Ιανουάριος 2023: Νέες έρευνες για το περιβάλλον που πρέπει να γνωρίζετε

Ιανουάριος 2023: Νέες έρευνες για το περιβάλλον που πρέπει να γνωρίζετε

Συλλέξαμε τρεις νέες μελέτες και τα αποτελέσματά τους που έχουν πολύ ενδιαφέρον και σας τις παρουσιάζουμε συνοπτικά. Όλες διερευνούν πόσο στενά είναι αλληλένδετες η ανθρώπινη υγεία και η υγεία του περιβάλλοντος. Πώς η φύση μπορεί να μας αναζωογονήσει από τη μια πλευρά και να βλάψει την υγεία μας όταν δεν τη φροντίζουμε από την άλλη.

Επιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

1. Μιλάμε πολύ για τα μικροπλαστικά στον ωκεανό — αλλά τι γίνεται με αυτά στον αέρα;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως (ή θα θέλαμε να πιστέψουμε).

Χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα που θα μπορούσε να συλλάβει μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,01 του χιλιοστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 74 μετρικοί τόνοι μικροπλαστικών πέφτουν από την ατμόσφαιρα στην πόλη του Όκλαντ ετησίως – περίπου όσο 3 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

«Όσο μικρότερο ήταν το εύρος μεγεθών που εξετάσαμε, τόσο περισσότερα μικροπλαστικά είδαμε. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή τα μικρότερα μεγέθη είναι τα πιο σημαντικά τοξικολογικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Joel Rindelaub, Ph.D.. Οι επιστήμονες διερευνούν τώρα τον αντίκτυπο στην αναπνοή τόσων πλαστικών σωματιδίων καθημερινά και τι ρόλο μπορεί να παίζει στην υγεία μας με την πάροδο του χρόνου.

2. Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται, οι εμπειρίες της φύσης είναι πιο δύσκολο να προκύψουν

Πώς άλλαξε η ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τη φύση τις τελευταίες δεκαετίες; Αυτό είναι το ερώτημα που τροφοδότησε ένα φιλόδοξο νέο ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά πόσο κοντά ζουν οι άνθρωποι στη φύση τώρα, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια.

Οι ερευνητές όρισαν ως φυσική περιοχή μια περιοχή με χαμηλό «ανθρώπινο αποτύπωμα» (κτίρια, δρόμοι κ.λπ.). Βρήκαν ότι ο μέσος άνθρωπος ζει σήμερα 9,7 χιλιόμετρα μακριά από μια φυσική περιοχή, που είναι 7% πιο μακριά από ό, τι συνέβαινε το έτος 2000.

«Πράγματι, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η καταστροφή των φυσικών περιοχών σε συνδυασμό με μια ισχυρή αύξηση του αστικού πληθυσμού οδηγεί σε μια αυξανόμενη χωρική απόσταση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης, ειδικά στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική», λέει η Gladys Barragan-Jason, Ph.D., συν-συγγραφέας της μελέτης.

Δείτε Επίσης
Φυσικό σιρόπι καρότου για τη γρίπη: Τα οφέλη και η συνταγή

Η ομάδα της Barragan-Jason διαπίστωσε ότι μπορεί να αποστασιοποιούμαστε και εμείς περισσότερο συναισθηματικά, καθώς υπάρχουν αναλογικά λιγότερες εικόνες φύσης σε μυθιστορήματα, τραγούδια, παιδικά άλμπουμ και ταινίες κινουμένων σχεδίων σήμερα από ό,τι πριν από αρκετές δεκαετίες.

3. Το πλαγκτόν κατέχει ένα κλειδί για την υγεία των ωκεανών – και ενδεχομένως την ανθρώπινη υγεία

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διεξάγουν μια έρευνα εδώ και πάνω από έναν αιώνα για το θαλάσσιο πλαγκτόν για να δουν πώς μπορεί να χρησιμεύσει ως χρονοκάψουλα για την υγεία των ωκεανών.

Δεδομένου ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές στο περιβάλλον τους, μπορούν να δείξουν πώς οι υδάτινες συνθήκες έχουν μολυνθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τώρα εάν οι αλλαγές στο πλαγκτόν μπορούν επίσης να μας δείξουν πώς η ανθρώπινη υγεία έχει μειωθεί παράλληλα με την υγεία της θάλασσας και εάν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της μείωσης του πλαγκτόν και του αυξανόμενου ποσοστού χρόνιων ασθενειών στους ανθρώπους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.