Οι 10 νέοι κανόνες στο παιχνίδι της διακόσμησης
Αν μας κούρασε ήδη η μετάβαση στις υποχρεώσεις του φθινοπώρου, η αλλαγή στην διακόσμηση του σπιτιού είναι ένας καλός τρόπος για να αλλάξει η διάθεσή μας. Αρκεί να ακολουθήσουμε έξυπνες συμβουλές και να μην παγιδευτούμε στα «πρέπει» των σχεδιαστών.
Από την Δέσποινα Σάμψων
Υπάρχουν κανόνες στη διακόσμηση που πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται; Σε μια μεταβατική εποχή, όπως το φθινόπωρο, που η επιστροφή στο σπίτι κρίνεται αναγκαία, όλες μας θέλουμε να αλλάξουμε λίγο πολύ τον χώρο μας. Πόσο μπορούμε να ξεφύγουμε στο τελικό αποτέλεσμα; Χρειάζεται η εικόνα να είναι αψεγάδιαστη όπως εκείνη στο Architectural Digest;
Όλα όσα μπορούμε να κάνουμε
1. Να ορίσουμε από την αρχή ένα ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αλλαγή. Αν δεν προγραμματίσουμε ένα ποσό, πολύ εύκολα θα ξεφύγουμε μετά βγαίνοντας στην αγορά για να προμηθευτούμε τις τελευταίες ευκαιρίες για το σπίτι.
2. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε έναν συνδυασμό ακριβών και πιο οικονομικών αντικειμένων. Τα καλά μας έπιπλα δεν θα πρέπει να περιφρονηθούν για χάρη των νέων τάσεων. Μια δύο πινελιές σε πιο budget friendly κομμάτια θα τα δείξουν σαν καινούργια.
3. Οι μικρές-μεγάλες αλλαγές: Αν υπάρχει η δυνατότητα, όλοι οι ειδικοί στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης προτείνουν να επενδύσουμε σε υφάσματα επιπλώσεων, ταπετσαρίες ή σε ένα φωτιστικό που θα κυριαρχεί με τον σχεδιασμό του.
Δίνουμε μία «πράσινη» πινελιά, για παράδειγμα στον χώρο της κουζίνας μας, προσθέτοντας μία μικρή ή μεγαλύτερη γλάστρα με ένα φυτό, ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου μας.
4. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα για το σπίτι μπορεί να κρύβουν πολύ όμορφες ιδέες σε καλή ποιότητα. Σε μια σύνθεση με μεταξοτυπίες σύγχρονης Τέχνης και κάποια κομμάτια-θησαυρούς από δεύτερο χέρι ή αντίκες θα αναδειχθούν χωρίς να φωνάζουν από μακριά τη μαζική προέλευσή τους.
Η τελική εικόνα, αν την μελετήσουμε, μπορεί να είναι πολύ κομψή και προσεγμένη, και κυρίως συμβατή με τις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις.
5. Οι κανόνες είναι για να σπάνε. Για παράδειγμα, αν μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι σε ένα μικρό διαμέρισμα πρέπει να τοποθετήσουμε μικρά έπιπλα για να δείχνει μεγαλύτερο, κάνουμε λάθος. Ας δοκιμάσουμε το αντίθετο γιατί η αποκάλυψη των γυμνών επιφανειών κάνουν πιο εμφανή τον μικρό αριθμό των τετραγωνικών.
Μάλιστα, τα μεγάλα έργα Τέχνης σε έναν τοίχο δίνουν μία δυναμική στον χώρο μας και δημιουργούν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου από το κανονικό χώρου.
6. Κρεμάμε πιο ψηλά τις κουρτίνες, οι οποίες φροντίζουμε να ξεκινάνε από το σημείο της οροφής, έτσι ώστε να έχει ο επισκέπτης την ψευδαίσθηση του ψηλοτάβανου σπιτιού.
7. Τοποθετούμε καθρέφτες, οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει τυχαία στη μόδα. «Ανοίγουν» αμέσως τον χώρο και διαχέουν έξυπνα το φως σε ένα δωμάτιο.
8. Αν νιώθουμε μπλεγμένες με όλες τις πιθανές αποχρώσεις και τα χρώματα, που μας προτείνουν οι σχεδιαστές, υπάρχει ένας απλός τρόπος να αποφύγουμε την κρίση πανικού με το πράσινο της ελιάς ή το χρώμα από το πικραμύγδαλο.
Ή πάλι, βάφουμε το σπίτι μας σε ένα καθαρό λευκό που θα μας αποζημιώσει γιατί θα φωτίσει αυτόματα το διαμέρισμά μας στην πόλη.
9. Τι είναι πιο σημαντικό; Να έχουμε ένα σπίτι όπως θα το ήθελαν οι φίλες μας ή θα όριζαν οι τάσεις της μόδας ή να μπαίνουμε σε έναν χώρο που θα μας εκφράζει απόλυτα;
Αν βρούμε χρόνο να σκεφτούμε τι πραγματικά μας αρέσει, θα καταλήξουμε σύντομα σε μια σύνθεση που θα την χαρακτηρίζει αποκλειστικά η δική μας υπογραφή.
10. Η προσωπική μας σφραγίδα. Εισπράττουμε αρνητικά σχόλια αλλά εμείς είμαστε ικανοποιημένες από το σχέδιο της νέας μας ταπετσαρίας; Το ανησυχητικό θα ήταν οι αλλαγές στη διακόσμηση να άφηναν αδιάφορους τους επισκέπτες μας.
Ό,τι προκαλεί συζήτηση είναι προτιμότερο από τη μετριότητα που επικρατεί στα περισσότερα σπίτια που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού στιλ.