Μια διαφορετική… Γαριδομακαρονάδα!
Γιατί όταν οι φρέσκιες γαρίδες συνδυάζονται με φρέσκα άγρια μανιτάρια, τρυφερή ρόκα και τυρί μασκαρπόνε, το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο! Μία υπέροχη συνταγή που μας παραχώρησε το θαυμάσιο εστιατόριο Ιώδιο και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
από τη Μαρία Καλοπούλου
Στο Ιώδιο πηγαίνω κάθε φορά που θέλω να απολαύσω ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα με σεβασμό, αλλά και με δημιουργική άποψη. Πραγματικά, εδώ ο σεφ Μάρκος Πατεράκης αποτίνει φόρο τιμής στις ελληνικές θάλασσες και στα φημισμένα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.
Γκουρμέ ψαροφαγία λοιπόν; Ναι, αλλά όχι τίποτα… περίπλοκο ή δήθεν, αλλά πιάτα που «φωνάζουν» τη φρέσκια πρώτη ύλη τους, πάνω στην οποία βασίζονται οι δημιουργικές ιδέες, που την απογειώνουν.
Ιδού λοιπόν, η συνταγή ενός πολύ αγαπημένου μου πιάτου που ο σεφ παραχώρησε στις αναγνώστριες του womanidol μαζί με μερικές εύστοχες συμβουλές και διευκρινίσεις, για να τα καταφέρετε… σαν κι αυτόν!
Υλικά για 2 άτομα
500 γρ. φρέσκιες γαρίδες Νο 3
200 γρ. ταλιολίνι
100 γρ. φρέσκα βασιλομανίταρα, κομμένα σε κομμάτια
250 ml κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι – πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
λίγα φύλλα ρόκας
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τρόπος παρασκευής
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο το σώμα.
- Σε κατσαρόλα βράζουμε τα ταλιολίνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 6-8 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε τις γαρίδες με το κονιάκ και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα φύλλα ρόκας, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.
- Μόλις όλα τα υλικά πάρουν χρώμα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και να γλασάρει η σάλτσα.
- Τελειώνοντας προσθέτουμε 2 κουταλιές τυρί μασκαρπόνε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα μυστικά του σεφ
- Τα βασιλομανίταρα είναι τα μεγάλα εντυπωσιακά μανιτάρια, που στα ιταλικά λέγονται πορτσίνι. Εμφανίζονται αυτή την εποχή στα δάση της Κοζάνης, της Καστοριάς και της Φλώρινας κοντά σε δένδρα καστανιάς, δρυός, οξιάς και ελάτης. Τα επιλέγουμε για το υπέροχο και έντονο άρωμα που θυμίζει φουντούκι. Αν δεν βρείτε φρέσκα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε αποξηραμένα από καταστήματα delicatessen. Για να τα χρησιμοποιήσετε, απλώς τα μουλιάζετε για μισή ώρα σε χλιαρό νερό, ώστε να ανακτήσουν τα υγρά που έχουν χάσει, και στη συνέχεια τα μαγειρεύετε ακριβώς όπως και τα φρέσκα.
- Γιατί προτείνουμε ταλιολίνι; Επειδή είναι λίγο πλατύ ζυμαρικό, κι έτσι μπορεί να κρατήσει την πλούσια σάλτσα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλιατέλες, παπαρδέλες ή πέτουρα (παραδοσιακό ζυμαρικό της Μακεδονίας).
- Πώς καθαρίζουμε τις φρέσκιες γαρίδες; Ξεπλένουμε τις γαρίδες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Πιάνουμε τη γαρίδα με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας το. Στη συνέχεια τραβάμε και αφαιρούμε την ουρά και κατόπιν το κέλυφος.
Με μαχαίρι χαράζουμε τη ράχη της γαρίδας και με μία οδοντογλυφίδα ανασηκώνουμε με προσοχή το αντεράκι και το τραβάμε σιγά-σιγά μέχρι να αφαιρεθεί τελείως. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλες τις γαρίδες. - Με τί κρασί συνοδεύουμε το πιάτο; Η πρόταση είναι ένα δροσερό λευκό ξηρό κρασί, όπως ένα Chardonnay ή μία Μαλαγουζιά.