Φαίνεται ότι φορτίζουμε το κινητό μας με λάθος τρόπο…
Ωραία! Απλά εξαιρετικά! Σίγουρα η καθεμία μας φορτίζει το τηλέφωνό της τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Και από ό,τι φαίνεται οι ειδικοί λένε ότι το κάνουμε λάθος! Ειδικά, αν έχουμε τη συνήθεια να το βάζουμε για φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας…
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Πιθανόν να γνωρίζετε ή να σας έχουν συμβουλεύσει ότι η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου σας σε σύντομη διάρκεια μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στην μπαταρία.
Επίσης, ότι η αναμονή μέχρι το τηλέφωνο να είναι σχεδόν νεκρό, δηλαδή να έχει κάτω από το 10% μπαταρία, είναι η καλύτερη στιγμή για να το φορτίσετε. Ναι, ισχύουν και τα δύο αλλά τελικά, δεν είναι τα κρίσιμα σημεία, όπως λένε οι ειδικοί. Και κάτι παραπάνω θα ξέρουν!
Οι ειδικοί επί του θέματος λοιπόν, υποστηρίζουν ότι αφήνοντας το τηλέφωνό σας συνδεδεμένο όταν είναι πλήρως φορτισμένο – για παράδειγμα όταν το φορτίζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας – κάνει στην πραγματικότητα κακό στην μπαταρία σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μόλις φτάσει το τηλέφωνό σας στο 100%, περιέρχεται σε « βραδεία φόρτιση» για να διατηρήσει σε καλή κατάσταση την μπαταρία, αλλά αυτή η διαδικασία προκαλεί «κατάσταση υψηλής πίεσης» που φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, από το δευτερόλεπτο που η φόρτιση φθάνει το 100%, θα πρέπει να το αποσυνδέσετε αμέσως από την πρίζα, κάτι το οποίο είναι μάλλον δύσκολο… εφόσον κοιμάστε!
Και κάτι ακόμη: Οι ειδικοί διατείνονται ότι δεν πρέπει να το φορτίζετε πλήρως κάθε φορά. Οι μπαταρίες λιθίου που διαθέτουν τα σύγχρονα κινητά δεν χρειάζονται να είναι πλήρως φορτισμένες, όπως οι μπαταρίες με οξέα μολύβδου. Ούτε καν είναι επιθυμητό! Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να μην φορτίζεται πλήρως επειδή η υψηλή τάση καταπονεί την μπαταρία.