Antiparos Can Recycle: Σταθμός Ανακύκλωσης εμπνευσμένος από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική
H Aντίπαρος δείχνει τον δρόμο προς την κυκλική οικονομία εγκαινιάζοντας έναν καινοτόμο σταθμό ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Kάθε Kουτί Mετράει». Εμπνευσμένο από την κυκλαδική αρχιτεκτονική και τις ιδιότητες του αλουμινίου, το Antiparos CAN Recycle είναι ένα λειτουργικό σημείο ανακύκλωσης και ταυτόχρονα μία καλλιτεχνική εγκατάσταση που επικοινωνεί το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας με δημιουργικό τρόπο.
Έναν καινοτόμο Σταθμό Ανακύκλωσης για κουτιά αλουμινίου εγκαινίασε ο Δήμος Αντιπάρου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει», στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος στα πρότυπα του DRS (Deposit Return System).
Κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να φέρνουν άδεια κουτιά προς ανακύκλωση και να επιβραβεύονται με δώρα και εκπτώσεις από επιχειρήσεις του νησιού. Τα έσοδα από την επιστροφή των συσκευασιών θα διατεθούν για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου της Αντιπάρου, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και προωθώντας τη βιωσιμότητα.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθεί σταδιακά στο νησί ένα κυκλικό σύστημα διαχείρισης των υλικών συσκευασίας, δημιουργώντας παράλληλα μια ελκυστική εμπειρία ανακύκλωσης για τον χρήστη και κάνοντας ένα βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα και την επίτευξη του οράματος για 100% ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι να εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας στη χωριστή συλλογή συσκευασιών και να τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η ανακύκλωση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να χτίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων.
Ένας σκοπός που είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς, σύμφωνα με σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για τη συλλογή και ανακύκλωση συσκευασιών από γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο.
Όπως εξήγησε ο Maarten Labberton, Director of the Packaging Group της European Aluminium, «Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2029, η χωριστή συλλογή των κουτιών αλουμινίου σε όλη την Ευρώπη πρέπει να φτάσει το 90%. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τα διατηρήσουμε στον κύκλο. Και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη αφετηρία για τον δικό μας περιβαλλοντικό κύκλο από τις Κυκλάδες και την Αντίπαρο».
Η τέχνη της ανακύκλωσης σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον
Το έργο σχεδίασε το βραβευμένο design studio Studiolav, εστιάζοντας σε τρία βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων: τις καμάρες, τα σκαλοπάτια και τους ανεμόμυλους.
Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τα κύρια σημεία αναφοράς, τα οποία επιτρέπουν στο πρωτοποριακό αυτό έργο να εναρμονιστεί με το περιβάλλον αλλά και να αποτελεί σημείο έλξης για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
«Κατασκευασμένο εξολοκλήρου από αλουμίνιο, θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα του πώς μια οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια ανακύκλωσης μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι νέο», αναφέρουν οι σχεδιαστές της εγκατάστασης, Λουκάς Αγγέλου και Βάσω Ασφή.
Καταγραφή ποσοτήτων και εκπομπών CO2 που εξοικονομούνται
Κάθε φορά που θα ανακυκλώνουν ένα κουτάκι, οι πολίτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το σύνολο των κουτιών που έχει ανακυκλωθεί στο νησί, αλλά και τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 που εξοικονομήθηκαν.
Ταυτόχρονα, το σύστημα αναγνωρίζει το barcode, το μέγεθος, το βάρος αλλά και το υλικό, παρέχοντας πλήρη καταγραφή και αναλυτικά δεδομένα για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται.
Στον σταθμό έχουν τοποθετηθεί δύο μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, όπου μπορούν να συλλέγονται και να συμπιέζονται κουτάκια αλουμινίου κάθε μεγέθους και σχήματος.
Πρόκειται για το μικρότερο μηχάνημα αντίστροφης πώλησης RVM (Reverse Vending Machine) στον κόσμο, με πατενταρισμένη τεχνολογία, που κατασκευάζεται από τη φινλανδική εταιρεία Pure Recycle και αποτελεί μία αποδοτική λύση για μικρές κοινότητες όπως τα νησιά, καθώς προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους αλλά και χωρητικότητας σε όλο το μήκος της αντίστροφης εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Αυτά τα κουτάκια θα τα φέρουμε στα Οινόφυτα, στο εργοστάσιό μας. Θα τα κατεργαστούμε με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, και σε 60 ημέρες μπορούν να ξαναγίνουν κουτάκια και να επιστρέψουν στα ράφια των καταστημάτων.
Μπορούμε να καταφέρουμε η Αντίπαρος να φτάσει σε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και, γιατί όχι, να είστε το πρώτο νησί στην Ελλάδα που θα φτάσει το 100%», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κατσαρός, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.
Περισσότερες από 20 επιχειρήσεις του νησιού έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα, προσφέροντας δώρα ή εκπτώσεις που οι τυχεροί συμμετέχοντες μπορούν να εξαργυρώνουν, σκανάροντας το QR code που θα εμφανιστεί στην οθόνη τους.