Χρυσάνθεμα: Τα «χρυσά» λουλούδια που συμβολίζουν την αισιοδοξία!
Το όνομά του σημαίνει το άνθος του χρυσού και το εμπνεύστηκε ο σημαντικός Σουηδός βοτανολόγος Λιναίος ενώνοντας τις λέξεις χρυσός και άνθος. Με καταγωγή από την Κίνα, είναι ένα από τα πιο όμορφα και με πολλές ποικιλίες λουλούδια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στολίζουν θαυμάσια κήπους, μπαλκόνια αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού είτε σε γλάστρες είτε στα βάζα μας.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το χρυσάνθεμο πήρε το όνομά του από το ελληνικό πρόθεμα “chrys“, που σημαίνει χρυσό (το αρχικό του κίτρινο-χρυσαφί χρώμα) και “anthemion” που σημαίνει λουλούδι. Του δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Carolus Linnaeus, που είναι γνωστός ως ο πατέρας της διωνυμικής ονοματολογίας.
Στην Ελλάδα, είναι γνωστό επίσης και ως Αγιοδημητριάτικο, γιατί ανθίζει τον Οκτώβριο, κοντά στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).
Η προέλευσή του λέγεται ότι είναι από την Άπω Ανατολή και την Κίνα όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και στη συνέχεια αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο άνθος στην Ιαπωνία.
Τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν την ευτυχία, τη μακροζωία, την αισιοδοξία και την πίστη.
Η ιστορία του χρυσάνθεμου
Τα χρυσάνθεμα καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα. Λέγεται ότι Βουδιστές μοναχοί τα πήγαν στην Ιαπωνία το 400 μ.Χ. Οι Ιάπωνες Αυτοκράτορες εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από το λουλούδι που συχνά κάθονταν σε θρόνους γεμάτους από χρυσάνθεμα!
Στην πορεία, το χρυσάνθεμο γίνεται το Έμβλημα της Αυτοκρατορικής Οικογένειας της Ιαπωνίας και η επίσημη σφραγίδα του κράτους. Οι Ιάπωνες τα λατρεύουν και αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Σύμφωνα δε, με το Φενγκ Σούι, όταν τα χρυσάνθεμα τοποθετούνται σε εσωτερικό χώρο φέρνουν φως, χαρά και ζεστασιά.
Στην Ιαπωνία θεωρείται «σύμβολο του ήλιου», ενώ πιστεύεται ότι ο τρόπος με τον όποιο ανοίγουν τα πέταλα τους δηλώνει την τελειότητα.
Διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο φεστιβάλ που ονομάζεται η «Γιορτή της Ευτυχίας» και γιορτάζουν το λουλούδι, ως σύμβολο της αισιοδοξίας και της χαράς, ενώ πολλές ιαπωνικές πόλεις διαθέτουν θεαματικές εκθέσεις για το χρυσάνθεμο.
Τα χρυσάνθεμα έφθασαν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα πιθανώς από Ολλανδούς εξερευνητές και στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Βόρεια Αμερική με τους πρώτους αποίκους.
Ποικιλίες πολλές και πανέμορφες!
Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα στολίζει κήπους και μπαλκόνια, και σίγουρα είναι το κυρίαρχο φυτό του φθινοπώρου. Με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να διατηρήσει τα άνθη του μέχρι τα Χριστούγεννα.
Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες.
Τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Το χρυσάνθεμο είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολυετής καλλωπιστικός θάμνος
Πώς φυτεύουμε το χρυσάνθεμο σε γλάστρα;
Για τη φύτευση του χρυσάνθεμου σε γλάστρα, προτιμάμε φυτά των οποίων τα άνθη δεν έχουν ανοίξει τελείως, ώστε να απολαμβάνουμε την αρχική ανθοφορία τους για περισσότερο καιρό και τα τοποθετούμε σε θέση με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.
Ανάλογα την ποικιλία και το μέγεθος του χρυσάνθεμου, επιλέγουμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 20-30 εκατοστών που να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να αποστραγγίζεται το νερό, όταν ποτίζουμε. Κατά τη μεταφύτευση στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας μείγμα για τη φύτευση των χρυσάνθεμων χρησιμοποιώντας επιφανειακό κηπόχωμα (χώμα από τον κήπο), τύρφη και περλίτη σε αναλογία 3:2:1.
Κατά τη μεταφύτευση, προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες, προκειμένου να ανοίξουν τα λουλούδια του. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες μέσα στη γλάστρα, σπάμε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια, ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία.
Η φύτευση του χρυσάνθεμου είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο και όχι τις μεσημεριανές ώρες, για να αποφύγουμε στρεσάρισμα στο φυτό που μπορεί να οδηγήσει στο να μαραθούν τα φύλλα του.
Η βασική φροντίδα
Ποτίζετε κανονικά 2-3 φορές την εβδομάδα προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα τους. Τα χρυσάνθεμα θέλουν πιο τακτικό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την περίοδο μετά τον σχηματισμό των μπουμπουκιών.
Χρειάζονται λίπανση 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση, με ένα πλήρες υγρό βιολογικό λίπασμα και ξανά στις αρχές της άνοιξης.
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα ξεραμένα λουλούδια για να αναπτυχθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται πιο όμορφο το φυτό.
Όταν όλα τα λουλούδια έχουν μαραθεί, κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας σύντομα θα πετάξει νέα κλαδιά αλλά και αρκετές παραφυάδες με δικές τους ρίζες.
Όταν τα φυτά αποκτήσουν 10 ως 15 εκατοστά ύψος, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να τα αποκόψετε από το μητρικό φυτό, να τα κορφολογήσετε και να τα φυτέψετε σε νέες γλάστρες.
Τα καινούργια φυτά θα σας χαρίσουν τα δικά τους υπέροχα άνθη το επόμενο φθινόπωρο. Τέλος, βάλτε μικρούς λεπτούς πασάλλους για να στηρίξετε τα φυτά όταν φτάνουν στα 20 εκατοστά για να μη σπάσουν οι βλαστοί.
Χρυσάνθεμα στο βάζο
Τα χρυσάνθεμα διακοσμούν την αυλή ή το μπαλκόνι μας, αλλά στολίζουν υπέροχα και τα βάζα στο σπίτι, όπου δίνουν μία ξεχωριστή χρωματιστή νότα στο σαλόνι, την τραπεζαρία, την κουζίνα ή στο γραφείο.
Δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στη φθινοπωρινή διακόσμηση των χώρων μας και υπάρχουν πολλές ιδέες, αφού τόσο τα χρώματα όσο και το σχήμα των ανθών τους είναι πολλά και πανέμορφα. Σας δίνουμε κάποιες ιδέες, για έμπνευση τόσο σε βάζα όσο και σε γλάστρες που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στο σπίτι.
Και ένα κόλπο για να τα διατηρήσετε περισσότερο
Ένα μικρό τρικ για να διατηρήσετε περισσότερο τα χρυσάνθεμα στο βάζο είναι να διαλύετε μισή ασπιρίνη στο νερό του βάζου κάθε φορά που το αλλάζετε. Το νερό πρέπει να αλλάζετε κάθε μέρα, να αφαιρείτε τα φύλλα που βρίσκονται μέσα στο νερό και να κόβετε με μαχαιράκι το κάτω μέρος των μίσχων.