Βabas au rhum: μία ιστορία σαν παραμύθι!
Το “μπαμπά με ρούμι”, και όχι “μπαμπάς” όπως συνηθίζουμε να το λέμε, είναι ένα γλυκό σε αρκετές παραλλαγές… Η γλύκα του ακαταμάχητη, η καταγωγή του ξεκινά πριν από 200 περίπου χρόνια και εμείς τώρα θα σας πούμε… το παραμύθι του!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Στην Αλσατία της Γαλλίας τον 18ο αιώνα εξορίζεται ο Πολωνός βασιλιάς Στάνισλαβ Λεζίνσκι, παίρνοντας μαζί του και τον Νικόλα Στόχρερ τον προσωπικό του ζαχαροπλάστη. Οι φήμες λένε ότι ο εξόριστος βασιλιάς δεν είχε δόντια κι έτσι όταν του έστειλαν το αγαπημένο του παραδοσιακό πολωνικό κέικ το Babka, το οποίο είχε στο μεταξύ ξεραθεί, και του ήταν αδύνατον να το φάει. Ο ζαχαροπλάστης του το πότισε με μπόλικο γλυκό κρασί Μάλαγα, το οποίο είχε αρωματίσει με σαφράν, πρόσθεσε και κρέμα ζαχαροπλαστικής, σταφίδες και σταφύλια και του την πρόσφερε. Για την ίδια τώρα την ονομασία άλλοι λένε ότι προέρχεται από τη λέξη “Μπάμπουσκα” ή “Μπάμπσια”, στα πολωνικά σημαίνει γιαγιά κι άλλοι ότι προέρχεται από τον Ali Baba, τον μυθικό ηρώα στο «Χίλιες και μία νύχτες», που ήταν τότε το αγαπημένο του βιβλίο.
Χωρίς να ξέρουμε στην πραγματικότητα πια εκδοχή είναι η αληθινή, το γλυκό έγινε διάσημο, ιδιαίτερα όταν η κόρη του Στάνισλαβ, Μαρία Λεζίνσκα, πήρε μαζί της τον Nicolas Stohrer, ως προσωπικό της ζαχαροπλάστη, όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Λουδοβίκο 15ο. Αργότερα αυτός άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στις Βερσαλλίες και ένας από τους απογόνους του, γύρω στο 1835, χρησιμοποίησε ρούμι αντί για το γλυκό κρασί από τη Μάλαγα. Ετσι γεννήθηκε το Baba au rhum.
Το γλυκό κατά τη διάρκεια των χρόνων υπέστη διάφορες αλλαγές: Ποτίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι από ρούμι ενώ η κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικαταστάθηκε από τη σαντιγί. Το μπαμπά με ρούμι υπέστη άλλη μια αλλαγή και έγινε το κωνικό γλυκό με τη σαντιγί που φέρει το όνομα του Γάλλου διάσημου Μπριγιά Σαβαρέν, σεφ και συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης». Τώρα αν το σαβαρέν είναι το ίδιο με το μπαμπά, αποφασίστε, φτιάχνοντας μία από τις παραλλαγές της συνταγής!
Αν θέλετε να δοκιμάσετε το αυθεντικό, δεν έχετε παρά να πάτε στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του Παρισιού που λειτουργεί από το 1730!
Stohrer-patissier traiteur: 51 rue Montorgueil, Παρίσι, www.stohrer.fr
Μπαμπά με ρούμι
Υλικά για 8 άτομα
250 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. και 2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 αβγά
15 γρ. μαγιά ξηρή
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. σταφίδες ξανθιές
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
25 ml ρούμι
Τρόπος παρασκευής
- Αναμειγνύουμε τη μαγιά με 2 κ.σ. χλιαρό νερό και 2 κ.σ. ζάχαρη και τα αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε μπολ, ανοίγουμε στο κέντρο μία λακκουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αβγά και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μιάμιση ώρα).
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 8 φορμάκια και τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ακόμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη λίγο ακόμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι. Περιχύνουμε τους μπαμπάδες.
- Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο και αλείφουμε με πινέλο τους μπαμπάδες γύρω γύρω. Στη μέση βάζουμε λίγες ψιλοκομμένες φράουλες ή φρούτα του δάσους, γαρνίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης (αν βάλουμε) και σερβίρουμε με σαντιγί.