Φλόριντα: Θα απελευθερώσουν 750 εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Φλόριντα: Θα απελευθερώσουν 750 εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

Με στόχο να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών Aedes aegypti,  αξιωματούχοι στη Φλόριντα έχουν εγκρίνει την απελευθέρωση 750 εκατομμυρίων κουνουπιών γενετικά τροποποιημένων για τη μείωση των τοπικών πληθυσμών των εν λόγω εντόμων.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Όπως έγραψε το BBC, οι αξιωματούχοι στην Πολιτεία της Φλόριντα, έδωσαν το πράσινο φως, μετά από χρόνια συζητήσεων, για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων εντόμων, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός ή ο ιός Zika.

Και όλα αυτά, εν μέσω της άμεσης κατακραυγής από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες προειδοποίησαν για ακούσιες συνέπειες, καταδικάζοντας το σχέδιο ως δημόσιο “πείραμα Jurassic Park”.

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν για πιθανή ζημιά στα οικοσυστήματα και την πιθανή δημιουργία υβριδικών, ανθεκτικών στα εντομοκτόνα κουνούπια. Ωστόσο, η εμπλεκόμενη εταιρεία λέει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικός κίνδυνος για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, και επισημαίνει μια σειρά μελετών που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Θα ήταν λάθος να εξαλείψουμε τα κουνούπια;

Το σχέδιο απελευθέρωσης των κουνουπιών το 2021 στην περιοχή των  Florida Keys, τη διάσημη περιοχή των νησιών της Φλόριντα, έρχεται μήνες μετά την έγκριση των τροποποιημένων κουνουπιών από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Τον Μάιο, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος των ΗΠΑ χορήγησε άδεια στη βρετανική εταιρεία Oxitec να παράγει τα γενετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία είναι γνωστά ως OX5034.

Τα κουνούπια Aedes aegypti είναι γνωστό ότι μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες στον άνθρωπο όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Zika και ο κίτρινος πυρετός.

Είναι επίσης γνωστό, ότι μόνο θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε τον άνθρωπο, επειδή χρειάζονται αίμα για να παράγουν τα αβγά τους. Έτσι, το σχέδιο είναι να απελευθερώσουν αρσενικά τροποποιημένα κουνούπια που στη συνέχεια ελπίζουν ότι θα αναπαράγονται με άγρια ​​θηλυκά κουνούπια.

Ωστόσο, τα αρσενικά φέρουν μια πρωτεΐνη που θα σκοτώσει κάθε θηλυκό νεαρό κουνούπι, πριν φτάσει στην ώριμη ηλικία, όταν και αρχίζει να τσιμπά.  Τα αρσενικά νεαρά κουνούπια, τα οποία τρέφονται μόνο με το νέκταρ, θα επιβιώσουν και θα μεταδώσουν τα γονίδια.

Με την πάροδο του χρόνου, ο στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών Aedes aegypti στην περιοχή και, συνεπώς, να μειωθεί η εξάπλωση των σχετικών νόσων στον άνθρωπο.

Οι αξιωματούχοι στην Περιφέρεια Ελέγχου Κουνουπιών της Φλόριντα (FKMCD) έδωσαν την τελική έγκριση για την απελευθέρωση 750 εκατομμυρίων τροποποιημένων κουνουπιών για μια περίοδο δύο ετών.

Δείτε Επίσης
Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Ζίκα

Το σχέδιο έχει πολλούς επικριτές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 240.000 ατόμων που υπέγραψαν μια αναφορά στο Change.org που χτυπά το σχέδιο της Oxitec να χρησιμοποιήσει τις Πολιτείες των ΗΠΑ «ως έδαφος δοκιμών για αυτά τα μεταλλαγμένα έντομα».

Η υπόθεση έχει κι άλλα…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Oxitec, η εταιρεία έχει βρει θετικά αποτελέσματα κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πεδίου στη Βραζιλία. Σχεδιάζει επίσης να τα αναπτύξει στο Τέξας από το 2021 και έχει λάβει ομοσπονδιακή έγκριση, αλλά όχι κρατική ή τοπική έγκριση, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες αναφορές της.

Σε μια δήλωση που καταγγέλλει το project, η περιβαλλοντική ομάδα Friends of the Earth είπε: “Η απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα θέσει σε περιττό κίνδυνο τους κατοίκους της Φλόριντα, το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη εν μέσω πανδημίας».

Αλλά ένας επιστήμονας της Oxitec είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associeted Press: «Έχουμε απελευθερώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο κουνούπια τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει πιθανότητα κινδύνου για το περιβάλλον ή τους ανθρώπους».

Το είδος κουνουπιού Aedes aegypti δεν ήταν ενδημικό στην περιοχή, έχει εισβάλλει στη νότια Φλόριντα και αναπτύσσεται συνήθως σε αστικές περιοχές με πολλές πισίνες, όπου και λιμνάζουν τα νερά (εξ ου και το πρόβλημα στην πλούσια περιοχή με τις βίλες στα Keys), και ήδη έχει αναπτύξει αντοχή στα εντομοκτόνα.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.