14 τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε το μηλόξυδο ως οικιακό καθαριστικό!

Δεκάδες καθαριστικά προτείνονται για ειδικές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού… Αντί να συσσωρεύσουμε αναρίθμητα προϊόντα, μία εναλλακτική και άκρως αποτελεσματική λύση προσφέρει το μηλόξυδο! Το χρυσαφένιο υγρό, απόλυτα φυσικό καθώς παράγεται από ζυμώσεις χυμών μήλου, δίνει λύσεις καθαρισμού εκεί που δεν το φανταζόμαστε! Ακολουθούν 14 προτάσεις για να το διαπιστώσουμε…
Από την Άντζελα Μολφέτα
1. Καθαρισμός επιφανειών
Θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, όπου θα προσθέσουμε δύο μέρη μηλόξυδου, ένα μέρος υγρό πιάτων και δύο μέρη νερό. Με το μείγμα μπορούμε να ψεκάσουμε τις επιφάνειες, αφήνοντάς το να δράσει περίπου για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίβουμε απαλά με μία μαλακή βούρτσα με τρίχες από νάιλον και σκουπίζουμε με ένα πανάκι από μικροΐνες.
2. Καθαρισμός τουαλέτας
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο στο εσωτερικό της λεκάνης και το αφήνουμε να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί, προσθέτουμε ½ φλ. του τσαγιού μαγειρική σόδα, τρίβουμε καλά και ξεπλένουμε. Για να καθαρίσουμε εξωτερικά την λεκάνη, το κάθισμα και το καπάκι βρέχουμε ένα πανί από μικροΐνες με μηλόξυδο και το περνάμε από τα σημεία.
3. Ξεβουλώνουμε την κεφαλή του ντους
Αφαιρούμε την κεφαλή από τη βάση του ντους και ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με μηλόξυδο. Βυθίζουμε την κεφαλή στο μηλόξυδο και το αφήνουμε να δράσει για 8 ώρες τουλάχιστον. Με ένα βουρτσάκι τρίβουμε την επιφάνεια της και ξεπλένουμε.
4. Ελεύθερος νεροχύτης
Ρίχνουμε ένα λίτρο βραστό νερό στην αποχέτευση. Σε μια μεγάλη κανάτα προσθέτουμε 1 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό, 1 φλ. του τσαγιού μαγειρική σόδα και 1 φλ. του τσαγιού μηλόξυδο. Ρίχνουμε το μείγμα στην αποχέτευση και το αφήνουμε να δράσει για 30 λεπτά. Ολοκληρώνουμε, ρίχνοντας ακόμα ένα λίτρο βραστό νερό.
5. Κατά της μούχλας στους τοίχους του μπάνιου
Ψεκάζουμε αδιάλυτο το μηλόξυδο στη μουχλιασμένη επιφάνεια. Το αφήνουμε να δράσει για 1 ώρα, τουλάχιστον. Στη συνέχεια, τρίβουμε ελαφρά με ένα σφουγγάρι και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
6. Λάμψη στο ανοξείδωτο ατσάλι
Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίχνουμε ένα μέρος αδιάλυτου μηλόξυδου και σε ένα ακόμα μπουκάλι, καθαρό νερό. Ψεκάζουμε τα είδη από ανοξείδωτο χάλυβα με το μηλόξυδο και τρίβουμε με ένα πανάκι από μικροΐνες. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε με νερό και στεγνώνουμε με ένα άλλο πανί από μικροΐνες, ώστε να μην μείνουν χνούδια.
7. Αφαίρεση αλάτων από βραστήρες και καφετιέρες
Γεμίζουμε τις καφετιέρες και τους βραστήρες με μηλόξυδο. Το αφήνουμε να δράσει για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια, τα θέτουμε σε λειτουργία. Τέλος, αφαιρούμε το μηλόξυδο και ξεπλένουμε με νερό.
8. Στο πλυντήριο πιάτων
Τοποθετούμε ένα μπολ με μηλόξυδο στο επάνω ράφι του άδειου πλυντηρίου πιάτων και προγραμματίζουμε έναν κύκλο πλύσης, για να απομακρύνουμε οποιαδήποτε υπολείμματα λίπους. Πριν από τον κύκλο ξεβγάλματος ρίχνουμε και λίγη μαγειρική σόδα για ολοκληρωμένο καθαρισμό.
9. Ο φούρνος μικροκυμάτων αστράφτει
Το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων είναι πολύ πιθανόν να έχει πιτσιλιές. Για να τις απομακρύνουμε τοποθετούμε σε ένα κατάλληλο μπολ ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού και το θέτουμε σε λειτουργία.
Καθώς έχουν ζεσταθεί τα τοιχώματα, βουτάμε ένα πανάκι με μικροΐνες στο διάλυμα, το στραγγίζουμε και με αυτό καθαρίζουμε εύκολα τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του.
10. Καθαρά σκεύη σιλικόνης
Τα σκεύη ψησίματος σιλικόνης θα καθαριστούν πανεύκολα ανακατεύοντας σε ίσα μέρη, ζεστό νερό και μηλόξυδο. Δεν έχουμε παρά να βυθίσουμε τα σκεύη στο μείγμα, ώστε να μουλιάσουν γύρω στη 1 ώρα και κατόπιν, να τα ξεπλύνουμε.
11. Πώς θα αστράψουν τα κεραμικά πλακάκια και τα δάπεδα βινυλίου
Χάρη στα οξέα που περιέχει το μηλόξυδο, τα λίπη και οι ακαθαρσίες απομακρύνονται πανεύκολα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε ένα φλ. ου τσαγιού μηλόξυδο σε περίπου 3½ λίτρα ζεστού νερού.
Εάν είναι πολύ βρώμικα μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.σ. υγρό πιάτων. Περνάμε το υγρό με τη σφουγγαρίστρα και δεν χρειάζεται να ξεβγάλουμε.
12. Τέλος στους λεκέδες των χαλιών
Παίρνουμε το προϊόν καθαρισμού των χαλιών και σε ένα μπολ ρίχνουμε από αυτό 1 κ.σ. μαζί με 1 κ.σ. μηλόξυδο, 1 κ.σ. υγρό πιάτων και 2 φλ. του τσαγιού ζεστό νερό.
Βουτάμε στο μείγμα ένα πανάκι από μικροΐνες και τρίβουμε απαλά τον λεκέ από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του. Αφήνουμε το διάλυμα να δράσει τουλάχιστον για 10 λεπτά και στη συνέχεια, σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί ωσότου εξαφανιστεί ο λεκές.
13. Φρεσκάρισμα χαλιών
Αφού καθαρίσουμε το χαλί μας με τον ατμοκαθαριστή, το περνάμε ξανά με ένα διάλυμα όπου έχουμε αναμείξει 1/2 φλ. του τσαγιού μηλόξυδο σε 3,5 λίτρα νερού. Το μηλόξυδο έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τυχόν υπολείμματα σαπουνιού και έτσι το χαλί θα παραμείνει καθαρό για περισσότερο χρόνο.
14. Το τέλειο καθαριστικό παραθύρων και τζαμιών
Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίχνουμε ίσα μέρη μηλόξυδου και απεσταγμένου νερού. Ψεκάζουμε και με ένα πανάκι μικροϊνών ή εφημερίδα, τρίβουμε τα τζάμια. Κολλάμε μια ετικέτα στο μπουκάλι για να ξέρουμε τι περιέχει και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Ερωτήσεις / απαντήσεις

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηλόξυδο σε όλες τις επιφάνειες;
Προσοχή! Το μηλόξυδο δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε:
- Επιφάνειες από φυσική πέτρα ή γρανίτη, χωρίς αδιαβροχοποίηση
- Μαρμάρινους πάγκους
- Οθόνες υπολογιστών ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή
Ποια η διαφορά του μηλόξυδου με το λευκό ξύδι;
Όσον αφορά τον καθαρισμό, το μηλόξυδο και το λευκό ξύδι έχουν παρόμοια δράση και η διαφορά στο επίπεδο του οξικού οξέος είναι αμελητέα. Ωστόσο, το απεσταγμένο λευκό ξύδι είναι λίγο φθηνότερο από το μηλόξυδο.
Συνήθως, τι προσθέτουμε στο μηλόξυδο για να φτιάξουμε ένα διάλυμα καθαρισμού;
Η μαγειρική σόδα και το υγρό πιάτων συνεργάζονται καλά και ενισχύουν την καθαριστική δύναμη του μηλόξυδου. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε είναι ο συνδυασμός μηλόξυδου και χλωρίνης – υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τοξικών ατμών!
Ποια είναι η κατάλληλη αναλογία νερού σε μηλόξυδο;
Μια αραίωση 50/50 λειτουργεί καλά στις περισσότερες επιφάνειες. Βέβαια, ορισμένα μείγματα λειτουργούν καλύτερα με μη αραιωμένο μηλόξυδο, ενώ άλλα χρειάζονται μεγαλύτερη αραίωση.