Σαμπαγιόν: «Η κρέμα-μάνα» της ιταλικής ζαχαροπλαστικής
Στα ιταλικά, sbaglione σημαίνει «μεγάλο λάθος». Αυτό το ευτυχές ατύχημα μπορεί να επινοήθηκε «κατά λάθος» στη Φλωρεντία, αλλά το Zabaglione κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο! Δυο λόγια για την ιστορία του και φυσικά… αμέσως μετά πάρτε τα κουτάλια!
Το σαμπαγιόν μπορεί να γεννήθηκε στη Φλωρεντία αλλά παρασκευάζεται συνήθως με marsala, το διάσημο δυνατό κρασί της Σικελίας. Σύμφωνα με τα ιταλικά αρχεία, φαίνεται ότι επινοήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και κατά τον 16ο αιώνα έγινε πολύ δημοφιλές στην Αυλή της Αικατερίνης των Μεδίκων.
Η συνταγή τελικά μετανάστευσε στη Γαλλία, όπου είναι γνωστή ως “sabayon”, και συνήθως παρασκευάζεται με τα τοπικά γαλλικά λευκά κρασιά. Από το 1800 και μετά έγινε μία από τις πιο διάσημες κρέμες για γλυκά. Το κλασικό σαμπαγιόν απαιτεί μόλις 3 υλικά: αβγά, κρασί και ζάχαρη!
Μπορείτε ελεύθερα να αντικαταστήσετε το κρασί Marsala σε αυτήν τη συνταγή, με όποιο κρασί θέλετε. Κι αν δεν είναι πολύ δυνατό στη γεύση, «ενισχύσετε» το με λίγο λικέρ Grand Marnier ή κονιάκ – ή αντικαταστήστε το ποτό εντελώς με μερικά σφηνάκια εσπρέσο.
Σερβίρετε την αρωματική, αφρώδη κρέμα σαν πουτίγκα σε όμορφα γυάλινα μπολ, χρησιμοποιήστε την ως σάλτσα μαζί με μπισκότα ή φρέσκα φρούτα ή ενσωματώστε την σε ένα πιο περίτεχνο επιδόρπιο, όπως μια πάβλοβα.
Υλικά για 6 άτομα
- 6 μεγάλοι κρόκοι αβγών
- 1/4 φλ. του τσαγιού + 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1/4 φλ. του τσαγιού + 2 κ.σ. κρασί Marsala
Τρόπος παρασκευής
- Σε μεσαίο μεταλλικό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κρασί μέχρι να ενωθούν καλά.
- Βάζουμε νερό περίπου στα 2 εκατοστά να σιγοβράσει σε μια μέτρια κατσαρόλα. Τοποθετούμε το μπολ με το μείγμα πάνω στην κατσαρόλα, προσέχοντας το νερό να μην έρθει σε επαφή με τον πάτο του μπολ.
- Ζεσταίνουμε ανακατεύοντας δυνατά και συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και πολύ αφρώδη υφή και σχεδόν τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 7 – 8 λεπτά.
- Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλο 1 λεπτό.
- Το μοιράζουμε σε 6 μπολ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.