Πουλόβερ: Οδηγίες φροντίδας, ώστε να μείνουν σαν καινούργια!
Όσο το θερμόμετρο κατεβαίνει, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε κάτι ζεστό στο ντύσιμό μας. Και τα χουχουλιάρικα πουλόβερ αποτελούν την πρώτη μας σκέψη! Πώς, όμως, θα τα διατηρήσουμε χνουδωτά και αφράτα, χωρίς να χάσουν τη φόρμα και τα χρώματά τους;
Από την Άντζελα Μολφέτα
Αφαιρούμε τους κόμπους
Η αγαπημένη μας πλεχτή ζακέτα μπορεί να μοιάζει με πολυχρησιμοποιημένο χαλάκι μετά από λίγο καιρό εξαιτίας των κόμπων που δημιουργούνται στην επιφάνεια της. Ειδικά στα σημεία τριβής, όπως γύρω από τους αγκώνες, κάτω από τις μασχάλες και στα μανίκια, το πρόβλημα μπορεί να είναι αρκετά εμφανές!
Για να αφαιρέσουμε εύκολα τους κόμπους, απλώνουμε το πουλόβερ ή τη ζακέτα μας σε μια λεία επιφάνεια. Με το ένα χέρι τεντώνουμε το ρούχο και χρησιμοποιώντας ένα απλό ξυραφάκι, απομακρύνουμε τους κόμπους με το άλλο! Μπορούμε να προμηθευτούμε και κάποιο ειδικό εργαλείο αφαίρεσης, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν τραβάμε τους κόμπους!
Γυρίζουμε τα «ξηλώματα» προς τα μέσα
Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται σε κάθε μας πλεκτό είναι να πιάνεται το νήμα πλέξης προς τα έξω, δημιουργώντας μια εικόνα ξηλώματος. Ακόμα και εάν δεν μπορούμε να επιδιορθώσουμε τέλεια τη φθορά, μπορούμε να την κρύψουμε προσεκτικά.
Χρησιμοποιώντας την άκρη από το βελονάκι πλεξίματος, πιάνουμε το ξηλωμένο νήμα και το γυρνάμε προς το εσωτερικό του πουλόβερ. Γυρνάμε ανάποδα το ρούχο και τραβάμε με προσοχή το νήμα. Το στερεώνουμε ράβοντάς το ή δημιουργώντας έναν κόμπο με κάποιο τρόπο, ώστε να σταθεροποιηθεί!
Απομακρύνουμε το χνούδι τακτικά
Πολύ πριν σχηματιστούν κόμποι, στην επιφάνεια του πουλόβερ μας δημιουργείται ένα ελαφρύ χνούδι. Μπορεί επίσης, να έχει απλωθεί πιτυρίδα, τρίχες από τα μαλλιά μας ή από το κατοικίδιο μας!
Με τη βοήθεια μίας μαλακής βρεφικής βούρτσας μαλλιών, «χτενίζουμε» την τεντωμένη επιφάνεια του ρούχου προς την ίδια φορά. Χρησιμοποιούμε απαλές, ανάλαφρες κινήσεις, ώστε να μην χαλαρώσει η υφή του κι έτσι το προφυλάσσουμε και από τη δημιουργία κόμπων.
Το σωστό πλύσιμο
Τις περισσότερες φορές πρέπει να πλένουμε τα πουλόβερ μας στο χέρι, ώστε να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση. Γεμίζουμε μια λεκάνη με δροσερό νερό, προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα του ειδικού απορρυπαντικού για πλεκτά και ευαίσθητα και το αφήνουμε να μουλιάσει περίπου για 30 λεπτά . Στη συνέχεια, ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Δεν το στύβουμε ποτέ, αλλά αφαιρούμε το νερό πιέζοντας το απαλά με τα χέρια μας. Το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον νερό και τέλος, το απλώνουμε οριζόντια πάνω στην απλώστρα ή σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσει.
