Πώς θα καθαρίσουμε έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο;

Πώς θα καθαρίσουμε έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο;

Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι προσθέτουν μια πινελιά κομψότητας και πολυτέλειας, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα, σε κάθε χώρο! Είτε πρόκειται για κλασικά είτε για πιο μοντέρνα σχήματα, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως θα πρέπει να τα καθαρίσουμε, ώστε να λάμψουν πραγματικά! Ποια είναι τα μυστικά για μια τέτοια διαδικασία;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο;

Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι πρέπει να ξεσκονίζονται εβδομαδιαία, ως μέρος της τακτικής ρουτίνας καθαρισμού. Πριν αρχίσουμε το ξεσκόνισμα του σπιτιού λοιπόν, ξεκινάμε με τους πολυελαίους, ώστε ακόμα και τα χαλαρά σωματίδια σκόνης που θα πέσουν στο πάτωμα, θα αφαιρεθούν στη συνέχεια, με ηλεκτρική σκούπα.

Το σημείο που βρίσκεται ο κρυστάλλινος πολυέλαιος θα προσδιορίσει και τη συχνότητα του καθαρισμού και του ξεσκονίσματος. Οι πολυέλαιοι στις κουζίνες ή στα μπάνια πρέπει να καθαρίζονται πιο συχνά, επειδή μπορούν γρήγορα να επικαλυφθούν με λιπώδη σωματίδια που προσελκύουν περισσότερη σκόνη. Εάν επίσης, ζούμε σε περιοχές με πολύ υψηλή υγρασία, τότε η σκόνη θα επικολλάται γρηγορότερα.

Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε πως θα πρέπει να καθαρίζουμε με επιμέλεια τους κρυστάλλινους πολυέλαιους εποχιακά ή τουλάχιστον δύο φορές τοn χρόνο, για να διατηρούνται αστραφτεροί.

Προσοχή! Εάν ο πολυέλαιος είναι κρεμασμένος σε ένα επισφαλές σημείο, όπως ψηλά πάνω από τις σκάλες, δεν μπορεί να καθαριστεί χωρίς τη χρήση επαγγελματικής σκάλας. Ο συγκεκριμένος τύπος σκάλας διαθέτει ισοπεδωτήρες ποδιών που τοποθετούνται στη σκάλα και χρειάζεται την κατάλληλη εκπαίδευση για τη ρύθμισή της. Οπότε, οι επαγγελματίες είναι και οι πλέον κατάλληλοι!

Πώς θα τον καθαρίσουμε, χωρίς να αφαιρέσουμε τους κρυστάλλους;

Για να γίνει ο καθαρισμός με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και σχετικά σύντομα, καλό είναι να ακολουθηθούν κάποια απαραίτητα βήματα:

1. Σωστή προετοιμασία της περιοχής

Θα πρέπει να μετακινήσουμε τυχόν έπιπλα ή αξεσουάρ που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον πολυέλαιο. Τοποθετούμε ένα πλαστικό μουσαμά ή ένα απορροφητικό ύφασμα στο πάτωμα, ώστε να πέσουν εκεί κάποιες σταγόνες που μπορεί να καταστρέψουν το πάτωμα ή το χαλί.

Τοποθετούμε μια στιβαρή σκάλα, ελαφρώς εκτός κέντρου, στη μία πλευρά του πολυελαίου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να φθάσουμε με ευκολία στα κρύσταλλα. Η σκάλα θα πρέπει να είναι αρκετά ψηλή, για να μπορούμε να κινηθούμε με άνεση.

2. Απενεργοποίηση του ρεύματος

Για να μην ανησυχούμε για την ασφάλεια της καλωδίωσης, απενεργοποιούμε τον ανάλογο διακόπτη από τον ηλεκτρικό πίνακα, φροντίζοντας βέβαια να υπάρχει επαρκής φωτισμός για να εργασθούμε. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε κλείσει τον διακόπτη τοίχου σε αυτήν την περιοχή του σπιτιού μας και να αφήσουμε τους λαμπτήρες να κρυώσουν εντελώς, πριν ξεκινήσουμε τον καθαρισμό.

3. Το ξεσκόνισμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ξεσκονόπανο με φτερά, μαλλί αρνιού ή μικροΐνες, για να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη και τους ιστούς της αράχνης. Δεν χρειάζεται να σπρώχνουμε έντονα καθώς καθαρίζουμε. Απλά, ξεσκονίζουμε τόσο τα κρύσταλλα, όσο και τους λαμπτήρες.

Εάν ανησυχούμε μήπως πέσουν κάποια κομμάτια, μπορούμε να δέσουμε κάτω από τον πολυέλαιο ένα ελαφρύ, προστατευτικό ύφασμα, ενώ καθαρίζουμε.

4. Διάλυμα καθαρισμού

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά καθαριστικά για γυαλί ή κρύσταλλο. Εάν προτιμάμε, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα προσθέτοντας ένα μέρος ισοπροπυλικής αλκοόλης, σε τέσσερα μέρη απεσταγμένου νερού. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα και ανακατεύουμε.

Πριν ανεβούμε στη σκάλα, είναι σκόπιμο να φορέσουμε μια ποδιά με μεγάλες τσέπες, που θα τοποθετήσουμε το δοχείο ψεκασμού και τα πανιά που θα χρειαστούμε για τον καθαρισμό των κρυστάλλων. Εάν έχουμε σκάλα με γάντζο ή δίσκο, μπορούμε να τα βάλουμε σε έναν πλαστικό κουβά και να έχουμε εύκολη πρόσβαση.

