Χρώμα κιμωλίας: Μεταμορφώστε και τα πιο «βαρετά» βάζα
Έχουμε κουραστεί από την απόχρωσή τους, μοιάζουν παλιομοδίτικα, έχουν κρακελάρει ή μήπως, απλά βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα κεραμικά βάζα μας να στέκονται άοσμα και άχρωμα; Με χρώμα κιμωλίας και λίγη από τη δεξιοτεχνία μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα πιο όμορφα κεραμικά βάζα, αναβαθμίζοντας τα σε χειροποίητα έργα τέχνης!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Τα χρώματα κιμωλίας ή ασβεστίου είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιώντας διάφορες προσμίξεις ανθρακικού ασβεστίου, οι αρχαίοι Έλληνες φιλοτέχνησαν το αέτωμα του Παρθενώνα, το παλάτι της Κνωσού, όπως και μοναδικές νωπογραφίες στη Σαντορίνη.
Ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε, και το «βασιλικό χρώμα» ή πορφύρα, που εξάγεται από το κέλυφος ενός όστρακου, το οποίο πρωταγωνίστησε τόσο στη Βυζαντινή αυτοκρατορία όσο και στην Αναγέννηση;
Η γοητεία του λευκού, οι αποχρώσεις της τερακότας ή οι παλ τόνοι από τα χρώματα που προτιμάμε είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές μας. Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης!
Η νέα μανία των διακοσμητών
Η επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων έχει γίνει η νέα τάση, που φυσικό είναι να έρχεται και στη διακόσμηση. Η οικολογική συμπεριφορά και ό,τι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον έχει γίνει η νέα μανία των διακοσμητών και δεν αποτελεί έκπληξη!
Η δημιουργικότητα λοιπόν, της Geneva Vanderzeil προτείνει μία πολύ ωραία ιδέα για να την εφαρμόσουμε σε παλιά βάζα από κεραμικό ή γυαλί και μάλιστα με χρώμα που φτιάχνουμε εμείς.
Με το συγκεκριμένο μείγμα μπορούμε να βάψουμε όχι μόνο γυάλινες και κεραμικές επιφάνειες, αλλά και γύψινες, ξύλινες, τσιμεντένιες ή ακόμα και πλαστικές!
Με τη δική μας δημιουργική διάθεση και το χρώμα που θα φτιάξουμε με τα χέρια μας, τα αδιάφορα βάζα και μπολ που πιθανότατα έχουμε καταχωνιασμένα στα ντουλάπια μας, θα μεταμορφωθούν σε χειροποίητα έργα τέχνης που θα καταλάβουν περίοπτες θέσεις, τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω τους!
Προτάσεις και επιλογές
Με το συγκεκριμένο μείγμα μπορούμε να βάψουμε όχι μόνο γυάλινες και κεραμικές επιφάνειες, αλλά και γύψινες, ξύλινες τσιμεντένιες ή ακόμα και πλαστικές. Προσδίδει μια ματ υφή, περίπου σαν αυτή της κιμωλίας.
Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη, καθώς δεν απαιτείται προηγουμένως τρίψιμο ή πέρασμα με κάποιο αστάρι ή βάση. Έχοντας στο μυαλό μας ως γενικό κανόνα, πως μπορούμε να πετύχουμε το χρώμα κιμωλίας σε αναλογία 1 φλιτζάνι του τσαγιού ακρυλικό χρώμα νερού με 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ, μπορούμε να γίνουμε απίστευτα δημιουργικές!
Η μπέικιν πάουντερ διαλύεται στο νερό και αυτό σημαίνει ότι δρα με οποιαδήποτε μπογιά! Ανάλογα με το πόσο αραιή ή πηχτή θέλετε την υφή του χρώματος, προσθέτετε ή αφαιρείτε την ποσότητά της!
Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε διάφορα χρώματα, να πειραματιστούμε με τεχνικές παλαίωσης, να συνδυάσουμε ντεκουπάζ, κρακελέ φινίρισμα ή και σχέδια ζωγραφικής!
Εάν θέλουμε να δώσουμε στα αντικείμενα της επιλογής μας το φυσικό χρώμα του πηλού, απλά επιλέγουμε το ακρυλικό χρώμα νερού σε απόχρωση τερακότας.
Για να διατηρηθεί ανέπαφο το νέο χρώμα, αφού το αντικείμενο στεγνώσει εντελώς, περνάμε όλη την επιφάνεια με κερί, που θα προμηθευτούμε από τα ειδικά χρωματοπωλεία.
Θα χρειαστούμε:
- 1 φλ. του τσαγιού ακρυλικό χρώμα νερού για βάψιμο τοίχων, σε οποιοδήποτε χρώμα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πλαστικό δοχείο
- 1 ράβδο για ανάμειξη
- Πινέλο βαψίματος ή ειδικό σφουγγαράκι
* Τα χρώματα κιμωλίας δημιουργούνται με διάφορες προσμίξεις ανθρακικού ασβεστίου. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε μπέικιν πάουντερ και όχι μαγειρική σόδα.
Τρόπος παρασκευής
- Ρίχνουμε το ακρυλικό χρώμα στο πλαστικό δοχείο και προσθέτουμε την μπέικιν πάουντερ.
- Με τη ράβδο ανάμειξης ανακατεύουμε, αμέσως! Θα παρατηρήσουμε πως η ρευστότητα του μείγματος μετατρέπεται σε μους. Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο «αφράτο», προσθέτουμε λίγο παραπάνω μπέικιν πάουντερ.
- Με το πινέλο βάφουμε το βάζο ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε. Αφήνουμε το χρώμα να στεγνώσει, περίπου για 1-2 ώρες και στη συνέχεια, περνάμε ένα ακόμα στρώμα βαφής.
Προσοχή! Αυτό το χρώμα στεγνώνει αρκετά γρήγορα, οπότε φροντίζουμε να το χρησιμοποιήσουμε σύντομα, σκεπάζοντας με μεμβράνη το πλαστικό δοχείο ανάμεσα στις χρήσεις.