5 συμβουλές για καλύτερο φωτισμό του γραφείου
Η ποιότητα του φωτισμού για το γραφείο στο σπίτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο κακός φωτισμός του γραφείου μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας, να χαλάσει τη διάθεσή σας, να προκαλέσει κόπωση στα μάτια και πονοκεφάλους και τελικά να βλάψει την ικανότητά σας να εργάζεστε αποτελεσματικά.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Εάν δεν έχετε πολύ φυσικό φως, τότε τα τεχνητά φώτα είναι ακόμη πιο σημαντικά όταν εξετάζετε τον φωτισμό του χώρου εργασίας. Πολλά γραφεία στο σπίτι έχουν ατμοσφαιρικό φωτισμό που περιλαμβάνει φώτα από το ταβάνι ή κρυφούς φωτισμούς ,αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μόνο αυτά αρκούν.
Ο υπάρχων φωτισμός περιβάλλοντος δεν έχει σχεδιαστεί για λειτουργικό φωτισμό στο γραφείο και είναι απαραίτητο να προσθέσετε επιπλέον πηγές.
Ακολουθούν πέντε σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για τον χώρο εργασίας σας.
1. Έμμεσος φωτισμός γραφείου
Αποφύγετε να εργάζεστε κάτω από την άμεση λάμψη των φώτων που κρέμονται από πάνω σας. Αντίθετα, αναζητήστε τρόπους για να διαχέετε το φως του περιβάλλοντος που θα φωτίζει τον χώρο του γραφείου σας.
Τα αμπαζούρ μαλακώνουν και διασκορπίζουν το κατά τα άλλα τραχύ φως, ενώ ένα φωτιστικό δαπέδου που φωτίζει προς τα πάνω διαχέει το φως από τους τοίχους και τις οροφές. Ο στόχος είναι να φωτιστεί ολόκληρος ο χώρος χωρίς να δημιουργείται αδικαιολόγητη λάμψη και αντανάκλαση, αποφεύγοντας παράλληλα τη δημιουργία σκιών.
2. Εστίαση φωτισμού
Για εργασίες με υπολογιστή και άλλες εργασίες που απαιτούν μεγάλη εστίαση, επιλέξτε μια καλά καθορισμένη πηγή φωτός αφιερωμένη σε αυτό που κάνετε. Ένα ρυθμιζόμενο ή αρθρωτό φωτιστικό γραφείου μπορεί να βάλει το φως ακριβώς εκεί που το χρειάζεστε και να υποστηρίξει μια ποικιλία εργασιών.
3. Εξαλείψτε τη λάμψη και τις σκιές
Να σκέφτεστε πάντα από πού προέρχεται το φως σας: Μια πηγή φωτός που βρίσκεται πίσω σας καθώς εργάζεστε στον υπολογιστή σας θα δημιουργήσει σχεδόν σίγουρα μια ενοχλητική λάμψη στην οθόνη σας.
Ομοίως, προσέξτε για ακούσιες σκιές που δημιουργούνται από λαμπτήρες που έχουν ρυθμιστεί για φωτισμό εργασιών. Για παράδειγμα, εάν γράφετε με το δεξί σας χέρι, το χέρι και ο βραχίονάς σας μπορεί να σκιάζουν εάν το φως εργασίας είναι επίσης τοποθετημένο στα δεξιά. Επίσης, λάβετε υπόψη τη θέση των παραθύρων κατά τη ρύθμιση των χώρων εργασίας σας.
4. Χρησιμοποιήστε το φυσικό φως
Μην παραβλέπετε το μοναδικό πλεονέκτημα του φυσικού φωτός που προέρχεται από παράθυρο, φεγγίτη ή άλλη πηγή. Το ηλιακό φως μπορεί να παράγει ζεστό φωτισμό που βελτιώνει το περιβάλλον εργασίας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε υπόψη το άμεσο ηλιακό φως που δημιουργεί έντονη αντανάκλαση κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της ημέρας.
Γενικά, είναι καλύτερο να έχετε φυσικό φως μπροστά ή δίπλα από τις επιφάνειες εργασίας και τις οθόνες των υπολογιστών για να αποφύγετε τη λάμψη και να μεγιστοποιήσετε την εξωτερική σας θέα.
Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε τον σταθμό εργασίας σας στραμμένο προς το βορρά ή τον νότο, έτσι ώστε το φως του ήλιου να μην σκιάζει καμιά στιγμή της ημέρας.
Για να προσαρμόζονται διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κουρτίνες και τα στόρια είναι οι σύμμαχοί μας. Μειώνουν τη θερμότητα, αποτρέπουν το έντονο φως, χωρίς να αποκόβουν τη θέα.
5. Σκεφτείτε τον διακοσμητικό φωτισμό γραφείου
Πέρα από τους δύο λειτουργικούς τύπους φωτισμού, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε διακοσμητικό φωτισμό για να βελτιώσετε την αισθητική του γραφείου σας. Ο φωτισμός έμφασης, όπως π.χ. απλίκες τοίχου ή φώτα πάνω από έναν πίνακα ζωγραφικής ή κάποιο φωτιστικό στη βιβλιοθήκη μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, δίνοντας έμφαση σε κάποια αντικείμενα ή άλλα στοιχεία στο δωμάτιο.