Grexit: Τι θα συνέβαινε αν βγαίναμε από το ευρώ;

Grexit: Τι θα συνέβαινε αν βγαίναμε από το ευρώ;

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη είναι μόνιμα στην επικαιρότητα και διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό ίσως να μην είναι και τόσο τρομερό, ούτε για τους εταίρους αλλά ούτε και για τους ταλαιπωρημένους Έλληνες.

Από την Ελένη Λογοθέτη

Ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων του BBC εξηγεί τι πραγματικά θα συμβεί στην Ελλάδα αν εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, «χρεοκοπήσει» και επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ξένο μέσα στον πλανήτη που να μην ασχολείται (αρνητικά ή θετικά) με την πρωτοφανή περίπτωση της Ελλάδας και το ορατό πια ενδεχόμενο του Grexit.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν βγούμε από τι ευρώ; Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγους:

–    Πολύ γρήγορα θα φύγει χρήμα από τη χώρα, καθώς οι καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές Τράπεζες.

–    Θα έρθει μακρά ύφεση και ο πληθωρισμός θα σημειώσει μεγάλη αύξηση. Με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη. Όμως, τόσο η Capital Economics όσο και η Oxford Economics λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό.

–    Μακροπρόθεσμα, η χώρα ίσως γίνει πιο ανταγωνιστική (όπως η Τουρκία) καθώς οι ελληνικές εξαγωγές και οι διακοπές στην Ελλάδα θα γίνουν πιο φθηνές.

Δείτε Επίσης
Σε ποιον χρωστάμε τέλος πάντων;

Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» ωστόσο, αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι μια καλά οργανωμένη έξοδος «θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Eυρωζώνη».

Γενικά, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια ελεγχόμενη χρεωκοπία δεν θα είναι το τέλος της χώρας αλλά η αρχή της αναγέννησής της πληθαίνουν, τόσο σε παγκόσμιο οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν αναταραχές στην περίοδο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αλλά ειδικοί επισημαίνουν ότι, το πώς θα αντιμετωπιστούν, είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης.

Τα στάδια του Grexit

1. Λίγες ημέρες πριν από την έξοδο: Aνακοινώνεται η πρόθεση για έξοδο. Αυτομάτως, όπως και στην Κύπρο το 2013, κλείνουν οι Τράπεζες και τα ΑΤΜ για να αποφευχθούν οι διαρροές των καταθέσεων (όσων μετρητών έχουν μείνει ακόμα σε λογαριασμούς).
2. Αμέσως μετά την απόφαση: Τυπώνεται νέο χρήμα και γίνεται έλεγχος κεφαλαίων.
3. Τη βδομάδα πριν από την έξοδο:
–    Ανακοινώνεται η πρόθεση για χρεοκοπία του δημόσιου χρέους κατά το ήμισυ και εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
–    Επαναπροσδιορισμός των διεθνών, ιδιωτικών οφειλών σε δραχμές και μετονομασία όλων των εγχώριων λογαριασμών, μισθών και τιμών.
4. Την ημέρα της εξόδου
–    Ανακοινώνεται η δραχμή, η ισοτιμία της με το ευρώ και η επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων.
–    Η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα καθοριστεί σε σύγκριση με το ευρώ και αναμένεται φυσικά να δεχθεί ισχυρή υποτίμηση. Οι απόψεις των αναλυτών διαφέρουν και κυμαίνονται από 20% έως 40%.
–    Ανακοινώνεται ο στόχος για τον πληθωρισμό και την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων για το μέλλον.
5. Λίγες ημέρες μετά την έξοδο
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με χρέη σε ευρώ, χρησιμοποιώντας QE αν είναι απαραίτητο.
6. Έξι μήνες μετά την έξοδο – η πλήρης επιστροφή στη δραχμή
Υπό κανονικές συνθήκες, χρειάζονται έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου νομίσματος. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνονται σε δραχμές,θα υπάρχει μικρή ποσότητα των διαθέσιμων ευρώ για τις απαραίτητες συναλλαγές με μετρητά και σταδιακά όλα τα ευρώ θα αντικατασταθούν από δραχμές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.