Τέσσερις επιστημονικοί τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας πιο ευτυχισμένο φέτος

Τέσσερις επιστημονικοί τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας πιο ευτυχισμένο φέτος

Τα σπίτια μας είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα εργαλεία ευεξίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Απλώς σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους η είσοδος σε έναν καθαρό, καλά σχεδιασμένο χώρο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλά, στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Η κοινωνική ψυχολόγος Lindsay T. Graham μοιράζεται μαζί μας τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε ευτυχισμένα σπίτια τη νέα χρονιά!

Η Lindsay T. Graham, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ για το Δομημένο Περιβάλλον είναι μία ακαδημαϊκός που ερευνά γιατί τα σπίτια μας έχουν τέτοιο αντίκτυπο πάνω μας και πώς μπορούμε να τα σχεδιάσουμε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικά της ευημερίας μας.

Εδώ, η κοινωνική ψυχολόγος Lindsay T. Graham μοιράζεται τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε πιο ευτυχισμένα σπίτια τη νέα χρονιά.

1. Καλωσορίστε περισσότερο φυσικό φως

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η Graham ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 1.500 άτομα για το πώς τους έκανε να νιώθουν ο σχεδιασμός του σπιτιού τους.

Αν και πολλά από αυτά τα δεδομένα είχαν σχέση με κάθε άτομο ξεχωριστά, υπήρχαν ορισμένα χαρακτηριστικά του σπιτιού που έκαναν τους ανθρώπους χαρούμενους σε όλους τους τομείς.

Το φυσικό φως της ημέρας ήταν ένα από αυτά. Αυτό είναι λογικό, εξηγεί η Graham, επειδή το φυσικό φως είναι ελκυστικό για το μάτι και μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας υπό έλεγχο, υποστηρίζοντας τη διάθεση και την υγεία μας συνολικά.

Έχοντας αυτό κατά νου, συνιστά να αφήνετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας στον χώρο σας ή να βρείτε τρόπους για να φέρετε το έξω… μέσα.

Το φυσικό φως της ημέρας υποστηρίζει τη διάθεση και την υγεία μας συνολικά. Το ίδιο και τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να προσθέσετε πινελιές της φύσης στο σπίτι σας, λέει, οπότε κάντε ό,τι αισθάνεστε αυθεντικό και διασκεδαστικό για εσάς—είτε πρόκειται για το ξεκίνημα μιας συλλογής φυτών εσωτερικού χώρου, είτε  για την επιλογή φυσικών υλικών ή για τον σχεδιασμό με τη χρωματική παλέτα του αγαπημένου σας τοπίου.

2. Εκφραστείτε με χρώμα και στιλ

Όσο για μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτή την έρευνα: Το ρουστίκ, το μοντέρνο και το μεσογειακό ήταν τα στιλ που έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι στο σπίτι τους.

Το χρώμα έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στο πώς αντιλαμβάνονταν τους χώρους τους, με το βιολετί/μοβ, το κίτρινο, το μαύρο και το πράσινο να βρίσκονται στην κορυφή των γραφημάτων ευτυχίας.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η έκθεση σημειώνει ότι το μοβ και το κίτρινο δεν ήταν δημοφιλείς χρωματικές επιλογές – αλλά τα λίγα άτομα που τα χρησιμοποίησαν τα βαθμολόγησαν πολύ ψηλά.

Αυτό δείχνει ότι η χρήση παλετών που σας αρέσουν προσωπικά, όσο αντισυμβατικές κι αν είναι, μπορεί να κάνει το σπίτι σας να το αισθάνεστε πιο φιλόξενο.

3. Κάντε το προσωπικό

Η Graham λέει ότι ένα ουσιαστικό εύρημα από την έρευνά της συνολικά είναι ότι δεν υπάρχει στιλ σπιτιού που ταιριάζει σε όλους. Αντίθετα, έχει να κάνει με αυτό που προσελκύει τις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις σας, ανεξάρτητα από το τι θεωρείται μοντέρνο ή τι είναι στη μόδα αυτή τη στιγμή.

Όταν σχεδιάζετε τον χώρο σας, συνιστά πρώτα να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας: «Τι θέλετε να φέρετε στη ζωή σας και τι είστε έτοιμοι να αφήσετε. Έπειτα σκεφτείτε τι μπορείτε να εισαγάγετε ή να εξαλείψετε από τους χώρους σας για να υποστηρίξετε αυτούς τους στόχους», λέει η Graham.

Δείτε Επίσης
Δώρα που δεν ταιριάζουν στο σπίτι και το γούστο μας, καλό είναι να τα εξαφανίζουμε χωρίς τύψεις και ενοχές! // Μην κρατάτε σπασμένα αντικείμενα, είναι ένδειξη φόβου ότι δεν κατέχουμε αρκετά πράγματα, αφήστε που πιάνουν άσκοπα τον τόπο

Για παράδειγμα, λέει, κάποιος που λαχταρά περισσότερη κοινωνικότητα, μπορεί να επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των χώρων, όπου μπορούν να συγκεντρώνονται οι επισκέπτες, να τακτοποιήσει τα έπιπλα έτσι ώστε να καλλιεργείται η συζήτηση.

Όσοι θέλουν να νιώθουν περισσότερη χαρά μπορούν να τοποθετήσουν στρατηγικά διαλεγμένα χρώματα που τους κάνουν χαρούμενους στα δωμάτια, όπου περνούν πολύ χρόνο. Και όποιος θέλει να τρώει πιο υγιεινά μπορεί να τακτοποιήσει το ντουλάπι του, έτσι ώστε το πιο θρεπτικό φαγητό να είναι το πιο εύκολο στην πρόσβαση.

4. Γίνετε δημιουργικοί και ανακυκλώστε!

Ας δούμε και μία τελευταία, μάλλον απροσδόκητη συμβουλή: Η Graham λέει ότι το να κάνετε το σπίτι σας πιο βιώσιμο μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη διάθεση και την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να υιοθετούν μια περιβαλλοντική νοοτροπία, τα σπίτια μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ζούμε σε ευθυγράμμιση με αυτές τις νέες βασικές αξίες, εξηγεί.

«Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να διευρύνει τις ιδέες σας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι, δεν ανοίγετε μόνο την πόρτα της βιωσιμότητας, δημιουργείτε κάτι μοναδικό».

«Υπάρχει επίσης ένα στοιχείο φυσικής υγείας σε αυτό», προσθέτει η Graham.  «Καθώς ένα ντιζάιν και αντικείμενα υψηλότερης ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον έχουν συχνά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και χημικό φορτίο», συνεχίζει.

«H αγορά μεταχειρισμένων επίπλων και η ανακύκλωση μεταχειρισμένων αντικειμένων είναι δύο τρόποι για να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι και να διασκεδάσετε κάνοντας το. Εάν καταλήξετε να καθαρίσετε κάτι στη διαδικασία, λέει να ψάξετε πρώτα για τρόπους ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης.

Το συμπέρασμα

Αυτές οι τέσσερις αρχές είναι απλώς η αφετηρία για το χαρούμενο σπίτι σας, όχι η γραμμή τερματισμού. «Στο τέλος της ημέρας», επισημαίνει η Graham, «κανένας από τους χώρους μας δεν πρόκειται να είναι ποτέ “τέλειος” – ούτε θα είναι ποτέ εντελώς “τελειωμένος”. Και δεν θα έπρεπε να είναι». Συνεχίστε να ακονίζετε, να βελτιώνετε και να αλλάζετε τον χώρο σας θα οδηγήσει σε ένα σπίτι που είναι τόσο δυναμικό και τόσο ζωντανό όσο κι εσείς που το κατοικείτε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.