Mothers on Market: Τα μυστικά της μητέρας shopper!
Πώς και τι ψωνίζει η Ελληνίδα μάνα; Τι ποσά ξοδεύει; Ποια βρεφικά και παιδικά προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή των αγορών; Τι ρόλο παίζει το Facebook στις επιλογές τους; Διαβάστε τα στοιχεία της υπηρεσίας Infoscan της IRI, και μιας ειδικής έρευνας που διεξήχθη και μάθετε τις απαντήσεις!
Eπιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου
Για τις ανάγκες της ειδικής έρευνας που παρουσιάζουμε, σε συνδυασμό με στοιχεία της υπηρεσίας Infoscan της IRI, διεξήχθησαν 300 προσωπικές συνεντεύξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την περίοδο μεταξύ 9 Φεβρουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου 2015.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το περιοδικό Retail Business της Direction. Το δείγμα των ερωτώμενων αποτελούσαν μητέρες που έχουν τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 0-3 ετών, με βασι¬κές υπό διερεύνηση κατηγορίες βρεφικών/παιδικών προϊόντων τις πάνες, τα μωρομάντιλα, τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά, το γάλα, τις κρέμες, το γιαούρτι, τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα, τις ενυδατικές κρέμες, τα γαλακτώματα και τις κρέμες συγκάματος.
Το προφίλ της μητέρας shopper
Ο μέσος όρος ηλικίας της μητέρας shopper, όπως προέκυψε από τα α¬ποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, είναι τα 34,6 χρόνια, με το μεγαλύτερο ποσοστό μητέρων να ανήκει στις ηλικιακές κατηγορίες 25-34 και 35-44 ετών.
Σχετικά μικρότερης ηλικίας φαίνονται να είναι οι μητέρες στη Θεσσαλονίκη, με μέσο όρο ηλικίας τα 33,5 χρόνια. Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική τους τάξη, περισσότερες από τις μισές ανήκουν στη μεσαία τάξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 25% κατα¬τάσσεται στην κατώτερη κοινωνική τάξη. Η πλειονότητα των μητέρων έχουν μόνο 1 παιδί, το 37% 2 παιδιά, με μόλις το 8% των ερωτηθεισών να έχουν 3 ή και περισσότερα παιδιά.
Ποιες κατηγορίες βρεφικών/παιδικών προϊόντων χρησιμοποιούν;
Τα μωρομάντιλα, οι πάνες, τα βρεφικά σα¬μπουάν, τα αφρόλουτρα (2 in 1) και οι κρέμες συγκάματος είναι οι κατηγορίες με τη μεγα¬λύτερη διείσδυση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των μητέρων φαίνεται να χρη¬σιμοποιεί αυτά τα προϊόντα για τη φροντίδα των παιδιών τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό μητέρων εντάσσουν τα παιδικά γιαούρτια και τις βρεφι¬κές κρέμες στη διατροφή των παιδιών τους, ενώ χρησιμοποιούν ενυδατικές κρέμες και βρεφικά απορρυπαντικά για την περιποίησή τους. Τέλος, τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη αποτελούν μέρος της διατροφής για 1 στα 3 παιδιά, με το ποσοστό να σχετίζεται άμεσα με την ηλικία του παιδιού (65% για παιδιά έως 1 έτους και μόλις 15% για παιδιά 2-3 ετών).
Από ποια κανάλια αγοράζουν βρεφικά/παιδικά προϊόντα;
Η πλειονότητα των μητέρων χρησιμοποιεί το σούπερ μάρκετ ως κανάλι όχι μόνο για τις αγορές του νοικοκυριού τους, αλλά και για τις αγορές βρεφικών/παιδικών προϊόντων.
Το φαρμακείο είναι το δεύτερο πιο δημο¬φιλές κανάλι με ποσοστό 46,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του φαρμακείου ως κανάλι αγοράς βρεφικών προϊόντων αυ-ξάνεται σημαντικά (62,5%) σε γυναίκες με παιδιά ηλικίας έως 1 έτους.
Τέλος, 8,3% των μητέρων πραγματοποιούν τις αγορές τους ηλεκτρονικά, ποσοστό που προέρχεται κυρίως από μητέρες που ανή¬κουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη.
Πόσα χρήματα ξοδεύουν τον μήνα για βρεφικά/παιδικά προϊόντα;
Οι μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι ξοδεύουν για τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο 339 ευρώ σε μηνιαία βάση, με το ποσό αυτό να αυξάνεται ανάλογα με τον α¬ριθμό των παιδιών που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, φτάνοντας τα 401 ευρώ σε οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά. Σε ό,τι αφορά στις αγορές βρεφι¬κών και παιδικών προϊόντων, το αντίστοιχο μηνιαίο ποσό είναι 112 ευρώ κατά μέσο όρο.
Από πού ενημερώνονται για τη φροντίδα των παιδιών;
Σημαντική παρουσιάζεται η χρήση του internet ως πηγή πληροφόρησης για θέματα που αφορούν στη φροντίδα του παιδιού, κυρίως στην ανώτερη και μεσαία κοινωνική τάξη, καθώς περίπου οι μισές μητέρες το χρησιμοποιούν γι’ αυτόν το σκοπό.
Παρ’ όλα αυτά, ο παιδίατρος φαίνεται να είναι η πηγή που η μεγάλη πλειονότητα εμπιστεύεται γι’ αυτά τα θέματα, με ποσο¬στό 92,3% των μητέρων να συμβουλεύο¬νται την άποψή του. Σημαντική φαίνεται επίσης και η συμβουλή φίλων και γνωστών, με ποσοστό 38,7%.
Ποιος είναι ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων;
Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά δίκτυα, μία στις τέσσερις μητέρες ακολουθεί τα προφίλ των αγαπημένων της μαρκών σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook αποτελεί την πρώτη επιλογή, με ποσοστό 81%, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή του Google+ με ποσοστό 35%.
Αναλύοντας τα κίνητρα που οδηγούν κάποια μητέρα να ακολουθεί μια μάρκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνεται ότι η παρακολούθηση των προσφορών και οι συμβουλές που υπάρχουν στα συγκεκριμένα μέσα για τη φροντίδα του παιδιού αποτελούν τους δύο σημαντικότερους λόγους. Ακολουθούν η ενημέρωση για νέα προϊόντα, ενώ λιγότερο σημαντικά παρουσιάζονται η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και η ανάγνωση σχολίων άλλων χρηστών.