Παχύφυτα: Οδηγός από το A ως το Ω, για να αποκτήσουμε την πιο όμορφη συλλογή!
Τα φυτά αυτά δεν είναι μόνο όμορφα οπτικά, αλλά προσδίδουν στιλ και τονίζουν την αίσθηση χαλάρωσης στον χώρο, πράγμα που επηρεάζει και την ψυχοσύνθεσή μας! Όσο πιεσμένο και εάν είναι το καθημερινό μας πρόγραμμα λοιπόν, μια συλλογή από παχύφυτα -τα οποία έτσι κι αλλιώς χρειάζονται πολύ λίγη φροντίδα- θα δημιουργήσουν όχι μόνο εξαιρετικές γωνιές αλλά θα βελτιώσουν και τη διάθεσή μας! Ένας πλήρης οδηγός για να αποκτήσουμε μία όμορφη συλλογή σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Όσο πιο δραστήριες είμαστε, τόσο λιγότερο χρόνο διαθέτουμε για άσκοπες ενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως θα πρέπει να κάνουμε και εκπτώσεις στον χώρο όπου ζούμε! Όσο προσεγμένη και εάν είναι η διακόσμηση του σπιτιού μας, τα φυτά προσδίδουν μια ξεχωριστή αίσθηση.
Μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση, βοηθούν να διατηρήσουμε την ηρεμία μας, μας κάνουν πιο παραγωγικές, τονώνουν την ενσυναίσθησή μας και βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Και όλα αυτά μπορούμε να τα κερδίσουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού τα παχύφυτα αποτελούν την πιο μοντέρνα πρόταση, ενώ χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα!
Τα παχύφυτα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και σε συνδυασμό με τη χαμηλή συντήρηση και τη φύση τους είναι εύκολο να αναπτυχθούν με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, αναπτύσσονται το ίδιο καλά τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους, οπότε με μια απλή έρευνα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις πιο υπέροχες γωνιές!
Πώς να διαλέξω;
Υπάρχουν περίπου 60 διαφορετικές οικογένειες φυτών που περιέχουν παχύφυτα, οπότε υπάρχει μεγάλο πεδίο επιλογής. Η Αγαύη και η Εχεβέρια είναι δύο δημοφιλείς οικογένειες με πολλά είδη. Αναπτύσσονται εύκολα στο έδαφος ή σε γλάστρες και είναι εξαιρετικά εύκολες στη φροντίδα τους, ενώ ευδοκιμούν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου σε συνθήκες ήπιου ποτίσματος.
Και αν αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα παχύφυτο εκτός αυτών των δύο οικογενειών, πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι τα περισσότερα είναι εξίσου εύκολα στη φροντίδα τους.
Κάποιες άλλες κοινές ποικιλίες παχύφυτων περιλαμβάνουν τα Sedums, Crassulas, Aeoniums, Sempervivums, Hens, Chicks και Αλόες. Αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα, έχουν ένα κοινό: Εύκολη φροντίδα και όμορφα χρώματα!
Η Αλόη είναι επίσης, αρκετά δημοφιλής και γνωστή και ως «φαρμακευτικό φυτό». Τα παχιά και σαν σπαθιά φύλλα της, περιέχουν μια ουσία που θυμίζει ζελ και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει κοψίματα και εγκαύματα, ενώ λειτουργεί εξίσου καλά ως ενυδατικός και αντιγηραντικός παράγοντας για το δέρμα μας!
Ελάχιστο πότισμα
Τα παχύφυτα είναι πολύ δύσκολο να χαλάσουν, αλλά ένας τρόπος για να το «πετύχουμε» είναι να δείξουμε υπερβολικό ζήλο… στο πότισμά τους. Αφού αναπτυχθούν χρειάζονται λίγο έως και ελάχιστο νερό.
Ένας ακόμα τρόπος για να διατηρήσουν τα όμορφα φύλλα τους αποτελεί και ο ψεκασμός με νερό. Μπορούμε λοιπόν, να τα ψεκάζουμε ελαφρά, περίπου μια φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνεται και τυχόν σκόνη από τα φύλλα τους!
Ο καλύτερος τους φίλος; Ο ήλιος!
Απίστευτα εύκολο να αναπτυχθούν χρειάζονται ελάχιστη λίπανση, καλή αποστράγγιση και πολύ λίγο πότισμα, ενώ ο ήλιος είναι ο καλύτερος φίλος τους. Ορισμένες ποικιλίες ευδοκιμούν σε θερμότερα κλίματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντέξουν λίγο πιο δροσερό καιρό.
Μερικά παχύφυτα προέρχονται από περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 40ο C και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον παγετό. Αν και το κλίμα μας μπορεί να διαφέρει από τον εγγενή βιότοπό τους, τα περισσότερα παχύφυτα δεν έχουν πρόβλημα και μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα εύκρατο περιβάλλον, με ήπιο χειμώνα και ελεγχόμενες βροχοπτώσεις.
Για παράδειγμα, οι Αγαύες είναι συνηθισμένες στις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, αλλά και κατά τη διάρκεια των χειμερινών βροχοπτώσεων, τα καταφέρνουν μια χαρά!
Το ιδανικό σημείο
Μόλις ένα παχύφυτο βρει τη θέση του, μοιάζει πως αυτή ήταν η ιδανική του θέση από πάντα! Και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε πως βρίσκεται σε σκιά και αποφασίσουμε να το μετακινήσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το μεταφέρουμε σταδιακά σε μια πιο ηλιόλουστη θέση.
Θα πρέπει να προσαρμοστεί σταδιακά, ώστε να μην καεί. Από τη στιγμή που θα βρει την ισορροπία του, θα ευδοκιμήσει και θα αρχίσει να αναπαράγεται, βγάζοντας ολοένα και περισσότερα βλαστάρια νέων φυτών!
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να τα κόψουμε και να τα φυτέψουμε στο χώμα ή σε γλάστρα για να πολλαπλασιαστεί.
Προσοχή στους εσωτερικούς χώρους
Τα παχύφυτα προτιμούν να ζουν έξω, αλλά πολλά από αυτά μπορούν να επιβιώσουν μια χαρά στο εσωτερικό του σπιτιού μας, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, φυσικά.
Αν τα φυτέψουμε σε γλάστρες, θα πρέπει να φροντίσουμε να ανακατέψουμε λίγο χαλίκι στο χώμα, ώστε να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Είναι καλό επίσης, να εμπλουτίζονται με λίπασμα ή χωνεμένη κοπριά.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές συνθέσεις που θα δώσουν μια ξεχωριστή νότα στις γωνιές του σπιτιού, επιλέγοντας διαφορετικά είδη που ταιριάζουν μεταξύ τους. Οποιοσδήποτε μπορεί πραγματικά, να καλλιεργήσει ένα παχύφυτο, γιατί όχι και εμείς;