Μπαμπού και ρατάν: Οδηγίες καθαρισμού για τα αγαπημένα καλοκαιρινά υλικά!

Μπαμπού και ρατάν: Οδηγίες καθαρισμού για τα αγαπημένα καλοκαιρινά υλικά!

Κλασικά κι αγαπημένα, αλλά εξίσου μοντέρνα και αναπαυτικά, τα έπιπλα από μπαμπού και ρατάν με εργονομικό design προσφέρουν λύσεις τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι!  Από καναπέδες και πολυθρόνες μέχρι τραπεζάκια και σεζ λονγκ, τα βιώσιμα υλικά χρειάζονται και ξεχωριστό τρόπο καθαρισμού, όμως, για να είναι εκτός από λειτουργικά και όμορφα!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Υγρό καθάρισμα

Διαλυτικά για τη βρωμιά, κρέμες λείανσης, τραχιά σφουγγάρια ή βούρτσες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ για τον καθαρισμό του ρατάν ή του μπαμπού. Αντίθετα, ένα μαλακό πανί και ένα ήπιο καθαριστικό επίπλων σε αραιωμένη σύνθεση είναι αρκετά.

Τι θα χρειαστείτε και πώς θα καθαρίσετε

  • Για να καθαρίσουμε έπιπλα από ρατάν και μπαμπού, θα χρειαστεί να ανακατέψουμε περίπου 4 λίτρα ζεστό νερό με 3 κ.σ. σαπούνι. Εάν δεν έχουμε κάποιο ήπιο καθαριστικό επίπλων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υγρό πιάτων.
  • Βουτάμε στο διάλυμα ένα μαλακό πανί, το στραγγίζουμε και περνάμε με αυτό τις επιφάνειες του επίπλου, φροντίζοντας να καθαρίσουμε και τα σημεία ανάμεσα στις πλέξεις. Μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εισχωρήσει καλύτερα στις πλέξεις.
  • Προσοχή! Δεν θα πρέπει να υγρανθεί υπερβολικά το έπιπλο, διότι μπορεί να αλλοιωθεί το σχήμα του. Θα πρέπει να το σκουπίσουμε απαλά και να το αφήσουμε να στεγνώσει τελείως, έξω στον ήλιο. Εάν την ημέρα που θα τα καθαρίσουμε έχει λίγο αεράκι, ακόμα καλύτερα, για να στεγνώσουν γρηγορότερα. Επίσης, σημειώνουμε πως δεν θα πρέπει να καθίσουμε στα έπιπλα πριν στεγνώσουν εντελώς, ώστε να διατηρήσουν το αρχικό τους σχήμα, χωρίς ίχνη χαλάρωσης!

Με ηλεκτρική σκούπα ή βούρτσα

Όπως ήδη αναφέραμε, το νερό είναι επικίνδυνο για το ρατάν και το μπαμπού, οπότε το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μεταξύ των καθαρισμών θα βοηθήσει ώστε να μην λερωθούν πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να τα σκουπίζουμε συχνά.

Για καλύτερα αποτελέσματα θα προσαρμόσουμε στην ηλεκτρική μας σκούπα το εξάρτημα της βούρτσας. Στη συνέχεια, απλώς περνάμε με τον εύκαμπτο σωλήνα όλα τα έπιπλα, επιμένοντας κάπως περισσότερο στις πτυχές.

Εάν δεν έχετε ηλεκτρική σκούπα ή το σωστό εξάρτημα, μπορείτε επίσης να ξεσκονίσετε τα έπιπλά σας με άλλους τρόπους. Θα χρειαστούμε ένα φαρδύ πινέλο για βάψιμο, μια οδοντόβουρτσα ή μια μαλακή βούρτσα νυχιών. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βουρτσίσουμε τα έπιπλα για να αφαιρέσουμε τυχόν σκόνη ή υπολείμματα. Ας σημειώσουμε πως το ξεσκόνισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον, μία φορά την εβδομάδα.

Κατά της μούχλας

Η μούχλα αποτελεί ένα πρόβλημα για τα έπιπλα από ρατάν και μπαμπού.  Δημιουργείται εύκολα εάν δεν αφήσουμε τα έπιπλα να στεγνώσουν σωστά μεταξύ τον καθαρισμού ή εάν τα αφήνουμε εκτεθειμένα έξω στον αέρα και τη βροχή, χωρίς κάλυμμα.

Εάν στην επιφάνεια τους παρουσιαστούν μικρά μαύρα στίγματα, τότε υπάρχει μούχλα. Ευτυχώς, μπορεί να αφαιρεθεί με μια σχετικά εύκολη διαδικασία.

Για να καθαρίσουμε τη μούχλα θα χρειαστεί: Να αναμείξουμε ένα διάλυμα από 1 φλιτζάνι χλωρίνη και 4 λίτρα νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, βουτάμε στο διάλυμα και τρίβουμε απαλά τις κουκίδες της μούχλας.

Μόλις εξαφανιστούν, θα χρειαστεί να καθαρίσουμε προσεκτικά τα έπιπλα με καθαρό νερό. Εάν δεν τα ξεπλύνουμε από τη χλωρίνη, ενδέχεται να προκληθεί μόνιμη ζημιά στα έπιπλα.

Επίμονοι λεκέδες

Το ρατάν και το μπαμπού μπορούν να αποκτήσουν αρκετά εύκολα λεκέδες, εάν δεν τα σκουπίσουμε αμέσως, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε έναν επίμονο λεκέ.

Αρχικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το καθαρίσουμε με το μείγμα υγρού σαπουνιού και νερού και ένα μαλακό πανί. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορούμε να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε περισσότερο σαπούνι στο διάλυμα και να τρίψουμε λίγο πιο δυνατά με μια βούρτσα.

Ωστόσο, εάν ο λεκές δεν μπορεί να αφαιρεθεί και πάλι, υπάρχει και άλλη μέθοδος, αν και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις!

Βουτώντας μια μπατονέτα σε χλωρίνη, εφαρμόζουμε απαλά στον λεκέ. Μόλις φύγει ο λεκές, φροντίζουμε να ξεπλύνουμε τα έπιπλα με καθαρό νερό και να τα στεγνώσουμε με μια πετσέτα. Εάν αφήσουμε τη χλωρίνη εκεί για πολλή ώρα, θα εμφανιστούν προβλήματα.

Απαραίτητη, η σωστή ενυδάτωση

Η ενυδάτωση επίπλων από ρατάν και μπαμπού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία καθαρισμού. Καθώς με τον καθαρισμό ενδέχεται να «στεγνώσουν» οι φυσικές φυτικές ίνες του ρατάν και του μπαμπού, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν υγρασία.

Η χρήση ενός σαπουνιού με βάση το λάδι ή τη γλυκερίνη είναι μια καλή λύση. Το αραιώνουμε σε νερό και το ρίχνουμε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Στη συνέχεια, θα ψεκάσουμε στο πίσω μέρος και στο κάτω μέρος των επίπλων, σκουπίζοντας γρήγορα μετά με ένα μαλακό πανί.

Προσοχή! Δεν ψεκάζουμε την πάνω επιφάνεια των επίπλων, διότι καθώς θα καθίσουμε μπορεί να αφήσει λιπαρό αποτύπωμα στα ρούχα μας!

Το λάδι λεμονιού είναι ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για να καθαρίσουμε και να ενυδατώσουμε τα έπιπλα από ρατάν και μπαμπού. Το λάδι λεμονιού όχι μόνο θα προστατεύσει τα έπιπλα, αλλά θα ενισχύσει και τη λάμψη τους! Θα πρέπει να το περάσουμε σε ένα καθαρό πανί και στη συνέχεια, να σκουπίσουμε με αυτό τα έπιπλα.

Καθαρή ταπετσαρία: Πώς καθαρίζουμε τα μαξιλάρια τους

Δείτε Επίσης
6 συμβουλές για τέλειο ανοιξιάτικο καθάρισμα

Τα έπιπλα από ρατάν και μπαμπού έχουν συχνά μαξιλάρια. Όταν καθαρίζουμε λοιπόν, τα έπιπλά μας θα πρέπει να καθαρίσουμε και τα μαξιλάρια. Τα περισσότερα πλένονται στο πλυντήριο, αλλά είναι απαραίτητο να ελέγξουμε την ετικέτα πριν τα τοποθετήσουμε.

Προσοχή! Τοποθετήστε μόνο τα καλύμματα  των μαξιλαριών στο πλυντήριο και όχι και το ένθετο! Μετά το πλύσιμο είναι καλό να μην βάλουμε τα μαξιλάρια στο στεγνωτήριο. Αντίθετα, μπορούμε να τα κρεμάσουμε για να στεγνώσουν στον αέρα.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πως τα καλύμματα των μαξιλαριών και τα έπιπλα είναι εντελώς στεγνά πριν τα επανατοποθετήσουμε και τα χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Σε περίπτωση που τα μαξιλάρια δεν είναι στεγνά, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα τόσο στο μαξιλάρι όσο και στα έπιπλα. Επιπλέον, εάν είναι υγρά και η υγρασία εισχωρήσει στο ρατάν ή στο μπαμπού, θα προκληθεί χαλάρωση στο αρχικό τους σχήμα.

Για συνθετικά ρατάν και μπαμπού

Εάν τα έπιπλα του εξωτερικού χώρου μας είναι κατασκευασμένα από συνθετικό ρατάν και μπαμπού, τότε δεν είναι τόσο εύθραυστα. Μπορούν να πλυθούν με νερό, χωρίς να επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο, όπως τα φυσικά ρατάν και μπαμπού.  Έτσι, ο καθαρισμός τους γίνεται πολύ πιο εύκολος.

Μπορούμε λοιπόν, να γυρίσουμε τα έπιπλα από συνθετικό ρατάν και μπαμπού στο πλάι και να τα καθαρίσουμε με ένα λάστιχο κήπου, επιτρέποντας στη ροή του νερού να περνάει μέσα από τις πλέξεις.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο διάλυμα καθαρισμού, δηλαδή 4 λίτρα ζεστού νερού και 3 κ.σ. ήπιο σαπούνι ή υγρό πιάτων, και με τη βοήθεια μιας βούρτσας τρίβουμε απαλά τα έπιπλα. Τέλος, ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και στη συνέχεια, αφήνουμε τα έπιπλα να στεγνώσουν στον αέρα ή τα σκουπίζουμε απαλά με μια μαλακή πετσέτα.

Must! Προσέχουμε για να τα έχουμε!

Εάν τα έπιπλα από μπαμπού και ρατάν βρίσκονται στη βεράντα, τα καλύπτουμε με χοντρό νάιλον ή έτοιμα καλύμματα όταν δεν χρησιμοποιούνται, ώστε να προστατευθούν από τη σκόνη και τη βροχή.

Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους, καθώς είναι κατασκευασμένα από φυσικές φυτικές ίνες θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την υγρασία που μπορεί να παραμορφώσει το αρχικό τους σχήμα.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.