Πώς να καθαρίσετε τα θολά γυάλινα ποτήρια σας
Το να πρέπει να πιείτε από ένα θολό ποτήρι ή να κοιτάξετε μέσα από μία θολή γυάλινη κανάτα δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε! Θέλουμε το γυάλινο ποτήρι μας, (η κανάτα ή το βάζο μας) να είναι καθαρό και αστραφτερό! Τι προκαλεί και πώς καθαρίζει το θολό γυαλί; Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα!
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Τι προκαλεί το θολό γυαλί;
Μία από τις πιο κοινές αιτίες του θολού γυαλιού είναι οι εναποθέσεις ή οι κηλίδες που αφήνονται στο γυαλί από τα άλατα στο σκληρό νερό. Δυστυχώς, εκτός και αν χρησιμοποιηθεί αποσκληρυντικό νερού, τα γυάλινα κομμάτια θα θολώσουν ξανά μετά από κάθε επεξεργασία για να γίνουν αστραφτερά.
Εάν δεν ληφθεί μέριμνα, τελικά τα μέταλλα στο σκληρό νερό θα χαράξουν το γυαλί. Μόλις συμβεί αυτό, η θολότητα δεν μπορεί να αφαιρεθεί.
Θολότητα από τη χάραξη μπορεί επίσης να προκύψει όταν τα μεταλλικά ιόντα εκπλένονται από το γυαλί χρησιμοποιώντας υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων.
Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων που έχει σχεδιαστεί για σκληρό νερό για να αποτρέψετε την υπερβολική δόση.
Η θολότητα προκαλείται επίσης όταν σχηματίζεται μια μεμβράνη καθώς τα άλατα ου σκληρού νερού αντιδρούν με τα σωματίδια τροφής. Σοβαροί ένοχοι είναι οι πρωτεΐνες στα ωμά κρέατα, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αντιδρούν με το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο σκληρό νερό.
Το πλύσιμο των ποτηριών σε εξαιρετικά ζεστό νερό του πλυντηρίου πιάτων κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, «μαγειρεύοντας» τις πρωτεΐνες και δημιουργώντας έναν πιο στενό δεσμό με τα άλατα και την γυάλινη επιφάνεια.
Πόσο συχνά καθαρίζετε τα θολά ποτήρια
Τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούνται για φαγητό και ποτό πρέπει να πλένονται, φυσικά, μετά από κάθε χρήση. Εάν η θολότητα είναι πρόβλημα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα επιπλέον βήματα για να αφαιρέσετε τη θολότητα μόλις εμφανιστεί και να επαναλάβετε όπως απαιτείται.
Κάντε ένα τεστ:
Για να προσδιορίσετε εάν η θολότητα στο γυαλί είναι μόνιμη από χάραξη ή μπορεί να καθαριστεί, χρησιμοποιήστε ένα από αυτά τα τεστ:
- Απλώστε μια σταγόνα αποσταγμένου λευκού ξιδιού στο θολό ποτήρι και τρίψτε μια μικρή περιοχή με ένα πανί από μικροΐνες. Εάν η περιοχή είναι καθαρή, όταν το γυαλί είναι στεγνό, θα μπορείτε να καθαρίσετε τη θολότητα. Εάν εξακολουθεί να είναι θολό, το ποτήρι είναι μόνιμα χαραγμένο.
- Χρησιμοποιήστε μια αιχμηρή άκρη για να ξύσετε απαλά τη θολή περιοχή του γυαλιού. Αν κάποια σωματίδια χαλαρώσουν και κάποια από τη θολότητα φύγει, είναι μια μεμβράνη που μπορεί να καθαριστεί από το γυαλί. Εάν η γυάλινη επιφάνεια παραμένει θολή μετά το ξύσιμο, το γυαλί είναι μόνιμα χαραγμένο και δεν θα είναι ποτέ διαυγές.
Ακολουθήστε τη μέθοδο: Μουλιάστε σε αποσταγμένο λευκό ξίδι
- Τοποθετήστε τα θολά ποτήρια στον νεροχύτη ή σε μία μεγάλη λεκάνη. Προσθέστε αρκετό αποσταγμένο λευκό ξίδι ή ξίδι καθαρισμού για να καλύψετε τα ποτήρια.
- Μουλιάζουμε τα γυάλινα σκεύη από όλες τις πλευρές στο ξίδι για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Στραγγίστε το ξίδι και πλύνετε τα ποτήρια στο χέρι με σαπούνι πιάτων και πολύ ζεστό νερό.
- Ξεπλύνετε κάθε ποτήρι με ζεστό ή χλιαρό νερό και στεγνώστε αμέσως το ποτήρι με ένα πανί μικροϊνών που δεν αφήνει χνούδι. Μην αφήνετε τα ποτήρια να στεγνώσουν στον αέρα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν κηλίδες νερού και να ξεκινήσει ο κύκλος θολότητας από την αρχή.
Συμβουλές για να μην γίνει το γυαλί θολό
- Να πλένετε πάντα τα ποτήρια στο χέρι και να τα στεγνώνετε αμέσως.
- Προσθέστε ένα σύστημα αποσκλήρυνσης νερού στο σπίτι σας.
- Ξεπλύνετε τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται για το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων.
- Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων για περιοχές με σκληρό νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής σας.
- Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού στο πλυντήριο πιάτων σας. Εάν το νερό είναι πολύ ζεστό, μπορεί να «μαγειρέψει» τις πρωτεΐνες και να δημιουργήσει ένα θολό φιλμ. Εάν η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να αφήσει ένα λιπαρό υπόλειμμα στα γυάλινα σκεύη που επίσης φαίνεται θολό.