Πότε πρέπει να αλλάζουμε το στρώμα μας
Σε μια εποχή που η επένδυση στο στρώμα των ονείρων μας ισοδυναμεί με απόφαση ζωής, η τακτική αλλαγή του σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών δεν ακολουθείται πιστά. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να το αποχωριστούμε πριν κλείσει την πρώτη του 10ετία;
Από την Δέσποινα Σάμψων
Ναι, το γνωρίζουμε όλες ότι σε ένα χρονικό διάστημα 5 έως 10 χρόνων, το αγαπημένο μας στρώμα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζωή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με ορθοπεδικούς αλλά και ειδικούς σε θέματα υγιεινής, η αλλαγή στρώματος πρέπει να γίνεται κατά μέσο όρο στα 7 χρόνια εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγγυήσεις σε κάποιο προϊόν, οι οποίες του “αυξάνουν” τοN χρόνο ζωής.
Κι ενώ οι περισσότερες στατιστικές δείχνουν ότι πάνω από το 50% των καταναλωτών είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέα αγορά αν δεν περάσει μια δεκαετία, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της υγιεινής του με ένα σημαντικό ποσοστό να ενδιαφέρεται για εξειδικευμένες τεχνικές καθαρισμού κάθε 6 μήνες.
Οι ίδιοι χρονικοί περιορισμοί ισχύουν και για τα υπόλοιπα αξεσουάρ του κρεβατιού μας. Μαξιλάρια αλλά και παπλώματα συστήνεται να αλλάζουν σε τακτική βάση αν και σε περιόδους κρίσης, όλες τείνουμε να τα χρησιμοποιούμε μέχρι τελικής πτώσης τους!
Τι κρύβει ένα παλιό στρώμα
Θα ήταν όνειρο ζωής, αν ανακαλύπταμε θησαυρούς ανάμεσα στα σκουριασμένα ελατήρια… Αλλά, στην πραγματικότητα ένα στρώμα που δεν έχει αντικατασταθεί μετά από δέκα χρόνια χρήσης και δεν έχει καθαριστεί συστηματικά αυξάνει το κίνδυνο απλών δερματικών ή και σοβαρότερων μολύνσεων.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο κρεβάτι μας κρύβονται από 100 χιλιάδες έως 10 εκατομμύρια ακάρεα που τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του σώματος μας και τις τρίχες μας. Τα αόρατα στο μάτι αυτά αραχνοειδή αφήνουν περιττώματα, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση μέχρι και άσθματος σε περιπτώσεις που η οικιακή σκόνη συσσωρεύεται στην κρεβατοκάμαρά μας.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα παλιό και βρώμικο στρώμα. Ακόμα και σοβαρά περιστατικά πνευμονίας έχουν σημειωθεί λόγω εισπνοής των μικροοργανισμών της μούχλας ενώ έχουν προκληθεί και δερματικές ασθένειες, όπως η ονυχομυκητίαση σε ευαίσθητους οργανισμούς.
Δυστυχώς ένα στρώμα σε κακή κατάσταση μπορεί να κρύβει από σταφυλόκκοκο, εντερόκκοκο (βακτήριο E-coli) μέχρι το βακτήριο MRSA, το οποίο αν εισβάλει μέσα από αμυχές στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να μολύνει σοβαρά τον οργανισμό, αφού θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό σε αντιβιοτικά.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα βακτήρια το πρόβλημα. Ένα στρώμα που έχει λήξει η χρήση του δεν μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τη σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να αυξάνονται πόνοι στην πλάτη ή και να επιδεινώνονται αίσθημα κόπωσης μετά τον ύπνο ή και σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα.
Βήματα για να το διατηρούμε σε άψογη κατάσταση
– Αλλάζουμε πλευρά στο στρώμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το περιστρέφουμε κάθε τρεις μήνες, ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα. Δεν επιτρέπουμε να σταθεί κάποιος όρθιος πάνω του ούτε να χοροπηδήσει.
– Αερίζουμε τακτικά και καθαρίζουμε τη σκόνη. Το αφήνουμε ακάλυπτο για μερικές ώρες χωρίς σκεπάσματα), ώστε να επιταχύνουμε τον αερισμό του και να αποφεύγουμε δυσάρεστες οσμές.
– Φροντίζουμε να πλένουμε τακτικά το προστατευτικό κάλυμμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
– Αποφεύγουμε εντελώς τον καθαρισμό με νερό. Η υγρασία επιταχύνει την εναπόθεση μούχλας στο εσωτερικό του και μπορεί να καταστρέψει και τα υλικά κατασκευής του. Ένα στρώμα δεν σιδερώνεται με ατμό, ούτε πλένεται ούτε βρέχεται.
– Δεν διπλώνουμε πάνω από 30 μοίρες ένα στρώμα ούτε το σέρνουμε απότομα από τις χειρολαβές.
– Προσέχουμε να μην αναπτύσσονται συνθήκες υγρασίας στο υπνοδωμάτιο που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων – ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
– Επιλέγουμε στρώματα και καλύμματα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που δεν επιτρέπουν σε μικροοργανισμούς και ακάρεα να αναπτυχθούν.