Τα αξεπέραστα κομμάτια του ντιζάιν, στα οποία αξίζει να επενδύσετε!
Μια σειρά από έπιπλα και διακοσμητικά που ξεχωρίζουν για τις λιτές γραμμές του μοντερνισμού, κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στο ντιζάιν και αποτελούν την πιο ισχυρή τάση του σήμερα. Αν επενδύσετε στην αγορά ενός ή δύο από αυτά, θα έχετε κερδίσει όχι μόνο διαχρονικό στιλ αλλά κι ένα κομμάτι ντιζάιν, που ήδη έχει τη θέση του στα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης.
Επιμέλεια: Δέσποινα Σάμψων
Στα μέσα του 20ου αιώνα, το βιομηχανικό ντιζάιν ανανεώθηκε από σχεδιαστές που συνδύασαν για πρώτη φορά την ανάγκη για λειτουργικότητα των επίπλων με τις λιτές, καθαρές γραμμές του μινιμαλισμού δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο κίνημα, αυτό του μοντερνισμού των μέσων του περασμένου αιώνα (midcentury modern) στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.
Ο απόηχος της δημιουργίας τους μεταμόρφωσε μικρούς και μεγάλους χώρους χαρίζοντάς τους την απαραίτητη πνοή του ντιζάιν για να ξεχωρίσουν. Σήμερα, η τάση αυτή έχει επιστρέψει στην εσωτερική διακόσμηση και πολλοί λάτρεις της αναρωτιούνται αν έφυγε ποτέ…
Δέκα χαρακτηριστικά ορόσημα του ντιζάιν της συγκεκριμένης περιόδου παραμένουν και σήμερα ισχυρά αντικείμενα πόθου και αξίζουν την επένδυσή σας. Το διαχρονικό στιλ του μοντερνισμού όχι μόνο θα ενσωματωθεί απόλυτα στο ύφος κάθε χώρου σας αλλά θα προσδώσει κι έναν αέρα υπεροχής.
1. Πολυθρόνα Egg
Σχεδιάστηκε από τον Arne Jacobsen το 1958 για το λόμπι και τους υπόλοιπους χώρους ενός ξενοδοχείου στην Κοπεγχάγη και από τότε εκτοξεύτηκε στη Βίβλο του σύγχρονου ντιζάιν.
Σήμερα την τοποθετούμε ως κεντρικό κομμάτι σε ένα καθιστικό και οι θαυμαστές της γοητεύονται από τις καμπύλες των μπράτσων της που εμπνέονται από τη Διαστημική Εποχή (Space Age), το βαθύ αναπαυτικό κάθισμα και την αίσθηση απομόνωσης που προσφέρει η ψηλή πλάτη που αγκαλιάζει τον τυχερό χρήστη της.
2. Καρέκλα Eiffel
Όταν το ζευγάρι των σχεδιαστών Charles και Ray Eames κατασκεύασαν για πρώτη φορά – στο τέλος της δεκαετίας του ’40 – τη συγκεκριμένη καρέκλα από πλαστικό ενισχυμένο με φαϊμπεργκλάς σε ένα απόλυτα οργανικό σχήμα που τοποθέτησαν πάνω σε βάση που θύμιζε τον Πύργο του Άιφελ, ίσως δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξή του.
Σήμερα τα Molded καθίσματα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα πόδια βρίσκονται παντού από αίθουσες αναμονής μέχρι τις τραπεζαρίες κομψών ανθρώπων του στιλ. Πολλοί επιλέγουν το χρώμα στο κάθισμα αλλά η διαφάνεια του πλέξιγκλας στη συγκεριμένη εκδοχή είναι κατάλληλη για να αναδείξει μικρούς χώρους, όπως, για παράδειγμα, μια περιορισμένη κουζίνα ενός σύχρονου διαμερίσματος και να την κάνει να φανεί μεγαλύτερη.
3. Φωτιστικό Sputnik
Πήρε το όνομά του από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που εκτόξευσε στο διάστημα τον Οκτώβριο του 1957 η Σοβιετική Ένωση, στο απόγειο δηλαδή του κινήματος του μοντερνισμού.
Στο πέρασμα των δεκαετιών, το συγκεκριμένο φωτιστικό οροφής που απέκτησε τον διαστημικό αέρα της εποχής, Space Age όπως ονομάστηκε, η δεκαετία του ’60 συνεχίζει να λάμπει με τις μεταλλικές αποχρώσεις των βραχιόνων του. Σήμερα πια κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές: από οβάλ σε στρογγυλό σχήμα καθώς και σε εκδοχή δαπέδου που ενσωματώνεται πιο εύκολα σε ένα χώρο.
4. Τραπέζι Tulip
Αυτό το κομψό στρογγυλό τραπέζι με το μονό πόδι στο κέντρο του που σχεδίασε ο περίφημος Αμερικανοφινλανδός αρχιτέκτονας Eero Saarinen το 1956 αποτελεί σήμα κατατεθέν του ντιζάιν όλα αυτά τα χρόνια.
Μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι ενός χώρου υποδοχής και φαγητού, να συνδυαστεί με καρέκλες και μικροαντικείμενα διαφορετικού ύφους και να ενσωματωθεί χωρίς να «κλωτσάει» σε οποιαδήποτε αλλαγή διακόσμησης ακόμα και σε πιο παραδοσιακό στιλ.
5. Φωτιστικό Arc
Αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο φωτιστικό δαπέδου που ξέφυγε από την κλασική λάμπα διαβάσματος και απογειώθηκε σε κεντρικό κομμάτι του σχεδιασμού φωτισμού.
Η μοναδική αισθητική του από τον Arturo Alvarez συνδυάστηκε με την αναγκαιότητα κάλυψης χώρων με χαμηλό ύψος και όλα αυτά συγκεντρώθηκαν σε μια εξαιρετική σύλληψη ενός τόξου που τώρα πια ακολουθεί τις τάσεις της μόδας και μπλέκει μεταλλικά υλικά στον σκελετό και πιο φυσικά στο καπέλο.
6. Τρίποδο φωτιστικό δαπέδου
Θυμίζοντας κι αυτό βάση διαστημικού αντικειμένου από την κληρονομιά της Space Age των δεκαετιών ’50 και ’60, αποτελεί πια με το υφασμάτινο καπέλο του μια κλασική μάλλον επιλογή. Σήμερα οι παραλλαγές του σε επιδαπέδια ή και σε επιτραπέζια εκδοχή κερδίζουν πάντα τις εντυπώσεις και μεταφέρονται σε κάθε στιλ διακόσμησης
7. Καναπές με κουμπιά
Ένα κομψό έπιπλο με μεσαία πλάτη και καθαρές γραμμές κυριάρχησε με τη σειρά του στο κίνημα του μοντερνισμού και μεταπήδησε με χαρακτηριστική ευκολία στο σήμερα, είτε σε κατοικίες οικογενειών είτε σε σύγχρονα λοφτ επαγγελματιών του εκλεκτισμού.
Ο σχεδιασμός του θεωρήθηκε αξεπέραστος, ενώ η ιδέα της τοποθέτησης των μικρών, λιτών διακοσμητικών κουμπιών ντυμένων με το ίδιο, μονόχρωμο ύφασμα της ταπετσαρίας κέρδισε το στοίχημα της διαχρονικής αποδοχής.
8. Καρέκλα Wishbone
Δημιουργία του Δανού Hans J. Wegner, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 500 διαφορετικά είδη καθισμάτων και δήλωνε πρώτα απ’ όλα ξυλουργός και μετά ντιζάινερ.
Το 1949 το συγκεριμένο σχέδιο με τις καθαρές γραμμές και την ελαφριά καμπύλη απογείωσε τη φήμη του. Ο συνδυασμός του μινιμαλισμού με τα φυσικά υλικά από δρυ, οξιά ή φλαμουριά αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στον Δανέζικο Μοντέρνο Σχεδιασμό.
Σήμερα τα συγκεκριμένα καθίσματα τραπεζαρίας αποτελούν την πιο ισχυρή τάση διακόσμησης χωρίς να αποκλείεται και η τοποθέτηση ενός μόνου καθίσματος σε ένα λίβινγκ ρουμ ως μοναδική πολυθρόνα – ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε περιορισμένο ελεύθερο χώρο.
9. Χαμηλή κονσόλα
Η εξέλιξη του μπουφέ σε αυτό το λιτό, κομψό έπιπλο αποθήκευσης αποτέλεσε την καλύτερη εναλλακτική στους καθιστικούς χώρους, γιατί αφαίρεσε το βαρύ ύφος των επιτοίχιων μεγάλου όγκου επίπλων που κούραζαν με τη γραμμή τους το μάτι. Το συγκεκριμένο στιλ έχει αγαπηθεί με το πέρασμα του χρόνου, επειδή μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στις διαστάσεις κάθε σπιτιού. Χαρακτηριστικά του στοιχεία, τα οριζόντια συρόμενα πορτάκια και τα ελαφρώς κωνικά πόδια από φυσικό ξύλο.
10. Χαλί με γραφιστικά σχέδια
Αποτελούν το ενοποιητικό στοιχείο σε ένα σύγχρονο καθιστικό χώρο. Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από τον σχεδιασμό τους, φαίνονται πιο σύγχρονα από ποτέ. Μάλιστα ο μινιμαλιστικός τους χαρακτήρας ταιριάζει ακόμα και με ένα μείγμα παραδοσιακών και μοντέρνων κομματιών στη διακόσμηση. Εμπνευστείτε από κάθε γεωμετρικό σχήμα και αφεθείτε στη γοητεία των καθαρών γραμμών τους.