Εννιά λάθη που κάνουμε όταν βάφουμε το σπίτι μας
Οι καλύτερες συμβουλές από επαγγελματίες που θα μας απαλλάξουν από μικρές παγίδες, στις οποίες πέφτουμε, όταν επιλέγουμε χρώματα. Ο προσωπικός μας χώρος δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με ευκολία. Γι’ αυτό εκτός από τις προτιμήσεις μας στα χρώματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε και άλλα επαγγελματικά μυστικά.
Από την Δέσποινα Σάμψων
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που κάνουμε, όταν αποφασίζουμε να βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού μας; Μήπως ότι αγνοούμε τις βασικές οδηγίες των επαγγελματιών ελαιοχρωματιστών και περιφρονούμε την εμπειρία τους;
Σφάλμα #1: Ολόλευκα ταβάνια
Είναι συνήθως η μεγαλύτερη διάσταση επιφάνειας που έχουμε να καλύψουμε και το απλό λευκό που περιέχει μάλλον γκρι έχει την τάση να μας δίνει την αίσθηση μιας ψυχρής οροφής που σε λίγο θα μας πλακώσει. Ένα πιο ζεστό κρεμ χρώμα και κυρίως η συμβουλή ενός ειδικού για το συγκεκριμένο σημείο είναι απαραίτητη.
Σφάλμα #2: Όλα ασορτί
Η εποχή που πηγαίναμε στον ελαιοχρωματιστή κρατώντας ένα κομμάτι από το ύφασμα του καναπέ για να δέσει και το χρώμα στους τοίχους έχει περάσει. Μια απόχρωση που ταιριάζει ναι μεν αναδεικνύει τα βασικά υφάσματα επίπλωσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τα ίδια χρώματα.
Σφάλμα #3: Η υπερβολή των έντονων αποχρώσεων
Πολλές φορές ερωτευόμαστε ένα χρώμα – και το ονειρευόμαστε τόσο καιρό πριν – που δεν βάζουμε κανένα όριο όταν μας δίνεται ευκαιρία να βάψουμε με αυτό τους τοίχους μας. Και ξεκινάμε: Μουσταρδί παντού! Μοβ της λεβάντας παντού! Είναι λάθος αυτό γιατί ένα τόσο εξειδικευμένο χρώμα χρειάζεται να «σπάει» με ουδέτερες αποχρώσεις για να μην φαίνεται υπερβολικό και κουραστικό. Η ισορροπία είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις τολμηρές επιλογές για να αναδειχτούν σωστά.
Σφάλμα #4: Η παγίδα με τα ουδέτερα χρώματα
Μπορεί να είναι η πιο ασφαλής λύση αλλά ο έξυπνος συνδυασμός τους με ένα ή δύο πιο δυνατά χρώματα που θα δημιουργήσουν κοντράστ είναι προτιμότερος. Αυτές οι εκπλήξεις θα δώσουν ένταση και θα προσθέσουν προσωπικό στιλ στον χώρο διώχνοντας την αίσθηση του βαρετού.
Σφάλμα #5: Σύγχυση τεχνοτροπιών και χρωμάτων
Αν θέλουμε ένα αποικιακού στιλ καθιστικό με μπεζ αποχρώσεις και δίπλα του εγκαταστήσουμε μια βιομηχανικού τύπου τραπεζαρία με ανθρακί τοίχους και πιο πέρα ακολουθεί μια κρεβατοκάμαρα με πορφυρές και δαμασκηνί αποχρώσεις, θα δημιουργήσουμε μια περιττή «φασαρία» που θα μας προδώσει.
Ο βασικός κανόνας είναι να μην έρχεται ο χώρος του καθιστικού σε τόσο εμφανή αντίθεση με την κρεβατοκάμαρά μας αλλά να δένουν. Όχι με την επιλογή του ίδιου χρώματος αλλά με τη συνέχεια – και τη συνέπεια – στο ύφος.
Σφάλμα #6: Εφαρμογή της ίδιας παλέτας παντού
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να πέφτουμε και στην αντίθετη παγίδα τής μονοχρωμίας. Το χρώμα δεν είναι θρησκεία και δεν χρειάζεται να είμαστε πιστές σε αυτό. Αν πιστεύουμε ότι το ίδιο κρεμ ή μπεζ-γκρι πρέπει να επαναλαμβάνεται με την πιο σκούρα απόχρωση ως ζευγάρι σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματός μας, είμαστε μάλλον σε λάθος δρόμο. Το σπίτι μας θα φαίνεται τελικά πολύ αυστηρό και συντηρητικό χωρίς να αντανακλά την προσωπικότητά μας.
Σφάλμα #7: Αγνοώντας το φινίρισμα
Το βάψιμο δεν είναι μια διαδικασία που δεν περιλαμβάνει κάποια απαραίτητα στάδια. Η τεχνοτροπία του δεν εξαντλείται σε ένα ή δυο περάσματα. Οι καλοί επαγγελματίες γνωρίζουν πολύ καλά το πριν και το μετά και κυρίως φροντίζουν το τελικό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.
Αν αφιερώσουμε έξτρα χρόνο για να συζητήσουμε μαζί τους τις διαφορές ανάμεσα στα απλά χρώματα, τις λαδομπογιές ή τα βερνικοχρώματα, θα είμαστε πιο σίγουρες για την άψογη εικόνα στο τέλος.
Σφάλμα #8: Επιλογή χρωμάτων χωρίς βάθος
Όλοι οι ειδικοί από τις μεγαλύτερες εταιρείες χρωμάτων αλλά και οι εξειδικευμένοι ελαιοχρωματιστές τονίζουν ότι πρέπει να προηγείται μια συζήτηση πριν την τελική απόφαση χρώματος.
Μόνο εκείνοι μπορούν να προτείνουν ένα χρώμα που θα δίνει βάθος στον χώρο και δεν θα είναι μονοδιάστατο. Αποτελεί πολύ μικρή λεπτομέρεια αλλά τελικά όταν θα έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο του σπιτιού μας μπορεί να νιώσουμε ότι ένα χρώμα χωρίς βάθος δεν μας «αγκαλιάζει» αλλά αντίθετα μας «πετάει» προς τα έξω με την ψυχρότητά του.
Σφάλμα #9: Η αγωνία να βρούμε το «αιώνιο χρώμα»
Η ταλαιπωρία που προκαλεί όλη η διαδικασία της ανανέωσης των χρωμάτων στους τοίχους μας οδηγεί πολύ συχνά στην αναζήτηση ενός χρώματος ασφαλείας που θα χαρακτηρίζει συνολικά το στιλ του σπιτιού μας. Ωστόσο, το γούστο στη διακόσμηση αλλά και οι προσωπικές μας επιθυμίες είναι φυσικό να εξελίσσονται.
Καθώς οι ίδιοι οι χώροι διαμορφώνονται σύμφωνα με τις νέες τάσεις αλλά και με την προσθήκη μικρών λεπτομερειών, μπορούμε κι εμείς να προχωρήσουμε σε αλλαγές επιλέγοντας διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με το ύφος του κάθε δωματίου.