Τελικά, πρέπει να πλένουμε τα καινούργια μας ρούχα;
Να το πλύνει κανείς ή να μην το πλύνει; Ιδού η απορία. Και ιδού οι απαντήσεις σε ένα από τα πιο καυτά ερωτήματα της σύγχρονης καταναλώτριας.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Αγοράσατε ένα νέο φόρεμα από το Zara ή μόλις παραλάβατε το τοπ που περιμένατε διακαώς από το Net-a-porter, και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να το φορέσετε αμέσως και να καταπλήξετε τα πλήθη. Μία σκέψη περνάει από το μυαλό σας: «Μπορεί να το έχουν ήδη δοκιμάσει και άλλοι πριν από εμένα.
Πρέπει σίγουρα να το πλύνω πριν το φορέσω». Ταυτόχρονα, όμως, μια άλλη σκέψη δεν παύει να σας βασανίζει: «Είναι τόσο υπέροχο μέσα στη συσκευασία του, χωρίς ζάρες, υπέροχο και καινούργιο που το μόνο που περιμένει είναι το φορέσω. Τώρα!». Προτού, όμως, προβείτε στο επόμενο στάδιο και το βάλετε επάνω σας, καλό θα ήταν να ακούσετε -ή τουλάχιστον να διαβάσετε- και τη γνώμη των ειδικών.
Πόσο «ένοχα» είναι τα ρούχα;
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους περισσότερους γνώστες επί του θέματος, είναι απαραίτητο να πλένετε τα ρούχα πριν τα φορέσετε, κυρίως οτιδήποτε φοριέται σε άμεση επαφή με το δέρμα.
Ακόμη και αν τα πιθανά μικρόβια από άλλους που τα έχουν δοκιμάσει δεν σας τρομάζουν, τα χημικά που έχουν επάνω τους τα ρούχα, θα πρέπει σίγουρα να σας προκαλούν ανησυχία, αφού σχεδόν κάθε ύφασμα και κλωστή πρέπει να έχει υποστεί κάποιου είδους χημική επεξεργασία προτού γίνει ρούχο. Δυστυχώς, αυτά τα χημικά έχουν και κάποιες παρενέργειες -για παράδειγμα μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες όταν έρθουν σε επαφή με την επιδερμίδα.
Φυσικά, η χρήση χημικών τις περισσότερες φορές αποτελεί αναγκαίο κακό, αφού συνήθως δεν είναι τα ίδια τα ρούχα που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία αλλά οι πρώτες ύλες.
Για παράδειγμα, επειδή τα περισσότερα υφάσματα εκτίθενται σε υγρασία, τα ψεκάζουν με ειδικούς παράγοντες που τα προστατεύουν, ενώ ακόμη και τα περισσότερα χρώματα για να διατηρήσουν την έντασή τους περνούν από χημική επεξεργασία. Μάλιστα, ακόμη και οι φυσικές ίνες ενδέχεται να περιέχουν καυστικά χημικά -ακόμη και τα 100% βαμβακερά!
Επιπλέον, τα ρούχα μας κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Επομένως, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει και διαφορετικούς νόμους για τη χρήση χημικών, είναι πολύ πιθανόν φορώντας το ρούχο να προκληθεί κάποιος δερματικός ερεθισμός (συχνοί υπαίτιοι είναι η ρητίνη φορµαλδεΰδης -καρκονογόνο κατηγορίας 3- και οι βαφές αζω-ανιλίνης).
Τέλος, πέρα από τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιάζουν τα ίδια τα ρούχα, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι και τα δοκιμαστήρια αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων, ψειρών, αλλά και διαφόρων ειδών από μύκητες, αφού είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς ποιος δοκίμασε πριν από εμάς τα ρούχα. Και ας μην ξεχνάμε ότι μέσω των ρούχων μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και κάποιες λοιμώδεις νόσοι.
Πώς μπορώ να προστατευτώ;
Ευτυχώς, το πλύσιμο των ρούχων βοηθά να μειωθεί δραστικά η πιθανότητα να κολλήσετε δερματίτιδα ή ακόμη και ψείρες ή να πάθετε κάποια αλλεργική αντίδραση.
Η βασική συμβουλή είναι να πλένετε οπωσδήποτε οτιδήποτε έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.
Η λίστα των ρούχων που πρέπει να υποβάλλονται στη διαδικασία πριν τα φορέσετε είναι η ακόλουθη:
• Κάλτσες
• Εσώρουχα
• Αθλητικά ρούχα
• T-shirts
• Σορτς
• Μαγιό, ειδικά αν σκοπεύετε να τα βάλετε προτού κολυμπήσετε
• Καλοκαιρινά φορέματα
Αν σκοπεύετε να βάλετε κάτι στη ζέστη, γεγονός που προκαλεί εφίδρωση, πρέπει να το πλένετε πριν γιατί ο ιδρώτας ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει στο δέρμα να απορροφήσει πιο εύκολα τα χημικά.
Τι μπορείτε να μην πλύνετε
• Τα μαγιό αν τα βάλετε αμέσως πριν πέσετε στο νερό
• Τα “καλά” ρούχα (δεν πιστεύω να σκέφτεστε να βάλετε το βραδινό σας φόρεμα στο πλυντήριο;)
• Τα πανωφόρια που δεν φοριούνται απευθείας επάνω στο σώμα
• Οτιδήποτε αναγράφει ότι χρειάζεται στεγνό καθάρισμα. Δεν έχει μεγάλο νόημα, αφού στο καθαριστήριο θα του ρίξουν ακόμη περισσότερα χημικά. Καλό, ωστόσο, θα ήταν να το αερίσετε καλά πριν το φορέσετε.