Αβγά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή φύλαξή τους

Τα αβγά είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και αποτελούν ζωτικό συστατικό σε πολλές συνταγές μας. Συμβαίνει επίσης να είναι χορταστικά, σχετικά φθηνά και διαρκούν πολύ. Πώς θα τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο;
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Τελικά πόσο καιρό διαρκούν τα αβγά; Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών των ΗΠΑ (το γνωστό FDA), τα αβγά πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα σε τρεις εβδομάδες από την αγορά.
Τι γίνεται με τα βρασμένα αβγά; Τα σφιχτά βρασμένα αβγά διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι μία εβδομάδα μετά το μαγείρεμα.
Αν όμως τα έχετε κάνει μελάτα ή ομελέτα, θα πρέπει να καταναλωθούν εντός τριών έως τεσσάρων ημερών. Προσέξτε επίσης, να έχετε αφήσει να κρυώσουν πριν τα βάλετε σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς στο ψυγείο.
Η σωστή αποθήκευση των αβγών: Μπορεί ήδη να το κάνετε σωστά! Σε κάθε περίπτωση, αποθηκεύστε τα αβγά σας στο κουτί στο οποίο τα αγοράσατε. Το μεγάλο μυστικό εδώ είναι να τα φυλάξετε στο πίσω μέρος του ραφιού του ψυγείου σας, όπου η θερμοκρασία διατηρείται πιο σταθερή.
Η συσκευασία τους σας διευκολύνει με τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, αφού αναγράφονται ακριβώς εκεί.
Σε κάθε περίπτωση επειδή τα κελύφη από τα αβγά είναι πορώδη και απορροφούν εύκολα μυρωδιές, είναι καλύτερο να τα φυλάξετε είτε στη χαρτονένια συσκευασία τους, είτε σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε σε μπολ σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη. Αποφύγετε να αφήσετε σπασμένα αβγά στο κουτί σας γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Μην τα πλένετε! Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα αβγά δεν πρέπει να πλένονται. Η επιφάνεια από το ίδιο το κέλυφός τους κρατά μακριά τον αέρα και τα βακτήρια. Είναι σημαντικό να αφήσετε την επιφάνειά τους ανέπαφη για να διατηρήσετε τα αβγά σας φρέσκα.
Ανησυχείτε ότι έχουν χαλάσει τα αβγά σας; Πρώτα, ελέγξτε τα! Είναι ραγισμένα, γλοιώδη ή είναι το κέλυφός τους σαν να έχει πιάσει σκόνη ή παρουσιάζει δισχρωμίες; Αυτές είναι ενδείξεις που υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλα, οπότε τα πετάτε χωρίς άλλη σκέψη.
Στη συνέχεια, μυρίστε τα! Τα καλά αβγά δεν μυρίζουν τίποτα, οπότε αν αισθάνεστε οποιαδήποτε μυρωδιά, μην μπείτε καν στον κόπο να τα σπάσετε για να δείτε. Πετάξτε τα αμέσως.
Το τεστ φρεσκάδας: Βυθίζεται ή επιπλέει;
Όπως ένα διασκεδαστικό επιστημονικό πείραμα που μπορεί να έχετε κάνει στο σχολείο, αυτό το τεστ φρεσκάδας δεν είναι μόνο απλό, αλλά μπορεί επίσης να σας πει την κατά προσέγγιση ηλικία… του αβγού.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπολ με κρύο νερό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό στο μπολ για να καλύψετε πλήρως το αβγό και στη συνέχεια ρίξτε προσεκτικά το αβγό.
Και τώρα θα δείτε μία από τις τέσσερις εκδοχές που καθορίζουν τη φρεσκότητά του: Εάν βυθιστεί και «κάτσει» στον πάτο με το πίσω του μέρος και παραμείνει εκεί, είναι πολύ φρέσκο.
Εάν το αβγό βυθιστεί αλλά επιπλέει υπό γωνία αλλά τελικά κάτσει στον πάτο, το αβγό είναι μίας έως δύο εβδομάδων, αλλά εξακολουθεί να είναι εντάξει για κατανάλωση.
Εάν το αβγό επιπλέει, είναι πολύ μπαγιάτικο και πρέπει να το πετάξετε. Η επιστήμη πίσω από αυτή την παρατήρηση είναι ότι καθώς τα αβγά μπαγιατεύουν, το κέλυφος γίνεται πιο πορώδες επιτρέποντας στον αέρα να εισχωρεί.
Όσο περισσότερος αέρας εισέρχεται μέσω του κελύφους, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το «κελί» του αέρα (δηλ. το σημείο στο κάτω μέρος του αβγού ανάμεσα στη μεμβράνη και στο κέλυφος). Αυτό το κάνει να επιπλέει.