Δεν κατασκευάζονται όλα τα πλαστικά με τον ίδιο τρόπο: Τι πρέπει να προσέξετε
Πολλές φορές, αν και νοιαζόμαστε για τις καθημερινές μας κινήσεις που αφήνουν το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον, έχουμε απορίες, για παράδειγμα: «είναι ή δεν είναι ανακυκλώσιμο το πλαστικό;». Μερικές φορές φαίνεται ότι χρειαζόμαστε ένα εγχειρίδιο οδηγιών για να καταλάβουμε τους κανόνες. Διαβάστε μερικές βασικές πληροφορίες για να προηγηθείτε… στον δύσκολο κόσμο της ανακύκλωσης πλαστικού.
Όχι, δεν είναι κάθε είδος πλαστικού ανακυκλώσιμο
Όλα τα πλαστικά κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, σωστά; Λάθος! Σύμφωνα με τους Κώδικες Αναγνώρισης Ρητίνης (RIC), υπάρχουν στην πραγματικότητα επτά κατηγορίες πλαστικών, καθεμία από τις οποίες ταξινομείται ανάλογα με τη θερμοκρασία στην οποία έχει θερμανθεί.
Έτσι, εκτός κι αν πρόκειται για ένα κλασικό μπουκάλι ή βάζο (όπως η συσκευασία γάλακτος, δοχείο απορρυπαντικού ή μπουκάλι σαμπουάν), πιθανότατα όποιο άλλο πλαστικό έχετε δεν μπορεί να ανακυκλωθεί στους γνωστούς κάδους ανακύκλωσης.
Έτσι, για παράδειγμα, τα μπιμπερό, τα γυαλιά οράσεως και τα φωτιστικά εμπίπτουν στην κατηγορία που τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν μπορούν να ανακυκλωθούν ή όχι.
Αλλά περιμένετε, υπάρχει μία ακόμη κατηγορία!
Εντάξει, μπορεί να είπαμε ψέματα… κάπως. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια όγδοη κατηγορία πλαστικού, αλλά χρειάζεται λίγη περισσότερη επεξήγηση.
Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι το #1 στην παραπάνω λίστα και εκτός του ότι είναι ένας όρος που μόνο ο καθηγητής χημείας του Γυμνασίου σας γνωρίζει, είναι επίσης ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε δοχεία ποτών. Όταν ανακυκλώνεται και μετατρέπεται σε νέα προϊόντα, λαμβάνετε—τι άλλο;—ανακυκλωμένο PET (rPET).
Η επιλογή προϊόντων από πλαστικό rPET είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επειδή σημαίνει ότι η αγορά σας δεν θα εισαγάγει νέα ή παρθένα πλαστικά στον κόσμο.
Δεν είναι κάθε «πλαστικό» δοχείο μόνο αυτό
Οπότε μόλις ολοκληρώσατε την παραγγελία σας φαγητού σε πακέτο και έχετε τον ίδιο… εσωτερικό διάλογο που κάνουμε όλοι: «Χρειάζομαι περισσότερα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων ή πρέπει να τα πετάξω»;
Για όσους επιλέγουν την επιλογή Β, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: Το βρώμικο πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο. Η ποιότητα έχει σημασία όταν πρόκειται για τα πλαστικά που μπορούν να ανακυκλωθούν σε κάτι νέο που θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι. Τα υπολείμματα τροφών μπορεί να είναι ο λόγος που το πλαστικό σας καταλήγει στη χωματερή. Η λύση εδώ δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή – πλύνετε τα πλαστικά σας!
Μικρές προσπάθειες, μεγάλος αντίκτυπος
Η μείωση της χρήσης πλαστικών στο ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας μιας πιο κυκλικής οικονομίας δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες, καθημερινές επιλογές που κάνουμε είναι αυτές που θα χαρίσουν στην πραγματικότητα καλύτερες συνήθειες, καλύτερη υγεία και καλύτερο πλανήτη.
Συμπερασματικά
Ως άτομα, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει ο καθένας μας στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ακριβώς αυτό – ό,τι μπορούμε.
Ελέγξτε τις πλαστικές ετικέτες σας, πλύνετε τα δοχεία σας και δώστε προτεραιότητα σε μάρκες που μπορούν ενδιαφέρονται για τις συσκευασίες τους.