Προσοχή: Το μαλλί και τα πολυεστερικά υφάσματα χρειάζονται πλύσιμο, συνήθως, μετά από τέσσερις ή πέντε φορές που έχουν φορεθεί. Δεν χρειάζεται να τα πλένουμε συχνότερα, ενώ είναι απαραίτητο να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες πλυσίματος. Σε περίπτωση λοιπόν, που συνιστάται στεγνό καθάρισμα, δίνουμε το πουλόβερ μας στο καθαριστήριο.
Φορέστε ένα μπλουζάκι από κάτω
Για να μην χρειάζεται το πουλόβερ μας συχνό πλύσιμο, αλλά και για να αισθανόμαστε καλύτερα την απαλότητά του μπορούμε να φοράμε από μέσα, ένα βαμβακερό, μαλακό Τ-shirt.
Το μπλουζάκι απορροφά τον ιδρώτα, τις λιπαρές εκκρίσεις του δέρματος, το αποσμητικό και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να παραμορφώσουν το σχήμα του πουλόβερ, δημιουργώντας ένα «φράγμα».
Κατά της φαγούρας
Όταν το αγαπημένο μας πουλόβερ μας προκαλεί φαγούρα, τότε εκτός από το Τ-shirt που θα φορέσουμε κατάσαρκα μπορούμε να ακολουθήσουμε και μερικά έξυπνα tips.
Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος προσθέτουμε στο νερό λίγο υγρό μαλακτικό ρούχων. Το αφήνουμε να μουλιάσει και συνεχίζουμε, ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία.
Για περισσότερη απαλότητα, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μισό φλιτζάνι από το μαλακτικό για τα μαλλιά μας, αντί του μαλακτικού ρούχων! Απλώς βεβαιωνόμαστε πως δεν θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο τύπο σαμπουάν 2 σε 1, φόρμουλες για όγκο ή θρεπτικές μάσκες μαλλιών.
Η σημασία της αποθήκευσης
Δεν κρεμάμε ποτέ, μα ποτέ τα πουλόβερ και τις πλεχτές μας ζακέτες! Τα αποθηκεύουμε σε συρτάρια ή σε ράφια διπλωμένα ή τυλιγμένα. Για σωστό δίπλωμα, απλώνουμε το πουλόβερ σε μια επίπεδη επιφάνεια στην πίσω του πλευρά.
Διπλώνουμε κάθε μανίκι, από τη ραφή του διαγώνια προς την πλάτη και στη συνέχεια, είτε το διπλώνουμε οριζόντια στο μισό ή το τυλίγουμε από το κάτω στρίφωμα ως το κολάρο. Σε ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτες υφές, μπορούμε να τοποθετήσουμε πριν το δίπλωμα ένα λεπτό ριζόχαρτο ή ανοιγμένο χαρτομάντιλο.
Φροντίδα μετά τον χειμώνα
Αφού μας ζεστάνουν τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, την άνοιξη έρχεται η στιγμή για να τα αποθηκεύσουμε στις ντουλάπες μας. Για να παραμείνουν το ίδιο όμορφα θα πρέπει αρχικά να τα πλύνουμε και αφού στεγνώσουν, να τα διπλώσουμε όπως αναφέραμε. Ακόμη καλύτερα, τα τοποθετούμε σε σακούλες αποθήκευσης που αναπνέουν (ποτέ πλαστικές) ή κουτιά από βαμβάκι ή καμβά.
Προσοχή! Δεν τα αποθηκεύουμε σε σφραγισμένες σακούλες με κενό αέρα, διότι μπορεί να κιτρινίσουν ή γενικά, να δημιουργηθούν τοπικά χρωματικοί λεκέδες.
Προσθέτουμε ένα πουγκί με λεβάντα για προστασία από τον σκώρο και είμαστε βέβαιες πως θα παραμείνουν αφράτα και μοσχομυριστά μέχρι την επόμενη σεζόν!