Μακαρόν: Η ιστορία του πιο ντελικάτου και διάσημου γαλλικού γλυκού
Πολύχρωμα, σαν «μαλακά μαξιλαράκια», απαλά αρωματικά, με ντελικάτη υφή και ακαταμάχητες γεύσεις, τα μακαρόν είναι ίσως ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά. Το «ταπεινό» μακαρόν δεν ήταν πάντοτε τόσο διάσημο ούτε τόσο γκλάμουρ! Με αφορμή την Ημέρα αφιερωμένη στα Μακαρόν που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, διαβάστε την ιστορία του πιο αγαπημένου γλυκού της Γαλλίας.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το μακαρόν έχει κι αυτό… την Ημέρα του! Την καθιέρωσε ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους ζαχαροπλάστες, ο Pierre Hermé, που ξεκίνησε την ιδέα το 2005. Από τότε και κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, τα δικά του υπέροχα ζαχαροπλαστεία αλλά και άλλα διάσημα για τα μακαρόν τους ζαχαροπλαστεία γιορτάζουν την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας δωρεάν δείγματα στους πελάτες τους.
Τα μακαρόν είναι κομψά μικρά γλυκάκια σαν σάντουιτς που παρασκευάζονται με μαρέγκα, σκόνη σαν αλεύρι από αμύγδαλο και βουτυρόγαλα.
Η πρώτη γνωστή εμφάνιση του μακαρόν στην Ευρώπη πάει πίσω στον Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή, το μακαρόν ήταν ένα μικρό γλυκό από αμύγδαλα, ασπράδι αβγών και ζάχαρη και ήταν τραγανά απ’ έξω και μαλακά στο εσωτερικό τους.
Παρόλο που η καταγωγή του αποδίδεται στους Γάλλους, φαίνεται πως ήταν η Αικατερίνη των Μεδίκων που έφερε πιθανώς τα «maccherone» στη Γαλλία τον 16ο αιώνα από την Ιταλία, τα οποία φτιάχνοντας ήδη από τον 8ο αιώνα στα βενετσιάνικα μοναστήρια! Εκείνη την εποχή επρόκειτο για μάλλον ταπεινά γλυκά, που τα αποκαλούσαν «τα κουμπιά του παπά», λόγω του σχήματος της ζύμης τους.
Παρόλα αυτά, ο ρόλος της Γαλλίας στην ιστορία του μακαρόν δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς εκεί ήταν που η ζαχαροπλαστική έκανε θαύματα και τα έκανε πραγματικά δημοφιλή. Η πρώτη γραπτή συνταγή του μακαρόν εμφανίστηκε στη Γαλλία τον 17ο αιώνα, και μάλιστα με διάφορες συνταγές. Επιπλέον, έδιναν και πολλές συμβουλές για την παρασκευή του, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχει ωραία εμφάνιση, αφού μπορεί εύκολα να παραμορφωθεί και να σπάσει η κρούστα του κατά το ψήσιμο.
Όταν κατακτά τους λάτρεις των γλυκών
Το 1792, δύο μοναχές του Τάγματος των Καρμελιτών, στην πόλη Νανσί της Γαλλίας ψήνουν και πωλούν μακαρόν για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Έμειναν μάλιστα στην ιστορία γνωστές ως οι «Αδελφές Μακαρόν». Μάλιστα, το1952, η πόλη της Nancy τίμησε τις δύο καλόγριες δίνοντας τα ονόματά τους στον τόπο, όπου παρήγαγαν. Με την πάροδο του χρόνου, διάφορες περιοχές στη Γαλλία υιοθέτησαν τη συνταγή ως τοπικό τους γλυκό.
Ωστόσο, το μακαρόν όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αποτελούμενο από δύο μπισκότα μαρέγκας και στη μέση μια απαλή γέμιση, ήταν μια δημιουργία της γαλλικής πρωτεύουσας. Στη δεκαετία του 1830, οι Παριζιάνοι ζαχαροπλάστες εισήγαγαν τον κόσμο στο «Macaron Parisien», (παρισινό μακαρόν), το οποίο διαδόθηκε κάνοντάς το διάσημο από το ζαχαροπλαστείο Ladurée. (Σας συστήνουμε να δείτε και να… φτιάξετε τη συνταγή από το διάσημο ζαχαροπλαστείο που έχουμε για εσάς!).
Το υπέροχο αυτό ζαχαροπλαστείο ιδρύθηκε το 1862 από έναν κύριο που ξεκάθαρα γνώριζε κάποια πράγματα για το πώς να κάνει ένα υπέροχο γλυκό, τον Louis-Ernest Ladurée.
Το μακαρόν έχει υποστεί μια διαρκή διαδικασία εξέλιξης και μια αδιάκοπη εμφάνιση νέων συνδυασμών γεύσεων και χρωμάτων. Πλέον οι ζαχαροπλάστες άρχισαν να προσφέρουν μακαρόν με διαφορετική μια γεύση στη γέμιση και στα μπισκοτάκια και πρόσφατα οι διάσημοι chef patissiers ανανεώνουν το παραδοσιακό μακαρόν χρησιμοποιώντας ακόμη και μείξεις με αλμυρές εμπνεύσεις (π.χ. με κάρι ή μέντα και βασιλικό).
Τα μακαρόν μάλιστα γνώρισαν ακόμη πιο μεγάλες ημέρες… δόξας, εξαπλώνοντας τη φήμη τους και κάνοντάς τα πραγματικά γνωστά στα πέρατα του κόσμου, χάρη εν μέρει στη ταινία «Μαρία Αντουανέτα» της Σοφίας Κόπολα το 2006. Στην ταινία η βασίλισσα περιβάλλεται από πλούσιες πυραμίδες πολύχρωμων μακαρόν (που παρείχε το ζαχαροπλαστείο Maison Ladurée). Το μακαρόν έχει από τότε βιώσει μια έκρηξη δημοφιλίας στη Βόρεια Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.