Γυναίκες στο τιμόνι των επιχειρήσεων
Μια νέα μελέτη που διενεργήθηκε από την ICAP δείχνει ότι ο αριθμός των γυναικών που διοικεί επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος δεν είναι ακόμη μακρύς. Αν και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη «Γυάλινη Οροφή» που εμποδίζει τις γυναίκες να φθάσουν στην κορυφή των επιχειρήσεων !
Η πρώτη ένδειξη ότι η κατάσταση στην κορυφή της ιεραρχίας στις επιχειρήσεις βελτιώνεται είναι ότι 1 στις 5 εταιρείες διοικείται από γυναίκα και πιο αναλυτικά: 4670 εταιρείες σε σύνολο 22.500 που δημοσίευσαν ισολογισμό για το 2012, ήτοι 21%, όταν το 2011 αποτελούσαν το 19%, σημάδι ότι οι γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις.
Το γεγονός όμως ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες είναι κυρίως μικρομεσαίες (π.χ. 30% στις ΕΠΕ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες (πάνω από 50 εκατ. τζίρο και 250 εργαζομένους) είναι μόλις 9% και ότι το 81% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση, που σημαίνει ότι οι γυναίκες-στελέχη CEO’s είναι αισθητά λιγότερες, είναι στοιχεία που δείχνουν πόση ακόμα δουλειά χρειάζεται να γίνει από όλους μας.
Όπως λέει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Συμβούλος του Ομίλου ICAP: «Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ευρήματά μας, ότι οι εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας, αφού στο σύνολο των 22.500 εταιρειών οι γυναίκες πέτυχαν περιθώριο EBITDA 10,6% έναντι 6,5% του συνόλου και ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, το 11% διοικούνται από γυναίκες, που πέτυχαν περιθώριο EBITDA 18,8% έναντι 10,5% του συνόλου. Ακόμα είναι αξιοπρόσεκτο ότι από τις γυναίκες CEOs του δείγματος, το 40% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού, 53% εργάζονται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα και περισσότερες από 87% τοποθετούν την καριέρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους» και συνεχίζει λέγοντας: «Τα πιο πάνω ευρήματα είναι μια ισχυρή ένδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων που έχουν οι γυναίκες στελέχη. Παρά τα πλεονεκτήματα όμως αυτά των γυναικών, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στην ανέλιξή τους, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από την επιφυλακτική στάση και την προκατάληψη πολλών εταιρειών. Όμως, σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολλαπλά και σε μια αγορά που αναζητά εναγωνίως διεξόδους, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν καλύτερα το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται γυναίκες».
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Διοικήσεις των εταιρειών πρέπει να εκσυγχρονίσουν την κουλτούρα τους και να θεσπίσουν προγράμματα που θα αναπτύξουν το γυναικείο ταλέντο και θα το εξελίξουν στην κορυφή της ιεραρχίας.
Η πραγματικότητα αυτή αν και βελτιώνεται, πρέπει να ανατραπεί με ίσως πιιο ρηξικέλευθα μέτρα. Αρκετές πρωτοπόρες πολυεθνικές εταιρείες υλοποιούν προγράμματα προώθησης των γυναικών στις υψηλές θέσεις ιεραρχίας τους. Το παράδειγμα δε αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλες οι μεγάλου και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, μέσα από θεσμοποιημένες και συνεπείς δράσεις οι οποίες θα έχουν τις ευλογίες και τη δέσμευση του CEO.