Κουρτίνες: Δείτε πώς να επιλέξετε
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν διακοσμείτε ένα δωμάτιο, δεν είναι ότι χρειάζεστε έναν άνετο καναπέ και ένα χαλί κατάλληλου μεγέθους. Επίσης, δεν χρειάζεται να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι πρέπει να προσθέσετε μια ποικιλία από φωτιστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Εκείνο που δεν πρέπει να σας ξεφύγει από το μυαλό, είναι το πόσο σημαντικό στοιχείο είναι οι κουρτίνες! Η επιλογή των σωστών κουρτινών για τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες είναι πολύ σημαντική και δείτε τα βασικά για να επιλέξετε καλύτερα.
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Οι διακοσμητές και αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων γενικά συμφωνούν ότι πολλές φορές δεν λαμβάνουμε υπόψη μας αυτό το σημαντικό κομμάτι σε κάθε δωμάτιο. Επίσης, ισχυρίζονται ότι ενώ οι περισσότεροι μπορεί να δαπανήσουν σκέψη και κόπο για να επιλέξουν και να συνδυάσουν έπιπλα και αντικείμενα, παραβλέπουν τη σημασία που έχουν τα καλύμματα των παραθύρων.
Μην βιαστείτε, λένε, όμως με αυτήν την απόφαση, καθώς οι σωστές κουρτίνες μπορούν να συμπληρώσουν και να βελτιώσουν το τελικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα παρέχουν την απαραίτητη λειτουργία τους.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς δικαίως σταθμίζετε διαφορετικές ιδέες. Κρατήστε τις συμβουλές, οπότε όταν θα πρέπει να επιλέξετε, θα ξέρετε τι να κάνετε.
1. Πρώτα, αποφασίστε πόσο φως θέλετε
Εάν μπορούσαμε όλοι να έχουμε λόγο για το θέμα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάθε παράθυρο σε κάθε σπίτι να ήταν τέλεια τοποθετημένο για να θαυμάζει κανείς τη θέα και να αφήνει την ιδανική ποσότητα φωτός να μπαίνει σε κάθε χώρο!
Αλλά επειδή πολλοί από εμάς δεν βρίσκονται σε αυτή την αξιοζήλευτη θέση, τότε το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να εξετάσετε καλά το κάθε άνοιγμα. Πρώτα, καθορίστε πόσο φως παρέχει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα και αν είναι πολύ ή πολύ λίγο για τον χώρο.
Στα υπνοδωμάτια, ειδικά, δείτε τον προσανατολισμό του: ένα δωμάτιο με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό θα χρειαστεί πιο βαριά καλύμματα, ιδιαίτερα, αν οι ένοικοι θέλουν να κοιμούνται… στα σκοτάδια.
Στο μπάνιο, ειδικά ανάλογα με τη θέση του παραθύρου, μπορεί να χρειάζεται να απομακρύνετε τα βλέμματα… Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να δούμε ημιδιαφανή υλικά ή ακόμα και φιλμ, ή πάλι περσίδες, δηλαδή πράγματα που δεν κρατούν υγρασία ή μούχλα.
Γενικότερα, εάν χρειάζεστε λίγη ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά θέλετε να αφήνετε το φως να μπαίνει άπλετο, επιλέξτε μια ημιδιαφανή λευκή κουρτίνα. Και αν θέλετε λίγη περισσότερη ιδιωτικότητα τη νύχτα ή φραγή φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη, πιο βαριά κουρτίνα, από πάνω.
2. Στη συνέχεια, ελέγξτε τους συνδυασμούς
Η γενική φιλοσοφία για τις κουρτίνες είναι ότι το less is more. Όταν επιλέγετε χρώματα και υφές, φροντίστε να «εναρμονίζονται» με τα άλλα κομμάτια του δωματίου αλλά και μοτίβα που τείνουν να είναι σε μικρότερη κλίμακα.
Σημειώστε ότι η επιλογή συμπληρωματικών και ουδέτερων χρωμάτων είναι το καλύτερο. Σε ένα σαλόνι και τραπεζαρία, εξαιρετικές επιλογές είναι το βαμβάκι ή το λινό.
Για το μπάνιο και την κουζίνα, είναι καλή ιδέα να συνδυάσετε ξύλινες περσίδες ή ρόμαν. Το ίδιο ωραία επιλογή είναι το ρόμαν και για μία γωνιά γραφείου.
Καθώς επιλέγετε το βάρος του υλικού ή του υφάσματος, κοιτάξτε γύρω σας για να δείτε εάν κάποιο έργο τέχνης ή έπιπλο θα μπορούσε να αλλοιωθεί από τον πολύ ήλιο και προσαρμόστε την επιλογή σας ανάλογα.
3. Δεν είναι λάθος, να μην σας αρέσει το μίνιμαλ
Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτήν τη μινιμαλιστική άποψη. Για παράδειγμα, ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να χρειάζεται μία χαρούμενη ή και πλούσια κουρτίνα για να αποκτήσει λίγη ζωή.
Ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να χρειάζεται κάποια κομψή «βοήθεια» για να αντισταθεί στον πρωινό ήλιο. Τα βελούδινα υφάσματα μπορούν να είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κάνετε συσκότιση! Άλλωστε, τα βελούδα όπου κι αν τα χρησιμοποιήσετε χαρίζουν μία πολυτελή όψη.
4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μέγεθος
Όσον αφορά τη σωστή τοποθέτηση των κουρτινών, τα σωστά μεγέθη κάνουν μεγάλη διαφορά στη δημιουργία της επιθυμητής εμφάνισης.
Οι περσίδες για παράδειγμα θα πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς στο πλαίσιο της κάσας. Τα ρολά και τα ρόμαν πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς πάνω από την κάσα. Οι ντραπέ κουρτίνες που χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, θα πρέπει πάντα να «φιλούν» το πάτωμα, ενώ καλό είναι να εκτείνονται σε όλο το μήκος του τοίχου.
Θυμηθείτε επίσης, ότι οι λεπτές κουρτίνες (π.χ. οι γάζες) φαίνονται ωραιότερες όταν κρέμονται από την οροφή μέχρι το πάτωμα, επιμηκύνοντας τα παράθυρα και κάνοντας τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.
5. Επιλέξτε να παραλείψετε εντελώς τις κουρτίνες
Τώρα μια λεπτομέρεια που μπορεί να εκπλήσσει: Οι κουρτίνες ή τα στόρια δεν είναι πάντα υποχρεωτικές, λένε οι διακοσμητές! Για παράδειγμα οι κουζίνες, οι οποίες έχουν τζάμια που συνήθως μπορούν να αντέξουν το «γυμνό».
Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο όπου ο υπερφωτισμός δεν είναι συνήθως πρόβλημα, και είναι επίσης ένα δωμάτιο που δεν είναι ευαίσθητο στην ιδιωτικότητα.
Ένας άλλος λόγος, είναι αν τυχαίνει να έχετε μοναδικά παράθυρα οι μπαλκονόπορτες, π.χ. με ιδιαίτερα και μοναδικά σχήματα που δεν θέλετε να τα κρύψετε.