Η αλόγιστη άντληση υπογείων υδάτων μετακινεί τον άξονα της Γης
Κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται πάνω από χίλιες φορές περισσότερο νερό από όλες τις λίμνες και τα ποτάμια μαζί. Το νερό αυτό αποτελεί σχεδόν όλο το γλυκό νερό του πλανήτη. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές του κόσμου τα υπόγεια αυτά ύδατα αφαιρούνται πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε, πλήττοντας σημαντικά τα αποθέματα. Σύμφωνα με νέα έρευνα έχουμε αφαιρέσει από τους υδροφόρους ορίζοντες τόσο νερό που έχουμε προκαλέσει τη μετακίνηση του άξονα της Γης!
Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι άνθρωποι εξάγουν τέτοιες ποσότητες που όχι μόνο προκαλούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας αλλά επηρεάζουν και τον περιστρεφόμενο πόλο της Γης.
Πώς επηρεάζουν τα υπόγεια ύδατα τον άξονα της Γης
Μπορεί να μην το νιώθουμε αλλά ο άξονας της Γης αλλάζει μερικά μέτρα κάθε χρόνο.
Στο φαινόμενο αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως το λιώσιμο των πάγων στο βόρειο ημισφαίριο κάθε άνοιξη, γεγονός που μεταβάλλει σημαντικά την κατανομή της μάζας του νερού στον πλανήτη
Η άντληση υδάτων επίσης ανακατανέμει τη μάζα του νερού. Τα υπόγεια ύδατα κανονικά βρίσκονται κάτω από τις ηπείρους. Αλλά το 80% αυτών διαχέεται στους ωκεανούς μέσω ποταμών μετά την εξαγωγή, αλλάζοντας τις ισορροπίες.
Κι εμείς οι άνθρωποι έχουμε αφαιρέσει τόσο πολύ νερό από τη Γη, ώστε πλέον ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης μας γέρνει προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 4,3 εκατοστά ετησίως μετά το 1990. Κι αυτό λόγω του αυξημένου ρυθμού με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι.
Ωστόσο, εφόσον ο άξονας της Γης μετατοπίζεται μερικά μέτρα κάθε χρόνο, τα λίγα εκατοστά δεν είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το πώς συμβάλλει η άντληση των υπόγειων υδάτων στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Οι επιπτώσεις
Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν περίπου το 40% της παγκόσμιας ύδρευσης και σχεδόν το μισό πόσιμο νερό. Η ανεξέλεγκτη άντλησής του μπορεί να αποβεί άκρως επιβαρυντική για το οικοσύστημα, να προκαλέσει έλλειψη νερού και να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας.
Με λίγα λόγια η ελάττωση των υπόγειων υδάτων συμβάλλει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας γιατί το νερό μεταφέρεται από τις ηπείρους στους ωκεανούς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μειωμένα υπόγεια ύδατα αύξησαν τη στάθμη της θάλασσας κατά 6.24 χιλιοστά από το 1993 μέχρι το 2010. Και δεν πρόκειται για αμελητέο νούμερο, αφού για κάθε χιλιοστό που ανεβαίνει η στάθμη, η ακτή υποχωρεί κατά μέσο όρο 1,5 μέτρο.
Η υπερβολική εξαγωγή υπόγειων υδάτων υπερβολικά γρήγορα μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του νερού από τις φυσικές πηγές. Τα υπόγεια ύδατα κανονικά τροφοδοτούν τα διάφορα ρεύματα, αλλά όταν το επίπεδό τους μειώνεται τότε η ροή μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά ή ακόμα και να σταματήσει.
Το «προσέχουμε για να έχουμε» φαίνεται να ταιριάζει γάντι εδώ. Γιατί αν δεν προσέξουμε τα οικοσυστήματά μας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μετά το 2050. Και αυτό είναι πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε.