Πώς θα μειώσουμε τα απορρίμματα της κουζίνας μας;

Πώς θα μειώσουμε τα απορρίμματα της κουζίνας μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι συνήθειες μας στην κουζίνα μπορούν μας οδηγήσουν σε θεαματική μείωση των απορριμμάτων; Κι όμως, υπάρχουν αρκετές έξυπνες κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για όσους θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και να υιοθετήσουν έναν πιο  πράσινο τρόπο ζωής.

Από στη Σοφία Κροκιδά

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις σακούλες… απορριμμάτων και όσα καταλήγουν στους κάδους:

1. Αντικαταστήστε τις πλαστικές σακούλες με πάνινες

Οι πλαστικές σακούλες, ακόμα και οι βιοδιασπώμενες, οι οποίες για να διασπαστούν πρέπει να κομποστοποιηθουν, είναι μεγάλη επιβάρυνση προς το περιβάλλον. Και συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα, σκοτώνοντας εκατοντάδες θαλάσσια είδη.

Βγάλτε τις από τη ζωή σας και προτιμήστε μία εναλλακτική λύση. Όταν πηγαίνετε για ψώνια μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας πάνινες ή πολλαπλών χρήσεων τσάντες. Είναι μια λύση ανθεκτική και άκρως οικολογική. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε χάρτινες σακούλες.

2. Χρησιμοποιήστε κερομάντηλα

Τα κερομάντηλα αντικαθιστούν τέλεια το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη περιτυλίγματος για την αποθήκευση και συσκευασία τροφίμων. Πρόκειται για κομμάτια υφάσματος καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα κεριού κι από τις δύο πλευρές, το οποίο είναι και επαναχρησιμοποιούμενο. Ξεπλύντε το με χλιαρό νερό και σαπούνι και κρεμάστε το να στεγνώσει.

Το κάθε κομμάτι κερομάντηλου διαρκεί από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο. Όταν φύγει το κερί του μπορείτε είτε να το κομποστοποιήσετε είτε να το κερώσετε ξανά μόνη σας.

3. Προτιμήστε χύμα προϊόντα

Τα χύμα προϊόντα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική συνήθεια, αφού έτσι δεν χρησιμοποιείτε πλαστικές συσκευασίες και γλιτώνετε το περιβάλλον από απορρίμματα. Επιπλέον, αγοράζετε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεστε και μάλιστα σε πιο οικονομική τιμή από τα συσκευασμένα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές σε χύμα προϊόντα, όπως τσάι και διάφορα βότανα, όσπρια, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, κακάο, φρούτα, λαχανικά. Επίσης μπορείτε να βρείτε χύμα ταχίνι, αλείμματα, αλεύρι και πολλά ακόμα.

Στα χύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικά σας βαζάκια,  ή ταπεράκια αρκεί μόνο μην ξεχάσετε να ζυγίσετε το βάρος τους, ώστε να γίνει σωστά το ζύγισμα με το προϊόν από τον πωλητή.

4. Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία

Πολλά πλαστικά περιέχουν ουσίες που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας. Οι ουσίες αυτές μπορούν να βρεθούν μέσα στα φαγητά και τα ποτά μας μέσω του πλαστικού, ειδικά όταν το πλαστικό αλλάζει απότομα θερμοκρασία, για παράδειγμα ο καυτός καφές σε ένα ποτήρι.

Για ασφάλεια και οικολογία προτιμήστε να αποθηκεύετε τις τροφές σας σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία. Για την αποθήκευση έτοιμων φαγητών που θέλετε να διατηρήσετε επιλέξτε γυάλινα τάπερ αντί για πλαστικά.

5. Επαναχρησιμοποιείτε τις πλαστικές σακούλες

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αποφύγουμε το πλαστικό. Αν λοιπόν για παράδειγμα προτιμάτε λόγω βάρους ή χώρου να παίρνετε μαζί σας το φαγητό σας σε σακούλες τροφίμων με ζιπ τότε μπορείτε απλώς να τις χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.

Απλώς τις ξεπλένετε με χλιαρό νερό και σαπούνι, αφήστε τις να στεγνώσουν και μετά γυρίστε τις μέσα έξω για να στεγνώσουν κι από την εσωτερική τους πλευρά.

6. Χρησιμοποιήστε κομποστοποιητή

Με την κομποστοποίηση μπορείτε να μετατρέψετε τα σκουπίδια σας σε πλούσιο φυσικό λίπασμα, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε στις γλάστρες και στον κήπο σας. Έτσι μειώνετε τα σκουπίδια, τη χρήση χημικών λιπασμάτων, αλλά και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους.

Δείτε Επίσης
Φυσικό σιρόπι καρότου για τη γρίπη: Τα οφέλη και η συνταγή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απλό κάδο στον οποίο θα κάνετε τρυπούλες στον πάτο και στα πλαϊνά, για να αερίζεται το μείγμα απορριμμάτων, ή να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει στο μέγεθος του χώρου σας.

Αν θέλετε λοιπόν να έχετε κάδο κομποστοποίησης στην κουζίνα σας μπορείτε να επιλέξετε έναν μικρό, από 5 έως 35 λίτρων, όπου εκεί θα συλλέγετε όλα τα οργανικά οικιακά απορρίμματα, πριν τα μεταφέρετε για κομποστοποίηση. Εκτός από τους απλούς κομποστοποιητές υπάρχουν και οι περιστρεφόμενοι, οι οποίοι αν και ακριβότεροι σας προσφέρουν κομπόστ στον μισό χρόνο αναμονής.

7. Προσέξτε τι ανακυκλώνετε!

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Δυστυχώς όμως υπάρχουν κάποια συχνά λάθη που κάνουμε και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι λύνουν.

Θυμηθείτε ότι δεν ανακυκλώνονται τα πάντα! Τα μπουκάλια και οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά όχι σπασμένα και φυσικά όχι λερωμένα. Το ίδιο ισχύει και για χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες φαγητού, τις οποίες πριν πετάξετε στην ανακύκλωση θα πρέπει να τις έχετε καθαρίσει από λίπη και άλλα υπολείμματα.

Σχετικά με το χαρτί, για να ανακυκλωθεί θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4, ενώ λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι επίσης το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά. Δείτε εδώ αναλυτικά οδηγίες για τους μπλε κάδους:  https://www.dedisa.gr/ble-kadoi/

8. Χρησιμοποιείστε πανιά αντί για χαρτί κουζίνας

Παλιές μακό μπλούζες, πετσέτες και άλλα υφάσματα που δεν χρειάζεστε μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το χαρτί κουζίνας. Τα πλένετε και τα χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε, ή μέχρι να σκιστούν και μπορούν να καθαρίσουν τα πάντα, από λεκέδες λαδιού μέχρι κρασί και σάλτσες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.