».
Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι οι παρακάτω: οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της να είναι pinot noir, pinot meunier, και chardonnay, να καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή L’ Aube, le Marne, l’ Aisne, la Haute-Marne, la Seine et Marne ή αλλιώς Καμπανία της Γαλλίας, τα κλήματα να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, να φυτεύονται σε ορισμένη απόσταση μεταξύ τους και να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών. Επιπλέον, η διαδικασία οινοποίησης είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και αυστηρά καθορισμένη.
Οποιοδήποτε άλλο κρασί, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, όσο και να αφρίζει, δεν έχει το δικαίωμα να ονομάζεται σαμπάνια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό προϊόν.
Τι τύπο σαμπάνιας προτιμάτε;
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να επιλέξετε την ιδανική σαμπάνια και –φυσικά– για να εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις σας.
Cuvée de prestige
Ονομάζεται η σαμπάνια που θεωρείται ως η κορυφαία του παραγωγού. Διάσημα παραδείγματα αποτελούν η Cristal του Louis Roederer, η Grand Siècle της Laurent-Perrier, η Dom Pérignon της Moët & Chandon και η περίφημη Cuvée Sir Winston Churchill του Pol Roger. Κατά πολλούς, η πρώτη cuvée de prestige ήταν η Dom Pérignon που λανσαρίστηκε το 1936 και μολονότι ο Louis Roederer παρασκεύαζε την Cristal από το 1876, αυτό γινόταν αποκλειστικά και μόνο για την απόλαυση του τσάρου Πασών των Ρωσιών –για την ιστορία, η Cristal βγήκε σε κανονική παραγωγή το 1945! Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι υπόλοιποι παραγωγοί σαμπάνιας ακολούθησαν με τις δικές τους σοδειές «prestige» δίνοντάς τους μάλιστα την ονομασία γνωστών προσωπικοτήτων ή κοντινών τους ανθρώπων (για παράδειγμα, η La Grande Dame της Veuve Clicquot ονομάστηκε σύμφωνα με το παρατσούκλι «Μεγάλη Κυρία», της χήρας του ιδρυτή της εταιρείας).
Blanc de noirs
Ένας γαλλικός όρος που κυριολεκτικά σημαίνει «λευκό από μαύρα» και υποδηλώνει ένα λευκό κρασί φτιαγμένο εξολοκλήρου από μαύρα σταφύλια. Ο συγκεκριμένος τύπος συναντάται συνήθως στις σαμπάνιες, όπου πολλοί οίκοι ακολούθησαν το παράδειγμα της Vieilles Vignes Françaises της Bollinger που φτιαχνόταν είτε από σταφύλια ποικιλίας Pinot Noir είτε από Pinot Meunier ή από έναν συνδυασμό και των δύο.
Blanc de blancs
Σημαίνει «λευκό από λευκά» και προσδιορίζει σαμπάνιες από σταφύλια Chardonnay. Ο όρος μερικές φορές χρησιμοποιείται και για απλούς αφρώδεις οίνους, πάντα φυσικά από ποικιλία Chardonnay. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι αυτό της Ruinart.
Rosé
Μια ιδιαίτερα αγαπητή ποικιλία τα τελευταία χρόνια, οι ροζέ σαμπάνιες παρασκευάζονται είτε αφήνοντας μαύρα σταφύλια να ωριμάσουν και να λιώσουν για λίγες μέρες, ή –πιο συχνά– προσθέτοντας στη λευκή σοδειά μια μικρή ποσότητα Pinot noir. Μολονότι η πρώτη μέθοδος είναι πιο ακριβή, υπάρχουν ακόμη κάποιοι παραγωγοί που την προτιμούν, όπως οι Laurent Perrier, Louis Roederer και Guy Charbaut. Η ροζέ σαμπάνια έχει ελαφρύ χρωματισμό και ιδιαίτερη γεύση.
Brut
Η γλυκύτητα της σαμπάνιας καθορίζεται από την ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται κατά τη δεύτερη ζύμωσή της. Η brut ή ξηρή είναι η πιο συνηθισμένη (90% από τις σαμπάνιες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) και έχει λιγότερα από 15 γραμμάρια ζάχαρης στο λίτρο. Υπάρχει ακόμη και η extra-brut με 0-6 γραμμάρια ανά λίτρο. Αν η σαμπάνια δεν έχει καθόλου ζάχαρη κατηγοριοποιείται ως Brut Nature ή Brut Zéro.
Demi-sec
Με 33-50 γραμμάρια ζάχαρης στο λίτρο, η demi-sec έχει σαφώς πιο γλυκιά γεύση, και ήταν αγαπητή στο 18ο αιώνα. Ταιριάζει καλά με γλυκά και λοιπά επιδόρπια.