Επιχείρηση… γλάστρες! Ποιες να επιλέξετε και γιατί
Εκτός από το να διαλέξετε τα φυτά που θέλετε να βλέπετε να μεγαλώνουν στη βεράντα, την αυλή ή τον κήπο σας, ένα πολύ βασικό βήμα τόσο για την ανάπτυξή τους όσο και για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι οι γλάστρες που θα επιλέξετε. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δοχείων για φύτευση, με το design να εμπλουτίζει τις επιλογές σας με νέες ενδιαφέρουσες ιδέες. Πώς θα διαλέξετε τις καλύτερες για εσάς και… τα φυτά σας;
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Ξεκινάμε από το βασικό και λογικό: Διαλέγετε τα μεγέθη που ταιριάζουν στα φυτά σας. Στη συνέχεια, λαμβάνουμε υπόψη μας τον παράγοντα κόστος: Ποιο είναι το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε.
Στη συνέχεια, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το προσωπικό γούστο. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε προτού καταλήξετε στις γλάστρες που θα αγοράσετε είναι ότι στην πορεία θα χρειαστεί να αντικατασταθούν μερικές, να προστεθούν περισσότερες ή απλώς να μετακινηθούν σε ομάδες κάποιες άλλες. Επιλέξτε λοιπόν με γνώμονα κι αυτή την παράμετρο, για να μπορείτε να τις συνδυάσετε αλλά και να υποστηρίξετε την επιλογή σας οικονομικά και αργότερα.
Επόμενο στάδιο είναι το καλλωπιστικό: Σχήματα, χρώματα, υλικά, μεγέθη, συνδυασμοί. Διαλέγετε καταρχήν τα μεγέθη που ταιριάζουν στα φυτά σας − ιδιαίτερα αν πρόκειται για βασικά δοχεία που θα μπουν στις γωνίες ή θα φιλοξενούν περισσότερα από ένα φυτά και στη συνέχεια προσπαθήστε όλα τα παραπάνω να συνδυάζονται όσο καλύτερα γίνεται με το περιβάλλον που θα τα τοποθετήσετε ώστε να υπάρχει ένα αρμονικό περιβάλλον. Θυμηθείτε ότι αρμονία δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιθέσεις.
Ας δούμε τώρα τα υπέρ και τα κατά για διάφορους τύπους γλάστρας:
Πλαστικές
Aνθεκτικές με μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Συνήθως είναι οικονομικές και σας επιτρέπουν αρκετούς συνδυασμούς. Το μειονέκτημά τους είναι ότι θέλουν προσοχή στο πώς τις μεταχειρίζεστε, διότι σπάνε σχετικά εύκολα.
Πλαστικές σαν πήλινες
Οι γλάστρες των οποίων η υφή δημιουργεί την ψευδαίσθηση πήλινης γλάστρας έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τελευταία, διότι συνδυάζουν την ανθεκτικότητα των πλαστικών δοχείων και την ομορφιά των πήλινων.
Επιπλέον, δεν έχουν πόρους και συγκρατούν καλύτερα την υγρασία. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη και χρώματα, αλλά είναι σχετικά βαριές συγκριτικά με τις απλές πλαστικές.
Πήλινες
Η αλήθεια να λέγεται, οι πήλινες γλάστρες είναι πολύ όμορφες, είτε τις επιλέξετε στο φυσικό χρώμα τους είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα για να σπάσετε τη μονοτονία είτε με επικάλυψη σμάλτου για γυαλάδα ή όχι.
Ωστόσο είναι κάπως ακριβές, βαριές και χρειάζονται προσοχή γιατί σπάνε. Οι καινούργιες τους εκδοχές είναι πιο ανθεκτικές, γιατί βάφονται με ειδικό αντιπαγετικό βερνίκι για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και να μη φθείρονται.
Ιδανικά, προτού φυτέψετε ένα φυτό σε μια πήλινη γλάστρα πρέπει να τις μουσκέψετε με νερό για τουλάχιστον μια μέρα – τον χειμώνα αφήστε τες απλώς στη βροχή.
Ξύλινες
Η συγκεκριμένη επιλογή ταιριάζει σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, καθώς συνδυάζεται πολύ καλά με τα φυσικά υλικά στις επενδύσεις αλλά και με το πράσινο περιβάλλον.
Αν το ξύλο τους δεν είναι ήδη εμποτισμένο θα χρειαστεί να τις περνάτε εσείς με το ειδικό βερνίκι μια φορά τον χρόνο, συνήθως την άνοιξη. Επίσης, φροντίστε να τις ντύσετε εσωτερικά με γεωύφασμα ή κάποιου άλλου είδους αδιάβροχη επένδυση, π.χ. πλαστικό ή λαμαρίνα, ώστε να προστατέψετε το ξύλο και να μη σαπίσει.
Μεταλλικές
Αποτελούν μια νέα διακοσμητική πρόταση. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε χαμηλές τιμές. Το μόνο μειονέκτημα τους είναι ότι υποφέρουν τα φυτά τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι σκουριάζουν σχετικά εύκολα.
Μπετόν
Εκτός από τα πολύ απλά δοχεία που μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας τα φτιάξει με μπετόν στο μέγεθος ακριβώς που τα θέλετε, στην αγορά θα βρείτε προσεγμένες λύσεις από αυτό το υλικό, το οποίο κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Σάκοι φύτευσης
Οι σάκοι φύτευσης προσφέρουν πολύ καλές συνθήκες για την καλλιέργεια λαχανόκηπου, βοτάνων, μπαχαρικών αλλά και καλλωπιστικών φυτών. Το υλικό κατασκευής τους επιτρέπει το σωστό αερισμό των φυτών και συνεπώς την καλή ανάπτυξή τους.
Είναι οικονομικοί, εργονομικοί, καθώς έχουν χερούλια για να μετακινούνται εύκολα και θα τους βρείτε σε πολλά μεγέθη ώστε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Γεμίστε τον σάκο με ελαφρόπετρα μέχρι να καλύψετε τις τρύπες αποστράγγισης και στη συνέχεια προσθέστε το χώμα μέχρι το σημείο που χρειάζεται για το φυτό σας.
Φτιάξτε τις δικές σας γλάστρες!
Αφήστε τη φαντασία σας να… καλπάσει και μετατρέψτε σε γλάστρα μερικά από τα αντικείμενα που στοιβάζονται στην αποθήκη ή το μπαλκόνι σας περιμένοντας την ιδέα που θα τα ξανακάνει χρήσιμα.
Κασόνια, ξύλινα μπαουλάκια (διακοσμητικά από εκείνα που χρησιμοποιούν οι κάβες για να στείλουν κάποιο ποτό), γυάλινα δοχεία, κονσέρβες (για μικρά φυτά) μπορούν να μεταμορφωθούν σε γλάστρες, αρκεί να τις επενδύσετε με γεωύφασμα και μια στρώση χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση προτού βάλετε το χώμα και το φυτό.