Προσοχή: Δεν ψεκάζουμε με το καθαριστικό τζαμιών απευθείας πάνω στο κρύσταλλο, διότι μπορεί να βλάψει το φινίρισμα στα εξαρτήματα του πολυελαίου.

5. Καθαρισμός ανά τμήμα

Αφού ανεβούμε στη σκάλα, ψεκάζουμε ένα πανί με μια μικρή ποσότητα από το ειδικό διάλυμα καθαρισμού. Σκουπίζουμε όλες τις πλευρές του κρυστάλλου και μετά, περνάμε με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες (χωρίς χνούδι), για να στεγνώσει εντελώς. Σκουπίζουμε επίσης, τα εξαρτήματα και τους λαμπτήρες με ένα στεγνό πανί. Προχωράμε, καθαρίζοντας τμηματικά, αφού έχει προηγηθεί το ξεσκόνισμα.

Δεν αφήνουμε τη σκάλα σε ένα σημείο και περιστρέφουμε τον πολυέλαιο ή κάποιο εξάρτημα, με σκοπό να καθαρίσουμε ευκολότερα! Με την περιστροφή μπορεί να καταστραφεί η καλωδίωση και να θέσουμε σε κίνδυνο τη στιβαρότητα της εγκατάστασης!

Γι΄ αυτό, μετακινούμε τη σκάλα, κατεβαίνοντας και επαναλαμβάνουμε τα βήματα καθαρισμού μέχρι να καθαρίσουν τελείως όλοι οι κρύσταλλοι, τα εξαρτήματα και οι λαμπτήρες.

Πώς θα τον καθαρίσουμε, αφαιρώντας τα κρύσταλλα;

Δείτε Επίσης
6 συμβουλές για τέλειο ανοιξιάτικο καθάρισμα

Εάν τα κρύσταλλα στον πολυέλαιο είναι πολύ βρώμικα, μπορεί να είναι απαραίτητο και ευκολότερο να τα καθαρίσουμε, αφαιρώντας τα, με μερικά βήματα:

1. Κατάλληλη προετοιμασία

Δένουμε κάτω από τον πολυέλαιο ένα ελαφρύ, προστατευτικό ύφασμα ή τοποθετούμε ένα φουσκωτό πάπλωμα ακριβώς από κάτω του, ώστε σε περίπτωση που πέσει κάποιο κρύσταλλο, καθώς θα το αφαιρούμε, να μην σπάσει.

Βάζουμε τη σκάλα πάνω στο πάπλωμα και ελαφρώς, εκτός κέντρου. Κλείνουμε τον διακόπτη τοίχου και τον αντίστοιχο διακόπτη στον ηλεκτρικό πίνακα και αφήνουμε τους λαμπτήρες να κρυώσουν.

Φροντίζουμε επίσης, στις τσέπες της ποδιάς μας ή στον κουβά να έχουμε τοποθετήσει μια πένσα ή άλλα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε τα κρύσταλλα.

Εάν ο πολυέλαιος έχει πολλά κρύσταλλα διαφορετικών μεγεθών, είναι σκόπιμο να τραβήξουμε μερικές φωτογραφίες του φωτιστικού μας, πριν τα αφαιρέσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε πώς να τα τοποθετήσουμε ξανά, στο σωστό σημείο.

2. Αφαιρούμε τα κρύσταλλα

Δουλεύοντας σε ένα μικρό τμήμα, αφαιρούμε τα κρύσταλλα από το εξάρτημα και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη τσέπη ή στον κουβά, προσεκτικά. Μόλις αφαιρέσουμε τα κρύσταλλα, με ένα στεγνό πανί ξεσκονίζουμε τα εξαρτήματα και τους λαμπτήρες. Στη συνέχεια, μετακινούμε τη σκάλα στο επόμενο τμήμα.

3. Πλύσιμο των κρυστάλλων

Γεμίζουμε τον νεροχύτη ή μια πλαστική λεκάνη με ζεστό νερό και ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το υγρό πιάτων. Στρώνουμε στον πάτο του νεροχύτη ή της λεκάνης μια πετσέτα ή wettex, για να αποφύγουμε τυχόν σπασίματα ή ραγίσματα στα κρύσταλλα.

Πλένουμε κάθε κρύσταλλο χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι. Ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και στεγνώνουμε με ένα πανί από μικροΐνες, που δεν αφήνει χνούδι.

4. Συναρμολόγηση

Βλέποντας τις φωτογραφίες, επανασυναρμολογούμε σωστά τα κρύσταλλα του πολυελαίου μας! Μπορούμε να φορέσουμε ένα ζευγάρι λευκά βαμβακερά γάντια, για να αποτρέψουμε τις μουτζούρες από τα δακτυλικά μας αποτυπώματα!

Έξτρα συμβουλές

  • Ξεσκονίζουμε τακτικά τον κρυστάλλινο πολυέλαιο, για να αποφύγουμε τη δημιουργία ακαθαρσιών.
  • Δεν χρησιμοποιούμε καθαριστικά με βάση την αμμωνία, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το φινίρισμα ορισμένων εξαρτημάτων.
  • Ενδέχεται να αντικαταστήσουμε κάποιους φθαρμένους λαμπτήρες, ακόμα και εάν εξακολουθούν να λειτουργούν, γλιτώνοντας ένα νέο σκαρφάλωμα στη σκάλα!
  • Εάν δεν έχουμε κατάλληλη σκάλα  ή εάν δεν νιώθουμε πως μπορεί να παραμείνουμε σταθερές στα ύψη, τότε είναι προτιμότερο να καλέσουμε έναν επαγγελματία καθαρισμού.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.