Ψωνίζοντας στο Διαδίκτυο: 8 χώρες, 8 διαφορετικοί καταναλωτές
Μία έρευνα που διεξήχθη σε 8 χώρες και 3 διαφορετικές ηπείρους αποκαλύπτει ότι οι online shopping συνήθειες των κατοίκων τους είναι τόσο διαφορετικές, όσο και οι γλώσσες που μιλούν…
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία μέχρι την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιταλία, η έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων οκτώ διαφορετικών χωρών που διεξήχθη από τις εταιρείες Contentsquare και E-commerce One-to-One, απέδωσε ιδιαίτερα συμπεράσματα. Ιδού τι μάθαμε:
Στις ΗΠΑ, όσοι ψωνίζουν online ανοίγουν την home page τους ενώ σερφάρουν στο διαδίκτυο (τουλάχιστον 2 φορές κατά μέσο όρο). Παρόλα αυτά, μόνο 50% από αυτούς μπαίνουν σε κάποιο site μέσω της home page τους, σε σύγκριση με το 65% των κατοίκων άλλων χωρών.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι ενημερωμένοι για τις ευκαιρίες που παρέχουν τόσο οι online όσο και οι εξατομικευμένες υπηρεσίες των καταναλωτικών sites, αλλά, αντίθετα, προτιμούν τα live chats (ζωντανές συνομιλίες), την ενημέρωση και το feedback μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επιμένουν στην αυθημερόν παράδοση των προϊόντων στον χώρο τους.
Στην Κίνα, οι καταναλωτές έχουν αρκετές πρωτοτυπίες: σκέφτονται 20% περισσότερο από τους υπόλοιπους πριν κλικάρουν σε κάτι, ενώ αλληλεπιδρούν 65% περισσότερο σε σχέση με έναν μέσο χρήστη.
Οι ιστοσελίδες στην Κίνα φορτώνουν πιο αργά, αλλά ταυτόχρονα είναι 10 φορές πιο μεγάλες απ’ ό,τι στην Ευρώπη και οι Κινέζοι βλέπουν 8 φορές περισσότερο περιεχόμενο πριν ψωνίσουν σε σχέση με έναν Γάλλο, για παράδειγμα, υποχρεώνοντας τις ιστοσελίδες να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενό τους που αφορά στη συγκεκριμένη χώρα.
Οι χρήστες του internet στη Ρωσία φανέρωσαν ότι έχουν διπλάσιο bounce rate (ποσοστό χρηστών που μπήκαν σε μια ιστοσελίδα και μετά βγήκαν χωρίς να συνεχίσουν την περιήγησή τους σε αυτή) σε σχέση με αυτό των χρηστών στη Γαλλία, τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ.
Επίσης, προτιμούν να πληρώνουν αντικαταβολή και τις περισσότερες φορές τοις μετρητοίς, ενώ αφιερώνουν 20% λιγότερο χρόνο στη διαδικασία πληρωμής σε σχέση με χρήστες άλλων χωρών, επιλέγοντας να συμπληρώνουν μόνο τα απαραίτητα πλαίσια. Η έρευνα προτείνει τη χρήση υπηρεσίας που παρέχει πληρωμή με ένα “κλικ” για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη προσοχή στις προϋποθέσεις χρήσης, τις οποίες και διαβάζουν τουλάχιστον ένας στους πέντε πελάτες.
Ο Γερμανός θα επισκεφθεί 45 σελίδες πριν προβεί σε αγορά, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, όπου οι χρήστες επισκέπτονται συνήθως 35 σελίδες. Η εγγύηση παίζει τεράστιο ρόλο για τους Γερμανούς, την οποία και ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν πέντε φορές περισσότερο απ’ ό,τι οι Γάλλοι. Απόδειξη του παραπάνω γεγονότος αποτελεί και η μεγάλη επιστροφή προϊόντων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αγγίζει το 50%!
Στην Ιταλία, οι online πελάτες επιστρέφουν πιο συχνά σε ένα site και μάλιστα 5 φορές σε σύγκριση με άλλους λαούς. Οι Ιταλοί συνηθίζουν να αγοράζουν πιο συχνά υπηρεσίες απ’ ό,τι προϊόντα από το internet, ενώ χρησιμοποιούν κατά κόρον τις “wish lists” προσθέτοντας συχνά περισσότερα από 2 προϊόντα ανά επίσκεψη.
Στη Μεγάλη Βρετανία, οι καταναλωτές δεν έχουν μεγάλη διαδραστικότητα με τα sites, αλλά εξετάζουν προσεκτικά το περιεχόμενο. Η διαδραστικότητά τους είναι 15% χαμηλότερη από τη μέση παγκόσμια, ενώ διστάζουν 12% λιγότερο από άλλους χρήστες όταν πρόκειται να κάνουν μια αγορά. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τους μεγαλύτερους online καταναλωτές στην Ευρώπη!
Η Ισπανία, αντίθετα, δεν είναι μια τόσο ώριμη αγορά όσον αφορά στις διαδικτυακές πωλήσεις. Το μέσο “καλάθι” τους είναι το πιο μικρό στην Ευρώπη, όπως άλλωστε και το ποσοστό χρηστών που φτάνει στο πεδίο της πληρωμής. Τα σχόλια πελατών, τα blogs και τα forum είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Ισπανούς καταναλωτές, σε μία χώρα που δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει την κοινωνική πλευρά των αγορών. Οι συστάσεις και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου και social media είναι πολύ σημαντικά για τις τοπικές ιστοσελίδες.
Στη Γαλλία, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η τιμή, όπως η χρέωση για την παράδοση ενός προϊόντος. Με τα πιο χαμηλά bounce rates, οι Γάλλοι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν τα φίλτρα που παρέχουν τα sites και ταξινομούν τις έρευνές τους 60% περισσότερο από άλλους καταναλωτές. Χρησιμοποιούν κατά κόρον πληρωμή με πιστωτικές, και ενώ ακόμη προτιμούν την παράδοση στο σπίτι, υπάρχει μία αυξανόμενη τάση να ψωνίζουν online και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα από τα εκάστοτε καταστήματα.