«Φουσκωμένη» συσκευασία τροφίμων: Αυτό σημαίνει…
Ορισμένα αντικείμενα προορίζονται να είναι φουσκωμένα! Αλλά τα συσκευασμένα τρόφιμα δεν είναι συνήθως ένα από αυτά τα είδη. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν φορές που βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ και εντοπίζετε φουσκωμένες συσκευασίες τροφίμων. Θα πρέπει να δώσετε προσοχή και υπάρχει σοβαρός λόγος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι προκαλεί τη φουσκωμένη συσκευασία σε διάφορα προϊόντα και εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Από τη Νικολέτα Γιαννοππούλου
Τα βασικά της φουσκωμένης συσκευασίας τροφίμων
Υπάρχει ήδη αέρας σε πολλά από τα παντοπωλεία ή τα σούπερ μάρκετ μας. Διαφορετικοί τύποι συσκευασιών τροφίμων χρησιμοποιούν διαφορετικές ποσότητες αέρα ανάλογα με το φαγητό, λένε οι ειδικοί της επιστήμης ασφάλειας τροφίμων.
Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το τυρί και τα λουκάνικα συσκευάζονται συχνά με λίγο ή καθόλου αέρα για την πρόληψη της ανάπτυξης μικροοργανισμών. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, συσκευάζονται σε μια θήκη με αέρα για να διατηρηθεί η υφή και να αποφευχθεί η ζημιά τους, π.χ. να είναι σπασμένα. Αυτό είναι φυσιολογικό.
Αλλά αν ένα αντικείμενο έχει διογκωθεί πέρα από το αναμενόμενο μέγεθός του, μετατρέποντας τη συσκευασία σε «φουσκωτό», πιθανότατα θα το προσέξετε.
Η φουσκωμένη συσκευασία σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι επικίνδυνο;
Η φουσκωμένη συσκευασία των τροφίμων δεν σημαίνει πάντα ότι το περιεχόμενο είναι επικίνδυνο για κατανάλωση, λέει οι ειδικοί. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο, μια συσκευασία τροφίμων μπορεί να διογκωθεί επειδή η πίεση του αέρα μέσα στη συσκευασία είναι υψηλότερη από την πίεση του αέρα στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αλλά οι περισσότερες φουσκωμένες συσκευασίες προκαλούνται όταν μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ευπαθή τρόφιμα παράγουν αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς προκαλούν αλλοίωση των τροφών και άλλοι μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.
Ποιες τροφές επηρεάζονται συχνότερα;
Φούσκωμα μπορεί να συμβεί σε όλα τα είδη τροφίμων. Αλλά τα αποξηραμένα και χαμηλής υγρασίας τρόφιμα, όπως οι σταφίδες ή το φυστικοβούτυρο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποστούν αυτή τη «μοίρα». Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητα σε υγρασία σε αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν.
Τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς;
Οι ειδικοί της ασφάλειας τροφίμων προτείνουν ορισμένες πρακτικές κοινής λογικής:
- Μην αγοράζετε προϊόντα με φουσκωμένη συσκευασία.
- Αποθηκεύστε το τρόφιμο σωστά υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες.
- Αποφύγετε την έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή ηλιακό φως, που μπορεί να βλάψει τη συσκευασία των τροφίμων.
- Να κοιτάτε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν το καταναλώσετε.
- Και το πιο σημαντικό από όλα, χρησιμοποιήστε τη δική σας καλή κρίση.
Αν το τρόφιμο είναι ημέρες ή και εβδομάδες μετά την τυπωμένη ημερομηνία λήξης και η συσκευασία είναι φουσκωμένη με τρόπο που δεν υποτίθεται ότι είναι στην κανονική και αρχική του συσκευασία, είναι πάντα καλή ιδέα να απορρίπτετε αυτά τα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας.