Γιατί μας αρέσουν ορισμένες μυρωδιές στη φύση; Κι άλλα νέα για  το κλίμα που πρέπει να ξέρουμε

Γιατί μας αρέσουν ορισμένες μυρωδιές στη φύση; Κι άλλα νέα για  το κλίμα που πρέπει να ξέρουμε

Οι επιστήμονες διερευνούν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία και η περιβαλλοντική υγεία, είτε είναι για το καλύτερο είτε είναι για το χειρότερο. Ας δούμε μερικά από τα τελευταία νέα σχετικά με το πώς η φύση μπορεί να μας αναζωογονήσει από τη μια πλευρά ή να βλάψει την υγεία μας, όταν δεν τη φροντίζουμε από την άλλη.

1. Οι μυρωδιές της φύσης ξυπνούν μνήμες παιδικής ηλικίας — αλλά με πολύ διακριτικό τρόπο

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να επισημάνουμε μια αγαπημένη μυρωδιά στη φύση, είτε είναι ο αέρας της θάλασσας είτε η ευωδιά ενός αγαπημένου λουλουδιού. Οι αντιδράσεις μας σε αυτές τις μυρωδιές, όπως αποδεικνύεται, θα μπορούσαν να συνδέονται με τις πρώιμες αναμνήσεις περισσότερο από ό,τι συνειδητοποιούμε.

Μια νέα μελέτη στο Ambio: A Journal of Environment and Society διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν εκδρομή σε δασώδεις περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών του χρόνου, ανέφεραν ότι οι μυρωδιές συχνά προκαλούν αναμνήσεις παιδικών δραστηριοτήτων.

Η αντίληψη της όσφρησης άλλαζε επίσης εποχιακά, με τους ανθρώπους να αναφέρουν ότι οι χειμωνιάτικες μυρωδιές επηρέαζαν τη σωματική τους ευεξία, ενώ οι μυρωδιές του καλοκαιριού συνδέονταν συχνότερα με τη συναισθηματική, πνευματική και παγκόσμια ευεξία.

2. Η έξοδος σε χώρους πρασίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία της μαμάς και του μωρού

Πέρα από την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ενηλίκων, οι χώροι πρασίνου φαίνεται να είναι επίσης μια θετική δύναμη για τα αγέννητα μωρά.

Το τελευταίο παράδειγμα που έχουμε για αυτό είναι μια μελέτη στο Ιράν που διαπίστωσε ότι τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες περνούσαν περισσότερο χρόνο σε χώρους πρασίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και διατηρούσαν πράσινο στο σπίτι με τη μορφή φυτών εσωτερικού χώρου) έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, σημάδι υγιούς χοληστερόλης.

3. Θέλετε να απαλύνετε το άγχος; Βγείτε στον κήπο ή κάντε τέχνη

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, υγιείς γυναίκες δοκίμασαν να κάνουν κάτι με τα χέρια τους: είτε κηπουρική, ακόμη και να φροντίζουν τις γλάστρες τους με φυτά εσωτερικών χώρων, είτε κάποιου είδους τέχνη για μία ώρα δύο φορές την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες.

Ακόμη και σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, οι γυναίκες ανέφεραν βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο αντιληπτό άγχος και στρες μετά από και τις δύο δραστηριότητες. Ώρα να ξεκινήσετε αυτόν τον κήπο με βότανα;

Δείτε Επίσης
Φυσικό σιρόπι καρότου για τη γρίπη: Τα οφέλη και η συνταγή

4. Ένα ακόμη τρομακτικό μέρος της απώλειας του παγετώνα: Ο πάγος έχει το δικό του μικροβίωμα.

Σαν να μην έφταναν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αυξημένες καταιγίδες, η επιστήμη αποκαλύπτει τώρα άλλη μια απειλή της τήξης των παγετώνων.

Μετά τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος των παγετώνων στο Θιβετιανό Οροπέδιο, οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι παγετώνες περιέχουν αρχαία και άγνωστα μικρόβια, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για ανθρώπους και ζώα εάν ξεκλειδωθούν και απελευθερωθούν ξανά στο περιβάλλον.

5. Αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τα συστήματα διατροφής μας στο εγγύς μέλλον

Μια νέα έκθεση καλούσε την τεχνογνωσία των μελετητών της επισιτιστικής ασφάλειας να προβλέψουν τις 32 κορυφαίες απειλές για τα συστήματα τροφίμων μας τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Με βάση την πιθανότητα και τον πιθανό αντίκτυπο, φαίνεται ότι η αυξημένη ζήτηση για νερό θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ακολουθούμενη από καύσωνες, ξηρασίες, εισοδηματικές ανισότητες και πολιτική αστάθεια.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.