Λινά: Μυστικά φροντίδας για να δείχνουν πανέμορφα και ολοκαίνουργια
Ένα από τα πιο αγαπημένα και δροσερά υφάσματα του καλοκαιριού, τα λινά, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια κάθε γυναικείας γκαρνταρόμπας. Για να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη φυσική τους ύφανση, όσο και το μοναδικό τους στιλ δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε μερικά έξυπνα μυστικά που θα τα διατηρήσουν καινούργια και πανέμορφα!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Είναι αλήθεια πως δεν χαιρόμαστε, όσο θα θέλαμε, τα ανάλαφρα λινά σύνολα μας, αφού θεωρούμε πως είναι κάπως δύσκολο να τα φροντίσουμε… Αυτό, όμως, είναι πέρα για πέρα λάθος! Ο καθαρισμός και η περιποίησή τους γενικότερα μπορεί να γίνει εξαιρετικά εύκολα, εφαρμόζοντας μικρά αλλά πολύτιμα μυστικά!
1. Μπορούν να πλυθούν τόσο στο πλυντήριο, όσο και στο χέρι. Το μυστικό είναι η θερμοκρασία του νερού: Δεν πρέπει να είναι καυτό, με τίποτα! Μια χλιαρή θερμοκρασία ή το κρύο νερό αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Σε περίπτωση, όμως, που τα λινά μας έχουν έντονα ή σκούρα χρώματα, τότε προτιμάμε κρύο νερό, ώστε να τα προστατεύσουμε από τον κίνδυνο ξεθωριάσματος.
2. Επιλέγουμε ένα ήπιο απορρυπαντικό, όπως το πράσινο σαπούνι ή κάποιο που έχει σχεδιαστεί για παιδικά ή ευαίσθητα ρούχα. Αποφεύγουμε τη χρήση μαλακτικού προϊόντος και σε καμιά περίπτωση, ακόμα και εάν είναι λευκά, δεν χρησιμοποιούμε κανενός είδους λευκαντικό. Σε περιπτώσεις που έχουν κιτρινίσει τοπικά ή έχουν παλιότερους λεκέδες, επιλέγουμε μια ήπια απορρυπαντική φόρμουλα με οξυγόνο.
3. Δεν τρίβουμε με δύναμη τα λινά υφάσματα και δεν τα στύβουμε, εάν τα πλένουμε στο χέρι. Στο πλυντήριο επιλέγουμε ένα ελαφρύ πρόγραμμα για ευαίσθητα και φροντίζουμε να μην τα πλύνουμε μαζί με «βαριά» υφάσματα, όπως τζιν, φούτερ ή πετσέτες, διότι υπάρχει πιθανότητα να ταλαιπωρηθούν σοβαρά και χωρίς λόγο!
4. Τα λινά στεγνώνουν αρκετά γρήγορα, οπότε είναι ανώφελο να τα βάλουμε στο στεγνωτήριο. Εάν παρόλα αυτά το προτιμάμε, τότε είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια χαμηλή θερμοκρασία. Στεγνώνοντας τα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να προσέξουμε να μην τα απλώσουμε στον ήλιο, καθώς μπορεί να ξηράνει τις ίνες του και προτιμάμε ένα σκιερό μέρος.
Επίσης, προσέχουμε και τον τρόπο που θα τα απλώσουμε: Αποφεύγουμε τα διπλώματα, τις κρεμάστρες και τα μανταλάκια, ενώ είναι προτιμότερο να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα – ιδανικά και σε οριζόντια θέση!
5. Και περνάμε στο σιδέρωμα… Το μυστικό εδώ, είναι να ξεκινήσουμε το σιδέρωμα όσο τα λινά μας ρούχα είναι ακόμα νωπά. Εάν πρόκειται για πουκάμισο μπορούμε να το σιδερώσουμε ακόμα και κατ’ ευθείαν από το πλυντήριο! Σε περίπτωση που έχουν στεγνώσει εντελώς είναι απαραίτητο να τα ψεκάσουμε με ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα γεμάτο νερό.
Επιλέγουμε ζεστή προς υψηλή θερμοκρασία και σιδερώνουμε απαλά, ωσότου το λινό μας στεγνώσει. Τα φωτεινά ή σκούρα χρώματα θα πρέπει να σιδερώνονται από την ανάποδη πλευρά, ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες γυαλάδες. Ένα μακρύ λινό φόρεμα ή μια παντελόνα σε απλή γραμμή, όμως, μπορούν να φορεθούν και χωρίς σιδέρωμα αναδεικνύοντας τέλεια τη φυσική τους σύνθεση.
6. Για τη φύλαξή τους δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες ή χάρτινα κουτιά. Ιδανικότερο είναι ένα ξηρό μέρος χωρίς υγρασία, αλλά ταυτόχρονα σε σημείο όπου επιτρέπεται η ανανέωση του αέρα, ώστε τα αγαπημένα μας λινά σύνολα να διατηρήσουν τη φυσική τους ελευθερία αναπνέοντας αβίαστα!